Децата на Ловеч украсиха днес с мартеници дърво на площад „Екзарх Йосиф I”

Прочетено1043пъти

babamarta203132Децата на Ловеч навръх 1 март украсиха с мартеници дърво на площад „Екзарх Йосиф I”. Инициативата е част от проявите на община Ловеч за отбелязване на празника на Баба Марта.

Дървото е с обвит в бяло и червено ствол, в короната му е поставен щъркел – като предвестник на пролетта, то е окичено с мартеници, изработени от ученици от Професионалната гимназия по кожарство, облекло и химични технологии, от Общинския детски комплекс (ОДК), от Центъра за социална рехабилитация и интеграция, от членовете на Общинския ученически съвет и от доброволците към Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев“ и към Сдружение „Екомисия 21 век“. Мартеници поставиха на дървото и от Регионалния исторически музей, откъдето бяха подбрали най-красивите изделия на детското творчество от обявения от тях конкурс.

Докато се украсяваше дървото, внучката на баба Марта – единайсетокласничката Сладжана Павлович от Професионалната гимназията по кожарство, облечена в цветовете на класическата българска мартеница, раздаваше в центъра на Ловеч символа на пролетта.  

След това музикален поздрав към ловчалии отправи вокална група „Сладкопойна чучулига“ към ОДК.

babamarta203135Празникът на Баба Марта в българските традиции е символ на пролетта и носи пожелание за здраве и плодородие в началото на новия цикъл в природата. Първи март бележи идването на Баба Марта, митологичния образ в българския фолклор, олицетворяващ променливия месец март.

Мартениците се носят до появата на първото цъфнало дърво или на първата прелетна птица, тоест до настъпването на пролетта. След това се поставят под камък и по тях се гадае. Ако след един месец под камъка има мравки, значи, че годината ще е плодородна и удачна. Друг обичай е мартениците, носени до Първа пролет, да се завържат след това на клончета от цъфнало дърво или храст. Някъде пък мартениците се носят, докато се видят първите щъркели и чак тогава да се закичват на дърво. В някои краища на България с мартеници се окичват и домашните животни и плодните дръвчета. Понякога мартеницата се пуска в най-близката река, „че да върви, както тече реката“. Традицията гласи още, че щастие и късмет носи онази мартеница, която ти е подарена. Затова всички на 1 март окичват на роднините и приятелите си бяло-червения символ на пролетта.

 

 

Вашият коментар:

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%b4%d0%b5%d1%86%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%b5%d1%87-%d1%83%d0%ba%d1%80%d0%b0%d1%81%d0%b8%d1%85%d0%b0-%d0%b4%d0%bd%d0%b5%d1%81-%d1%81-%d0%bc%d0%b0%d1%80%d1%82%d0%b5%d0%bd-2/

%d блогъра харесват това: