Демонстрация на рисуване чрез техниката „Ебру“ в Стара градска баня „Дели Хамам“ в Ловеч

Прочетено1478пъти

На 14,15 и 16 юли в Стара градска баня „Дели Хамам“ в Ловеч ще се извърши демонстрация за рисуване  чрез техниката „Ебру“.

Така посетителите в петък, събота и неделя  могат да се насладят на демонстрация на рисуване върху вода чрез техниката „Ебру“.

Тя ще бъде представена от Антоанета Бебенова от София.  Дамата е интериорен дизайнер, занимава се с приложно изкуство.

Ебру, или на японски „Суминагаши“,  е техника за рисуване върху водна повърхност и прехвърляне на изображението на хартия, плат или друга основа. Тази техника е популярна от векове в източна и централна Азия, а също в ислямския свят.

В действителност ебру е трудно изкуство, което изисква голямо търпение и усет, макар по дефиниция и наглед да изглежда просто и лесно. При него не може да предположи точно каква шарка ще се получи и рисунъкът е неповторим.

Невъзможно е едно и също ебру да бъде направено два пъти.

В миналото ебру е намирало място в много ограничени сфери. Отначало тази техника се е използвала за рисуване само върху хартия. Била прилагана предимно за декориране на листовете, които са служели за официална кореспонденция, за украса на страници и корици от Корана или поетични стихосбирки. Понякога се получавали много интересни и красиви мотиви, използвани и като картини.

Впоследствие като повърхности за отпечатване започнали да се използват платове, предимно коприна, и глина.

Днес има доста по-широка употреба. Използва се за украса на стените в домовете, на бюра, понякога даже и по възглавници и завивки на легла. Украса, направена с техниката ебру, може да се види и върху керамични и порцеланови съдове, върху уникални поздравителни картички. Напоследък художниците в християнските страни прилагат това изкуство и за боядисване на великденски яйца.

 

 

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%b4%d0%b5%d0%bc%d0%be%d0%bd%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b0%d1%86%d0%b8%d1%8f-%d0%bd%d0%b0-%d1%80%d0%b8%d1%81%d1%83%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b5-%d1%87%d1%80%d0%b5%d0%b7-%d1%82%d0%b5%d1%85%d0%bd%d0%b8%d0%ba/