ян. 22 2013

Димитър Горов определи като „политическо действие“ вкарването в съда от Областния управител на Такса битови отпадъци

Прочетено1990пъти

gorov2101131Павлин Иванов

Народният представител Димитър Горов характеризира като „политическо действие“ вкараното в Административния съд от Областния управител Ваня Събчева решение на Общински съвет Ловеч, с което се определя Такса битови отпадъци за 2013 година.

Няма да коментирам обърканите тези – един път се говори за план-сметката, друг път за ТБО, вадят се едни суми и се прехвърлят необяснимо как и накрая се спира Такса смет, каза Горов.

Според него се партизира един въпрос, който касае всички ловчалии и цялата община, смята депутата. Горов изтъкна няколко аргумента в подкрепа на тезата си.

 Тези прословути 200 000 лв., за които става въпрос за снегопочистване на пътната мрежа, парковете, всички места, които са в регулацията на града. Необяснимо за мен е, че Областния управител твърди, че това не е предмет на Такса битови отпадъци, каза Горов.

Най-малкото, което може да се направи е да се види становището на Сметната палата, което еднозначно гласи, че „почистването на уличните платна, площади, алеи, паркове и други територии в населените места, предназначени за обществено ползване са елемент от Такса битови отпадъци“, изтъкна народния представител, като според него, няма никакъв проблем снегопочистването да бъде включено в ТБО.

Не мога да разбера и от къде идва твърдението, че средствата по ТБО стават 2 919 398 лв., попита Димитър Горов. Можеш да имаш прогнозна крайна сума единствено само на план-сметката, подчерта дебело лидера на ловешките социалисти, защото там са заложени сумите, които трябва да бъдат събирани, но за Такса смет, да говориш, че тя се увеличава с 200 000 лв. е меко казано некомпетентно, неприемливо и показва съвсем други мотиви, които стоят зад това твърдение.

Не можеш, няма как да определиш крайния размер – винаги има процент несъбираемост на ТБО, същевременно има и разбира се  стари недобори, обясни Горов. От къде идва тази сума 2 919 398 лв., нямам никаква представа, заключи той.

Всичко това е на база на „мешавицата“, на бъркане на план-сметката с ТБО и неразбирането къде и какво точно трябва да се гледа, обобщи народния представител.

Друго твърдение, което не приема Горов е това, че не трябва да се събира ТБО на база оценката на апартаментите на гражданите в ловешко, а на базата на количество. В закона е записано, че при невъзможност се прилагат други варианти. Нека да не бъркаме възможността да претеглим крайното количество отпадък, което се събира от гражданите и от фирмите в депото. Да, безспорно, това е възможно да бъде установено, но кажете ми, вие примерно, колко отпадъци генерирате на месец и начина, по които това може да бъде установено, обърна се Горов към журналистите.

Няма в момента нито една община в България, която да е установила механизъм, по който да се определя количеството отпадък генерирано от всяко едно домакинство, каза Димитър Горов. От тази гледна точка, Общината също е предприела действия, според мен съобразно закона и интересите на гражданите. Разчитам и на справедливостта на съдебна система, каза ловешкия депутат.

На колко общини от Ловешка област е вкарана ТБО в съда, попита Горов, след като няма определена Такса на друга основа, освен на тази, на която се определя в община Ловеч. Колко други общини са вкарани в съда?

Изключително погрешно е твърдението, че виждате ли, ако събираме парите от гражданите на база количество отпадъци, това ще намали Такса смет за гражданите, категоричен е лидера на ловешките социалисти и бивш общински съветник. Това не е вярно!

Първо, не е тайна, че фирмите в момента плащат огромната част от Такса битови отпадъци, каза Горов. Ако, това се прави на количество отпадъци, сумата необходима за извозването, депонирането и всички дейности около съхраняването на отпадъците ще бъде разпределена върху останалата част от субектите, които трябва да плащат и трябва да сме наясно, че това ще увеличи донякъде Такса смет.

Второ, ако все пак, някой измисли механизъм, по който да се отчита генерираният отпадък от всеки един, то това ще бъде допълнително заплащано, защото това е дейност, която ще бъде извършвана от някакъв друг субект, а не от общината, а дори да е от общината, това ще има редица административни действия, които ще доведат до оскъпяване допълнително на услугата, смята Димитър Горов.

Всички тези спекулации имат единствено и само политически характер, а не някакви конкретни, точни и практически аргументи от страна на Областна администрация, заключи народния представител.

Според него аргументите на Областна администрация няма да издържат в съда, защото вече има съдебна практика, която показва, че те ще паднат при всички случай.

Горов каза в заключение, че гражданите ще плащат повече Такса смет, ако фирмите спрат да плащат по този начин. Другото, което ще се случи според него е, че със спирането на решение, единствените, за които е намалена ТБО са фирмите, но в тази ситуация няма да могат да го ползват.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%b4%d0%b8%d0%bc%d0%b8%d1%82%d1%8a%d1%80-%d0%b3%d0%be%d1%80%d0%be%d0%b2-%d0%be%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%b5%d0%bb%d0%b8-%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%be-%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%b8%d1%82%d0%b8%d1%87/

Коментари

 1. Данчо Заверджиев каза:

  „Народният представител Димитър Горов характеризира като „политическо действие“ вкараното в Административния съд от Областния управител Ваня Събчева решение на Общински съвет Ловеч, с което се определя Такса битови отпадъци за 2013 година.”

  Областен управител е ‘вкарал’ решението на ОбС Ловеч в Административния съд като незаконосъобразно съгласно ЗМСМА и АПК.
  Квалифицирането на акта на Областен управител като „политическо действие“ не е истина . Изглежда на г-н Горов не му е известно , че съда в България се сезира в съответствие със законите, а не с „политически действия“.

  „Няма да коментирам обърканите тези – един път се говори за план-сметката, друг път за ТБО, вадят се едни суми и се прехвърлят необяснимо как и накрая се спира Такса смет, каза Горов.”

  От няколко години г-н Горов е на 150 км на запад от местното самоуправление в Ловеч и е разбираемо, че той не разбира връзката между одобрената от ОбС план-сметката въз основа на която се определя такса битови отпадъци/ТБО/ в съответствие с чл.66 ал. 1 от ЗМДТ.
  За спиране на Такса смет могат да говорят пенсионерите в сряда на пазара в Ловеч, но не и един финансов експерт – какъвто е г-н Горов, защото Общински съвет не определя Такса смет, а годишния размер на ТБО съгласно цитирания по горе член от ЗМДТ.

  „Според него се партизира един въпрос, който касае всички ловчалии и цялата община, смята депутата. Горов изтъкна няколко аргумента в подкрепа на тезата си.
  Тези прословути 200 000 лв., за които става въпрос за снегопочистване на пътната мрежа, парковете, всички места, които са в регулацията на града. Необяснимо за мен е, че Областния управител твърди, че това не е предмет на Такса битови отпадъци, каза Горов.
  Най-малкото, което може да се направи е да се види становището на Сметната палата, което еднозначно гласи, че „почистването на уличните платна, площади, алеи, паркове и други територии в населените места, предназначени за обществено ползване са елемент от Такса битови отпадъци“, изтъкна народния представител, като според него, няма никакъв проблем снегопочистването да бъде включено в ТБО.”

  Тук вече г-н Горов много сериозно омаза терминологията от Глава трета, Раздел I. Такса за битови отпадъци от ЗМДТ, тъй като „почистването на уличните платна, площади, алеи, паркове и други територии в населените места, предназначени за обществено ползване” НЕ е елемент от Такса битови отпадъци, а елемент от план-сметката сгъгласно чл.66 ал.1 т.3 от ЗМДТ.

 2. Vi Vi каза:

  Изключително погрешно е твърдението, че виждате ли, ако събираме парите от гражданите на база количество отпадъци, това ще намали Такса смет за гражданите, категоричен е лидера на ловешките социалисти и бивш общински съветник. Това не е вярно!

  В този обезлюдяващ се град, където в жилищата живеят масово по един максимум двама души , ако се плаща на отпадък, а не промил от данъчна оценка , то картината ще е много по-различна. Какво става и с тези,които живеят на акт 15 например? Тях промила не ги хваща.

 3. Данчо Заверджиев каза:

  „Не мога да разбера и от къде идва твърдението, че средствата по ТБО стават 2 919 398 лв., попита Димитър Горов. Можеш да имаш прогнозна крайна сума единствено само на план-сметката, подчерта дебело лидера на ловешките социалисти, защото там са заложени сумите, които трябва да бъдат събирани, но за Такса смет, да говориш, че тя се увеличава с 200 000 лв. е меко казано некомпетентно, неприемливо и показва съвсем други мотиви, които стоят зад това твърдение.“

  Ако г-н Горов беше прочел предложението на кмета на Община Ловеч за план-сметката за 2013 г, а след това и последвалото решение на ОбС може би щеше да разбере от къде е въпросното число.
  Да се говори за прогнозна сума при определяне на план–сметка за разходите през 2013 година необходими за предоставяне на услугите по сметосъбиране, сметоизвозване, поддържане на депа за отпадъци и чистота на обществени площи в 34-те населени места в Община Ловеч и гр. Ловеч говори само едно – непознаване на Закона за местните данъци и такси , защото съгласно него се определят необходими, а не прогнозни разходи по план-сметката.
  Мисля , че е несериозно да коментирам някой който се има за експерт, а продължава да говори за Такса смет , каквато такса няма…

  „Не можеш, няма как да определиш крайния размер – винаги има процент несъбираемост на ТБО, същевременно има и разбира се стари недобори, обясни Горов. От къде идва тази сума 2 919 398 лв., нямам никаква представа, заключи той.“

  Безотговорно е да говориш за процент несъбираемост на таксата като отговорност на гражданите които я плащат и в същото време нито буква за администрацията която не си изпълнява задълженията по закон като допуска несъбираемост – точно по тази такса.

  Уважаеми г-н Горов, няма стари недобори има задължения от предходни години които съгласно препоръките на Сметана палата са част от план-сметката като преходен остатък. Но в план-сметката ни за 2013 няма нито една стотинка преходен остатък което е много сериозно нарушение..справка сайта на Сметната палата.

 4. Vi Vi каза:

  А становищата на Сметната палата ясно си казват, кое как трябва да се разпределя, кое е целево и като е целево как трябва да се изразходва.

  А според Вас градът беше ли чист , когато имаше сняг ?

 5. Данчо Заверджиев каза:

  „Другото, което ще се случи според него е, че със спирането на решение, единствените, за които е намалена ТБО са фирмите, но в тази ситуация няма да могат да го ползват.“

  Да ама Не !

  Безспорен факт е, че от 4.6 промила за „чистота” за фирмите е намален на 4 промила, но сравнен с този на гражданите е малко повече от 500 % по-висок.
  Това г-н Горов се нарича дискриминационно определяне на размера на таксата и не го казвам аз , е становище на Комисията по дискриминация – справка сайта на БСК – там ще можете да прочетете и становището в оригинал.

  Общия промил за фирмите за града е 9.4 а за селата 10 промила което означава, че фирмите по селата плащат повече от тези в града и за тях няма намаление, факт който г-н Горов незнайно защо премълчава.

  И до тук свършват добрите новини за фирмите , ако това може да се нарече добра новина, защото промила от 5.4 за сметосъбиране, сметоизвозване и депа не е променен и той е същия както определения и за 2011 г.
  И тъй като този промил отнесен към високите данъчни оценки на фирмите е много висок- фирмите предпочитат да си заявят контейнери по ценоразпис определен от ОбС и този ценоразпис е неразделна част решението на ОбС.

  За какво става въпрос :

  Първо – съгласно старата такса от 2011 г /по-лошата според г-н Горов/ една фирма която има примерно магазин /120 кв.м/ за обувки намиращ се в централна градска част на Ловеч имаше възможност да си заяви пластмасов съд от 120 л /абсолютно достатъчен за битовите отпадъци на 2-3 служителки/ който ще се извозва 52 пъти годишно на цена от 212.36 лв. За 2013 г. вече, същата фирма няма възможност да заяви пластмасов съд от 120 л /тъй като такъв съд липсва в новия ценоразпис/ и трябва да си заяви пластмасов съд от 240 л за който ще трябва да плати за 52/същия брой/ извозвания за годината цена от 357.91 лв.

  Да плащаш за 2013-та 357.91 лв. , а по старото 212.36 лв. Кой каквото и да ми говори в никой случай не е намаление , а не мотивирано драстично увеличение.

  Това увеличени не касае само малките фирми, но то се отнася също така и за големите.

  Ако една фирма си заяви контейнер тип ‘бобър’ който да се извозва 312 годишно/това е максималното годишно извозване съгласно ценоразписа/ по старото решение следва да заплати 5559.26 лв., а съгласно новото решение /по-доброто според г-н Горов за фирмите/ вече максималното извозване е намалено от 312 на 260 пъти годишно за цена от 6295.42 лв.

  И какво излиза – извозва се количеството отпадъци от един и същи контейнер със с 52 пъти по-малко , а плащаш повече с 736.16 лв на година.

  Е на и това аз му казвам аз драстично немотивирано увеличени, а не намаление г-н Горов.

  Уважаеми г-н Горов, ако остане старото решение със сигурност фирмите ще плащат много по – малко в сравнение с новото за заявените контейнери , а също така и в 34-те села на общината гражданите ще плащат по-малко защото там е увеличена таксата факт от решението, който съвсем случайно сте пропуснали да коментирате. А и как да коментирате ,като на село живеят предимно пенсионери , а ОбС решава немотивирано да им вдигне таксата битови отпадъци.

  Да увеличаваш немотивирано една такса на хората с най-ниските доходи е меко казано несправедливо, но по този факт от решението г-н Горов гузно мълчи.

 6. Калоян Стоянов каза:

  Другаря Горов явно пак е имал тежка вечер. Каква е логиката да плащам повече, отколкото четири членно семейство на Бабковец, при условие, че живея сам в центъра? Защо фирмата ми плаща повече от същото семейство от Бабаковец, след като имам само двама служители и изхвърляме само малко хартия (ако не са я взели за подпалки).
  Каква грижа за бизнеса, какви 5 лева другарю Горов. Трябва много да си аха аха, наздраве, за да ми ги говориш такива.
  Затова всичко в Ловеч е затънало, защото 20 години комунистите подлагате на геноцид ловчанлии. Затова няма и бизнес, защото не можете да създадете среда за това.
  Много искам да попитате другаря Горов, изкарал ли е 5 лева в живота си от бизнес? Не от онзи, техния. От нормален бизнес, като всички, които бачкаме за себе си.
  Същото питайте и кмета. Имал ли е някога инициативата да работи за себе си?
  То по конференции много лесно се говори, ама поне малко представа ако имаха тези охлюви, нямаше да се излагат и глупост след глупост да говорят! Ай сиктир от пишман политици!!!!

 7. Данчо Заверджиев каза:

  „Няма в момента нито една община в България, която да е установила механизъм, по който да се определя количеството отпадък генерирано от всяко едно домакинство, каза Димитър Горов. От тази гледна точка, Общината също е предприела действия, според мен съобразно закона и интересите на гражданите. Разчитам и на справедливостта на съдебна система, каза ловешкия депутат.“

  Твърдението , че не може да се установи механизъм, по който да се определя количеството отпадък генерирано от всяко едно домакинство е меко казано несериозно тъй като в цяла Европа има действащ такъв механизъм от години, а в България от години общините отказват да изпълнят законовите си задължения.

  Принципа „замърсителят плаща” е заложен в Договора за създаване на Европейската общност и Рамковата Директива 2006/12/ЕС за отпадъците. В съответствие с този принцип, разходите за транспортиране и третиране на отпадъците следва да бъдат поети от тези които ги образуват съгласно Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ)

  С определянето на таксата на количеството отпадъци се прилага на принципа „замърсителят плаща”и така се изпълнява както евродерективата , а така също и нашето законодателство.

  А определянето на таксата на основата промил върху данъчната оценка наказва финансово онзи, който живее сам в жилище от 120 кв.м в центъра на града и генерира в пъти по-малко количество битови отпадъци да плаща в пъти по-висока такса от всички онези чиято данъчна оценка на жилището е в пъти по-ниска , но генерират в пъти повече отпадъци .

  Справедливо ли е такова определяне на таксата ?

  Според г-н Горов е справедливо да се определя таксата на основа промил върху данъчната оценка!

  Но според Декларацията от 20.12.2012 г. на Общинските съветници от групата на БСП в ОБС Стара Загора това не е справедливо и те протестират срещу решението на колегите си от ПП ГЕРБ да определят таксата на тази основа.

  п.п.
  Уважаеми г-н Горов, препоръчвам Ви да се запознаете с цитираната по горе декларация на колегите Ви социалисти, които са изразили мнение противоположно на Вашето по решение за определяне на ТБО.

%d блогъра харесват това: