Ное. 27 2012

Димитър Горов: ГЕРБ лъжат главоломно и тук лъжат всичките им лидери и всички участници в този процес

Прочетено2188пъти

Павлин Иванов

Народният представител Димитър Горов, водача на групата съветници от БСП в ловешкия Общински съвет Валя Янкова и съветника Доротея Цанкова коментираха вчера актуални въпроси от предстоящата сесия на местния парламент, която ще се проведе днес от 10.00 часа.

Първият въпрос, който социалистите засегнаха е сагата с Регионалния исторически музей. Димитър Горов откри темата, като заяви, че в последните седмици в Ловеч върви едно оплюване на Общината, че е постъпила безстопанствено, по отношение на имот на улица „България“ 17 (къщата, в която се помещава фондохранилище на РИМ Ловеч – бел.р.).

ГЕРБ лъжат главоломно и тук лъжат всичките им лидери и всички участници в този процес, категорично заяви Димитър Горов. Няма как да говорим за безстопанственост на общината, когато Общината е получила тази сграда на 3.10.2012 г., буквално преди 20 дни, каза народния представител.

Той разказа и предисторията на случващото се в момента. Според Горов, след дълги искания от страна на Общината на една държавна къща, през 2010 г., Министерството на културата отказва деактуването в полза на Общината. През 2010 г., то заявява, че не е собственик на тази къща, при което, тогавашния Областен управител, не си актува имота като държавна собственост, която не е на Министерство на културата, а е на областта. Този въпрос е пропуснат, а тогавашният областен управител се казва Николай Нанков, ако не ме лъже паметта, каза Горов.

Този въпрос стои по този начин до следващите искания на Община Ловеч за преактуване на този имот. Той не се преактува допълнително. От Областна администрация пишат второ писмо до Министерство на културата и получават отново отказ от страна на министерството и решават да актуват имота директно на Община Ловеч, разказва депутата.  Тук вкарват общината, държавата и частниците, които са в там в съсобственост едновременно. Така че, ако става въпрос за некомпетентност, ако става въпрос за безстопанственост и за рушене на държавна собственост, можем да говорим единствено за Областната администрация и Министерство на културата през целия този период, заяви Димитър Горов.

Доротея Цанкова допълни, че на 4 март 2010 г., тогавашният Областен управител Николай Нанков е бил на гости на РИМ Ловеч и е обещал, че ще помогне.

Лидерът на ловешките социалисти показа „целият батак“ от документи, който са объркали сегашните управляващи, като според него, това е тенденция в тяхното поведение – за неща, за които са изцяло виновни, да бъде обвиняван друг.

Сега управляващите забъркват Община Ловеч в нов казус, защото реално не са й дали този имот, уточни Горов. Те са дали нещо, което нямат. Реално бездействието и безхаберието в този период е по посока, че от Министерство на културата имота не е преактуван на Областна администрация, която да го предаде на Община Ловеч. Но, понеже са видели, че ще „стане горещ картофа“ са казали, хайде да им го хвърлим на тях, а после да обясняваме, че те са действали безстопанствено по отношение на този имот.

От 1996 до 2006 Община Ловеч е получавала постоянни откази за прехвърлянето на къщата. От ГЕРБ обвиняват община Ловеч в безстопанственост за имот получен преди един месец, което е пълен абсурд, заключи Димитър Горов.

Водача на съветниците от групата на БСП Валя Янкова оповести позицията на нейните колеги  по отношение на план-сметката и ТБО.

За първи път ръководството на общината внася двата материала едновременно, като причината за това е срещата преди комисиите, на ръководителите на политическите сили и представители на Общината, обясни Митева. На срещата се е стигнало до споразумение двата материала да се внесат едновременно, за да може гражданите на град Ловеч да видят параметрите на план-сметката. Социалистката характеризира като „парадокс“ отхвърлянето на план-сметката в ПК по бюджет и мотива, че материалите са внесени късно.

Нов елемент в план-сметката, която някои хора са определили като „експеримент“, а всъщност според Валя Митева, това е задължително условие от 1.01.2013 г. когато ще трябва общините да включват в план-сметките си разходи за компостиране. Съветничката заяви, че няма нужда се обяснява ползата от компостирането на зелените отпадъци, тъй като преимуществата за почвата са доказани и в същото време те довеждат до удължаване на живота на депото, тъй като няма да бъдат депонирани там.

Следствие на контактите с различни водещи общини – Софийска, Пловдивска, се залагат в план-сметките разходи за снегопочистването. Тук има едно брожение, заяви Митева, очевидно визирайки публикации в „Ловеч днес“, но в Софийска община са заложили лятно почистване и зимно почистване. Мисля, че е приятно и зимно и лятно време хората да се движат по добре изчистените улици и да няма условия, довеждащи до травматични последици –падания и счупвания.

Валя Митева заяви, че се е поровила достатъчно в литературата и в практиките свързани с план-сметките, като е установила, че ловешка община е една от социалните общини по отношение на политиката, която Общински съвет е реализирал със своето гласуване по отношение на училищата. Съветничката допълни, че не намерила много общини, в които общинските училища да плащат 25% от ТБО. В Пловдив например, Такса смет е на ученик и е 4.90 лв.  на един ученик, докато при нас икономисаните средства отиват за подобряване на образователния в училищата.

Въпреки отхвърлянето от бюджетната комисия, положително е, че имаше други комисии, които подходиха далновидно, защото едно неприемане на ТБО сега, означава връщане на промилите от миналата година. В същото време общината залага политика за увеличаване на събираемостта, което означава намаляване на промилите за фирмите и увеличение на таксата за селата, тъй като данъчните оценки на имотите в селата са много ниски. Време е да се помогне на бизнеса и това е реалната политика, която администрацията осъществява, сподели Валя Митева.

Относно това, дали е правилно план-сметката и ТБО да се разглеждат в едно заседание, съветничката заяви, че дори в някой общини и двете се приемат в една точка и с едно решение. Четем закона стриктно и си мислим, че трябва в едно заседание да е план-сметката, а в друго ТБО, а логиката на закона показва, че могат да бъдат приети заедно, защото се двете страни на един и същ медал, обясни Митева.

В обществеността се говори за един вариант на предприятие за извършване на сметосъбиране и сметоизвозване, за да може да се избягат елементите на обществените поръчки, но това е въпрос на компетентни органи, на общинските съветници по комисии и професионално участие на външни специалисти, които могат да помогнат, тъй като капацитетите не са чак толкова много в държавата за изграждане на една строина и добра система по сметосъбиране, каза лидерът на групата съветници от БСП. Въпросът за общинско предприятие към днешна дата не стои, допълни депутата Горов.

На 1.3 промила е увеличението за град Ловеч и вилните зони, а с 0.6 промила се увеличава ТБО в 34-те населени места. Според Димитър Горов, чисто номинално няма да има увеличение за гражданите с повече от 1-2 лева. Приходите ще бъдат допълнени със задължения, които има от предишни периоди. По-добрата събираемост, която ще бъде формирана в общината, няма да наложи да се увеличават парите на гражданите, а реално услугата ще бъде по-добра, уточни народния представител.

 

„Ловеч днес“ попита съветниците от БСП Валя Янкова и Доротея Цанкова, как се чувстват, след като зад гърба на Общински съвет и преди той да е разгледал и взел решение, Музеят вече се е нанесъл в Младежки дом?

Доротея Цанкова заяви, че е запозната със случая и затова е реагирала в Постоянна комисия по образование, култура, младежта и децата. Тя обясни, че още докато са вървели дебатите в комисиите, местенето вече е било в ход. Цакова пое ангажимент да проучи и изясни кой е наредил преместването и на Читалището – музикалната школа в Пипковата къща и на регионалния исторически музей в Младежки дом. Не знам как се е стигнало до там. Не знам дали кмета знае и дали е станало с негова санкция.

Както говорихме преди малко, за безхаберието на Областният управител и Министерство на културата, смятам, че несвършеното от тях е много по-тежко като проблеми, каза Валя Митева. За да бъде в това състояние музея, виновниците са те. В момента имаме аварийна ситуация, в която трябва да се спасят нещата, убедена е съветничката и уточни, че говорим за спасяване.

Нарушението на закона не върви само от Общината. Ако държавата беше погледнала както трябва, когато Николай Нанков се разхождаше в музея, всичко щеше да е различно. Когато колата се обърне, пътища много, смята лидерът на социалистите в Общински съвет Ловеч.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%b4%d0%b8%d0%bc%d0%b8%d1%82%d1%8a%d1%80-%d0%b3%d0%be%d1%80%d0%be%d0%b2-%d0%b3%d0%b5%d1%80%d0%b1-%d0%bb%d1%8a%d0%b6%d0%b0%d1%82-%d0%b3%d0%bb%d0%b0%d0%b2%d0%be%d0%bb%d0%be%d0%bc%d0%bd%d0%be-%d0%b8/

Коментари

 1. „Нов елемент в план-сметката, която някои хора са определили като „експеримент“, а всъщност според Валя Митева, това е задължително условие от 1.01.2013 г. когато ще трябва общините да включват в план-сметките си разходи за компостиране. Съветничката заяви, че няма нужда се обяснява ползата от компостирането на зелените отпадъци, тъй като преимуществата за почвата са доказани и в същото време те довеждат до удължаване на живота на депото, тъй като няма да бъдат депонирани там.”

  Г-жа В.Митева е абсолютно права, че общините трябва да включват в план-сметките си разходи за компостиране, но е пропуснала да спомене, че :

  Биоотпадъците от поддържане на обществени площи, паркове и градини се събират разделно. Те, както и отпадъците от зелените площи към търговски обекти, производствени, стопански и административни сгради се третират чрез компостиране или анаеробно разграждане, по начин, който осигурява висока степен на защита на околната среда. Дейностите по компостирането се извършват при спазване на изискванията на Закона за управление на отпадъците и на наредбата по Чл. 22. (1) /Общинският съвет приема наредба, с която определя условията и реда за изхвърлянето, събирането, включително разделното, транспортирането, претоварването, оползотворяването и обезвреждането на битови и строителни отпадъци, включително биоотпадъци, опасни битови отпадъци, масово разпространени отпадъци, на своя територия, разработена съгласно изискванията на този закон и подзаконовите нормативни актове по прилагането му, както и заплащането за предоставяне на съответните услуги по реда на Закона за местните данъци и такси./

  Общинският съвет Ловеч до днешна дата не е изпълнил задължението си по ЗУО /не е приел наредба съгласно чл.22. ал.1. от ЗУО/ и няма законово основание ОбС да включва компостирането като елемент от ТБО защото в общинска наредба не е определил реда и правилата за компостиране . Примерите които са дадени за общини включили компостирането в ТБО са от общини приели такава наредба .

  Както се казва в такива случаи :”Видяла жабата , че подковават вола и тя си вдигнала крака.”

  Уважаема г-жо В.Митева , първо си свършете работата като общински съветник и приемете горната наредба , определете правата и задълженията при компостиране и след това включвате компостирането в ТБО.

 2. fee-faw-fum каза:

  „Съветничката заяви, че няма нужда се обяснява ползата от компостирането на зелените отпадъци, тъй като преимуществата за почвата са доказани и в същото време те довеждат до удължаване на живота на депото, тъй като няма да бъдат депонирани там.”

  Верно ли? Ами защо тогава ни натресохте софийските боклуци, госпожо общински съветник в Ловеч? Щом продължителността на живота на ловешкото депо е толкова важен за Вас, то би трябвало да съм чул вашите протести и преди това. Но не си спомням някога да сте били толкова загрижена, че депото може да бъде запълнено по-рано, когато гласувахте заедно с ГЕРБ да дойдат чуждите отпадъци у нас.

 3. "Според Горов, след дълги искания от страна на Общината на една държавна къща, през 2010 г., Министерството на културата отказва деактуването в полза на Общината."

  Уважаеми г-н Горов, дълги, дълги, колко да са дълги тези искания от страна на Общината ? Директора искал от областния – факт ! Кмета искал от министъра –факт ! Всички искали ама, който трябва да иска НЕ искал… Няма решение на ОбС Ловеч с искане за управление на имота или за приемане в собственост на въпросната къща…

 4. dpbi2003 каза:

  И БСП и ГЕРБ са от „един дол дренки“, управлението на общината е оставено на автопилот , изпълняват се само рутинните задължения.След едно прочитане на закон или инструкция много хора си въобразяват, че вече са експерти в дадената област и са готови да дават ЦУ/ценни указания/.

%d блогъра харесват това: