сеп. 27 2012

Депутатът Кирил Гумнеров внася поправка в Закона за здравето, касаеща забраната за тютюнопушене на закрити обществени места

Прочетено2299пъти

Иска се връщане на старото положение и засилване на контрола от страна на санитарните органи

Ели АРАБАДЖИЕВА

Депутатът Кирил Гумнеров, подкрепен от седем свои колеги от различни парламентарни групи, внася до седмица поправка в Закона за здравето, касаеща забраната за тютюнопушене на закрити обществени места. Това съобщи самият той пред журналисти. Идеята е да се върне старото положение и да се засили контролът от страна на санитарните органи. В момента народните представители стиковат действията си с неправителствените организации, които гласят протести против забраната да се пуши свободно, за да бъде обявено на управляващите, че „законът, който са приели, е безумие и ще произведе 20 хиляди безработни”.

Според Гумнеров големите играчи няма да бъдат ударени, ще пострада малкият бизнес, ония кръчмици, чиито собственици с тях изхранват семействата си.

Не е вярно, че има директива, указваща, че забраните на Европейския съюз са задължителни, посочи независимият депутат от Ловеч. Той обяви сегашните управници за най-големите подмазвачи на всички времена в България: „Ако преди се майтапехме, че когато в Съветския съюз кихнат, у нас вече сме болни от бронхопневмония, сега е още по-страшно, ще си счупим краката да тичаме и изпълняваме”. Гумнеров припомни, че навсякъде в Европа, където е въведена забраната за тютюнопушене, само след година-две рестрикциите са отменени или поне намалени. В Швейцария даже миналата неделя на референдум 66 % от жителите се обявиха против строгата забрана за тютюнопушене в барове и ресторанти.

Това трябва да стане и у нас, защото този закон влияе зле на хората, отсече Гумнеров. Негово проучване показало, че оборотите на заведенията са паднали в пъти. Това бе потвърдено от кръчмари в Ловеч, които заявиха, че дори обмислят затваряне на обектите, защото изкарваните пари не стигали за най-неотложните разходи. А инвестицията, направена за преграждане на стени и зали и за вентилация, така и си остава безвъзвратно загубена.

Ако поправката бъде приета, ще се върне положението, при което в големите заведения ще се пуши в обособените за това места, а в малките собствениците сами ще решават дали да са за пушачи или не, като навсякъде бъде засилен контролът от страна на органите, следящи за спазване на санитарно-хигиенните условия и за присъствието на малолетни и непълнолетни.

Междувременно  „Дарик” съобщи, че и депутати от мнозинството обмислят да предложат да се върне старото положение на тютюнопушене на закрити обществени места. Според тях трябва да падне тоталната забрана за цигарен дим на закрито, въведена от 1-ви юни тази година, и в ресторантите отново да има места за пушачи и непушачи, снабдени с нужните климатични инсталации. Като причини избраниците от ГЕРБ посочили не само загубите на бранша, но и идващата зима. Тогава щяло да се засили недоволството на пушачите, защото, за да запалят цигара, ще трябва да излизат навън при отрицателни температури.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%b4%d0%b5%d0%bf%d1%83%d1%82%d0%b0%d1%82%d1%8a%d1%82-%d0%ba%d0%b8%d1%80%d0%b8%d0%bb-%d0%b3%d1%83%d0%bc%d0%bd%d0%b5%d1%80%d0%be%d0%b2-%d0%b2%d0%bd%d0%b0%d1%81%d1%8f-%d0%bf%d0%be%d0%bf%d1%80%d0%b0/

Коментари

 1. jikev каза:

  Верно, има много безумни закони, но тоя НЕ е един от тях!
  Баш с тоя закон ли реши да градиш имидж?

 2. Gost каза:

  Ба’т Киро, в Сомалия е разрешено пушенето на публични места – факт! Защо не ни сравняваш със сомалийците ?
  Ба’т Киро, когато ни даваш пример с Швейцария бъди добър и ни кажи: какви са техните заплати и какви са нашите , колко референдума са направили швейцарците за последните 20 години и колко ние, колко им струват хранителните продукти и колко ни струват на нас, кога ще ги стигнем швейцарците, защото както вървят нещата у нас сме се запътили към сомалийците, а не към швейцарците.
  Ба’т Киро, този закон НЕ влияе зле на хората, точно обратното – хората се чувстват много по- добре без цигарен дим на обществени места – факт ! Забраната влияе зле САМО на пушачите– факт ! Онзи който е решил да се трови с цигари е свободен да го прави, но е недопустимо да трови на публични онези хора, които нежелаят да се тровят с цигари.

 3. естествено, че няма такава директива на ЕС. Навсякъде е простотия, пушат и си хвърлят фасовете на земята и то в Брюксел – седалището на Европарламента. Нашите какво се напъват толкова. Видя се, че от това пари няма да се изкарат…..аз ако съм на мястото на ресторантьорите ще искам обезщетение за това, че са накарали хиляди собственици на заведения да слагат скъпоструващи прегради и вентилационни системи, без да има нужда при положение, че така или иначе се знаеше, че следва повсеместна забрана.

 4. Стенк каза:

  Никой не ги е карал да слагат прегради. Можеха просто да обявят цялото заведение за непушачи и толкова , така , че могат да съдят арменския поп.Примерът с Брюксел е верен , но много малко са държавите в Европа дето законът е все още относително либерален.
  Отиди виж в Англия , Франция дори Италия . Хората си излизат , пушат навън дори зимата и после се прибират. Глобите са жестоки и няма нарушения.

  П.С. Относно въпросният Гумнеров – да е жива и здрава майка му , че го уреди в масовата приватизация с някое друго държавно имотче на безценица. Не е имало бизнес който да се захване и да не фалира . Рентите обаче няма кой да му вземе…

 5. Стенк каза:

  Всъщност всеки може да отскочи и до близкият Истанбул да види как няма тън-мън и пушачите отдавна вече се примириха 😉

 6. Ами който е ходил във „Виенската“ тези дни не може да не е видял колко готино е сега след като са махнати преградите.
  Същото и в „Червеното“ …

  Заведението на Гумнеров фалира още докато пушенето беше разрешено , та проблема му е в некадърността , а не в пушенето.
  Ако някой не знае негово е мястото и онези грозни ръждиви лавки на паркинга до закусвалня „Ам-АМ“ , ама и тях ги затвори.

 7. Radka Rasheva каза:

  Защо и за кого е толкова важен въпроса за забраната на пушене в закрити помещения? За върлите пушачи, за депутатите, които искат да променят закона и да вдигнат своя имидж пред определена група хора? Мисля, че не е редно дори да се предлага промяна на закона, а що-остана да се приеме. Ако искаме да сме европейци нека поне този закон, с който разумните хора искат да опазят здравето на нас и нашите деца, да се спазва. Г-н Гумнеров говори как е уреден той в някои европейски страни, но защо не проучи как е уреден пък в останалата част не в Европа, а изобщо в света. Нека да погледнем в побратимения град Ерфурт, а сигурно и в останалите градове на Германия. Там, дори зимата пушачите пушат навън. Собствениците поставят на всеки стол вълнено одеало, с което желаещият да задоволи мерака си да пуши се завива в него, топли ръцете си с горещата чаша кафе, а мустаците – с дима от така необходимата," животоспасяваща" цигара. Да, така е в "изостанала" Турция (соцмнение) наистина не се пуши и никой не си позволява да обсъжда дали трябва или ни трябва да се променя закона, в Швеция и дори в Нова Зеландия – също. И ако има разумни депутати в този парламент трябва да спрат това абсурдно предложение. Или както винаги правим хубава работа , но БЪЛГАРСКА. До кога???…

 8. heros каза:

  Подкрепям jikev. Никакви поправки. Без тютюнев дим в заведенията!

 9. Илиян Пеевски каза:

  Пушач съм, но съм категорично против промяната на Закона. Трудно се свиква в началото с неудобството /за пушачите/, но се свиква. Не може един закон да се променя, още не минали и шест месеца от приемането му. Що за държава и законотворци? Като Борисов, който по три пъти си сменя мненията и позициите за един ден. Като АЕЦ Белене – ще го строим, няма да го строим, от вчера пак ще го строим. Иди ми, доди ми. Е нема такава държава!

 10. Gero каза:

  Пушач съм и съм категорично ПРОТИВ тъпите забрани. Няма никакъв проблем, пушачите да ходим в едни заведения, а непушачите в други. Въпрос на избор.
  От друга страна, този порок – пушенето е лош. Няма спор. Няма спор и че употребата на алкохола е порок, много по-опасен, особено съчетан с автомобил.
  Излиза, че в заведенията може да се напиеш, освиниш, да се биеш, да правиш золуми, но това не е проблем за обществото? Защо не е забранено тогава в едно заведение да влизат пиещи и непиещи? Мен адски много ме дразнят пияниците, течащи лиги от устата им, виковете им, буйствата им, проблемите, които създават. Не съм видял трезвен пушач да предизвика бой или катастрофа.
  Пушачите тровят околните, а автомобилни газове от старите ни коли не. Защо не се забранят колите над 5 години?
  Това, че въздухът в градовете ни е запрашен, това, че се храним с отвратителна храна съдържаща какви ли не боклуци, пак излиза, че не е проблем. Защо не е забранена лошокачествената храна?
  Това, че стреса съсипва здравето ни повече от всичко, също излиза, че не проблем за непушачите. Извинявайте!
  Ако цигарите са толкова вредни, да бъдат забранени като наркотиците. Ако не са, нека всеки сам да решава как да си мре.
  И за да няма спекулации, нека заведенията са само за пушачи или само за непушачи. Нека, който не иска да бъде тровен си ходи на проветриво място и да не се мешаме.
  Подкрепям отмяната на забраната за пушене, независимо дали я вкарва Киро или бай Иван.
  Има и още една удивително глупава забрана, за която пишеше тук. Да не се псува по стадионите. Защо не разделят и звукоизолират стадионите и да има места за псуващи и места за непсуващи. Да не се мешат хората.

 11. fee-faw-fum каза:

  Gero, ти какви заведения посещаваш? 🙂
  Пушил съм 17 години, не пуша вече повече от десет. По принцип съм противник на тоталните забрани, но за тази съм категорично ЗА. Отдавна не бях посещавал толкова чисти и уютни заведения като тези след налагане на забраната. А и след напускането им дрехите ми не вонят на цигански катун. Да не говорим, че с удоволствие оставам в заведението колкото ми е приятно, а не бързам да се изнижа заради лютивия задушлив тютюнев дим. Пушачи, не забравяйте, че пушите не фин ароматен скъп тютюн, а най-долнопробни вонящи на изгорели парцали ментета.
  Gero, шофирането в нетрезво състояние, на технически неизправни автомобили, замърсяването на околната среда, както и нарушаването на обществения ред също са забранени от закона. Опитай с други примери.

 12. jikev каза:

  Gero, aз също съм бивш пушач.
  Но не съм си позволявал да пуша в спалнята си например…
  Вярвам и ти не го правиш?
  Срането Геро дори не е вредно, е полезно за здравето ни, но вярвам, че не държиш да ни направиш съпричастни и към това си занимание!
  Или пък пърденето…
  Що не се изпърдиш в кръчма, без значение за пушачи или не?

 13. Уважаеми jikev, Gero има право на мнение, мотивирал го е и си го защитава. Нека да уважаваме чуждото мнение. Да се надяваме, че и г-н Gero ще уважава мненията на другите.

 14. Gero каза:

  fee-faw-fum, ако си прочел внимателно, не съм изказвал мнение, че аз и ти трябва да ходим в едни и същи заведения. Ти си ходи в чистите, аз ще си ходя в тези, в който се пуши и имат добра вентилация.
  Шофирането в нетрезво състояние е забранено, но употребата на алкохол на обществени места не е. Мисля, че много добре разбираш какво съм написал.

  jikev, срането както казваш не е забранено, но е специфично 🙂 Затова го правиш в отделно помещение наречено тоалетна, поне аз така правя. Идеята е да не се мешат на едно място акащи и неакащи 🙂 така, че на fee-faw-fum, като НЕакащ да не му мирише.
  Илиян Пеевски, благодаря. В знак на уважение изтъквам аргументи. Дали са убедителни или не, дали моите ще ви повлияят или пък вашите ще повлияят на мен е друг въпрос.
  Синтезирано, това което казвам е, че има приемлив и работещ вариант по темата и той е да има заведения само за пушачи и заведения само за непушачи. Нека всеки сам да избере къде да ходи. Тогава целият разговор, който водим щеше да бъде напълно безмислен.В момента, избор няма и затова се дракаме.

 15. Gost каза:

  Значи в спалнята НЕ МОЖЕ , а в кочината може ! А горката свиня на кой да се жалва, че й нарушаващ правата бе jikev ?

 16. fee-faw-fum каза:

  Gero, както си описал заведенията, които посещаваш, в първия си пост нямам и капка мерак да сме в едно и също. 🙂
  Колкото до употребата на алкохол. Ами тя също е регламентирана. Забранено е да поркаш на обществено място, а само в заведение, притежаващо съответното разрешително да сервира алкохол. Доколкото си спомням, май е забранено и сервирането на алкохол на лица във видимо нетрезво състояние. Колко се спазват правилата обаче в нашата страна всеки вижда. След като се обърне каручката пускаме заповеди, за да отбием номера, и пак си я караме като си знаем.

 17. Peshak каза:

  Геро,изби рибата.:)Псуващи и непсуващи и другите лафове.:)Бившите пушачи бягат от задимените кръчми,защото може пак да пропушат,но не си признават.Много голяма част от хората,ходещи по заведения,са пушачи.Когато на Запад пръднат,ние се насираме.Непушачите реват,като вдовици за …Много хора ще останат без работа,но на непушачите не им дреме.

 18. praktichen каза:

  Илияне, моите уважения към теб, но Jikev прави същото в поста си както Геро, изказва мнение, не го обвинявай.
  Тук всеки защитава своята теза и с право, поне долу горе всички са адекватни и тонът е добър. Нали си чел троянските сайтове на какво приличат, когато някой не е съгласен с другия. Тук това го няма и диалозите са на доста по-високо ниво, откъм взаимно уважение.
  Пушил съм и аз 20 години, вече не пуша и то от доста време. Не одобрявам това да кадиш на някого, който не пуши.
  Геро, пушенето също е специфично и с въпроса за тоалетната доста издишаш. „Идеята е да не се мешат на едно място акащи и неакащи“!????! Не виждам разлика при замяна „пушещи и не пушещи“. Не се заяждам, но нека да бъдем преди всичко обективни, дори когато не ни изнася решаването на даден проблем. Или ти може би имаш в предвид голия г-з когато а-аш, наистина при пушенето не го показва никой(голия си г-з де.
  А за Киро, колкото до начинанието му си е негова работа, да прави каквото си ще, той и без това повече няма и да помирише парламент. Напъни някакви прави! Нека ги прави. Ще видим ефекта какъв ще е ! Това е важното, не напъните.

 19. jikev каза:

  „jikev, срането както казваш не е забранено, но е специфично Затова го правиш в отделно помещение наречено тоалетна, поне аз така правя. Идеята е да не се мешат на едно място акащи и неакащи така, че на fee-faw-fum, като НЕакащ да не му мирише.
  Илиян Пеевски, благодаря. В знак на уважение изтъквам аргументи. Дали са убедителни или не, дали моите ще ви повлияят или пък вашите ще повлияят на мен е друг въпрос.
  Синтезирано, това което казвам е, че има приемлив и работещ вариант по темата и той е да има заведения само за пушачи и заведения само за непушачи. Нека всеки сам да избере къде да ходи.“
  И аз точно това искам и очаквам от пушачите!
  Както във всеки ресторант си има място за сране и никой не яде там, так да си има място за пушене, но то да не е при ядящите!
  Лошото при вас пушачите е че искате да пушите (серете), дето ядете и го смятате за нормално…

%d блогъра харесват това: