vlakche2207151От Община Ловеч съобщават, че Ръководителят на управляващия орган на оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г. и зам.-министър на регионалното развитие Деница Николова определи реставрираната Стара градска баня „Дели Хамам“ като една от най-добрите туристически атракции по ОПРР у нас. Тя бе днес в Ловеч по покана на общината за откриването на обекти по проекта „Подкрепа за развитие на туристически атракции в община Ловеч“.

По него Старата баня, която е недвижима културна ценност от национално значение, е изцяло реставрирана, запазен е автентичният й облик, плановата схема и обемно-пространствените елементи. Под специално стъкло може да се види как е действала древната отоплителна система „хипокауст“. Банята е единственият в Европа виртуален атракцион, посветен на водата. Благодарение на най-съвременната аудио-визуална технология, която е инсталирана в нея, посетителите вече наблюдават и научават много интересни „водни“ събития и факти чрез специално изработените мултимедийни продукти.

Архитектурната намеса в средновековната крепост се състои в монтирането на стилизиран купол в очертанията на Базиликата. Нова атракция е т. нар. „Болярска сватба“, брачен ритуал, който се осъществява в стилистиката на българското средновековие.

Влизайки в крепостта, посетителят е посрещан от две фигури, пресъздаващи в реални размери визията и снаряжението на български воини от периода на Второто българско царство. Монтирани са и нови информационни пана.

По проекта е изработен и уникален макет на историческите обекти в кв. „Вароша“, включващ малки модели на крепостта, банята, църквата „Успение Богородично“, Покрития мост и характерна къща от АИР „Вароша“. Поставен е пред Туристическия информационен център на Покрития мост и вече е една от утвърдените атракции в града.

Извършен е и пълен ремонт на ул. „Мадара“, намираща се в подножието на хълма „Стратеш” и свързваща Старата баня и крепостта. Рехабилитирана е настилката, ремонтирани се съществуващите и са изградени нови подпорни стени. Подменено е уличното осветление.

По проекта е закупено атракционно влакче с капацитет 48 места, което ще обслужва трасето между банята и крепостта. Днес бе първият му рейс, до ремонта на пътната връзка към „Стратеш“ то ще се движи по резервен маршрут – от ЦДГ „Мария Сиркова“ до Колелото на Салито по бул. „България“ и обратно. В следващите дни всички желаещи деца от детските градини ще бъдат безплатно повозени. Иначе цената на билета е 2 лв.

Деница Николова видя всички тези обекти. Тя се запозна и с по-голяма част от останалите, изпълнени по ОПРР от община Ловеч, разглеждайки монтираните огромни пана със снимков материал в двора на банята. Гледайки го, осъзнавам колко големи ефекти постига ОПРР в инвестициите в различни видове инфраструктура, коментира Николова, и всичко е видимо като ефект за жителите на Ловеч. С тези значими по стойност и с ефекти, които очакваме да се постигнат, проекти ще покажем потенциала на историята и ще подобрим качеството на жизнената среда, каза още тя. Специално за банята и след разходка и запознаване с атракциите в нея заяви: „Вътре усещането е различно, добре съчетани атракциони, които дават възможност всеки турист да получи свое собствено усещане“.

Думите й потвърдиха основната идея на проекта в частта за банята – да се покаже уникалната система на отопление от преди векове, както и да се накарат посетителите да усетят и съпреживеят въздействието на водата като извор на живот.

Само за първия месец от отварянето на вратите банята е посетена от над 6 хиляди души, посочи кметът Минчо Казанджиев. Той благодари на управляващия орган на оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г., наречена още в началото на предишния програмен период общинската програма, за възможността българските общини с реализираните проекти значително да подобрят инфраструктурата си. Казанджиев увери Николова, че община Ловеч има административния капацитет, опита и потенциала да изпълни ангажиментите си и по новата оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., ръководител на управляващия орган на която е отново Деница Николова.

На тържествената церемония присъстваха още председателят на общинския съвет Тихол Тихолов, зам.-областният управител Георги Терзийски, зам.-кметовете на Ловеч Пенка Николова, Пламен Петков и Ертан Хасан, граждани. Аниматорите запознаха всички с историята на банята и с новите атракции в нея. Днес към петимата, обучени по проекта, се присъединиха още четирима, чиито едномесечни договори бяха връчени официално от кмета. Поздрав за домакини и гости отправи чаровната Преслава Тодорова, Малка Мис Планета 2013, победител в Арт фестивала „Нови звезди“ 2012 и лице на община Ловеч в конкурса Малка Мис Ловеч 2012.

От утре посещенията в Старата градска баня вече ще са платени.

6 коментара

Comments are closed.