ДЕКЛАРАЦИЯ от ПП АТАКА Троян

Прочетено1368пъти

Относно: Разрушаването на антифашисткия паметник между двете музейни сгради в централната част на град Троян

Уважаеми жители на община Троян,

Повече от 10 дни сме свидетели на разрушаването на един исторически паметник пред очите на целия град. Разрушаване, което не се основава на никакво решение на местната общност и което се извършва в условията на драстично нарушаване на европейското и българското законодателство, правни норми и човешки морал.

Няма и не е приемано Решение в ОбС Троян за разрушаване на този паметник!

В продължение на четири години, група лица и политически организаци лъгаха и манипулираха жителите на общината относно този паметник по най-безпардонен начин.

Хронологията на тези лъжи и демагогия е следната:

 1. Всичко започва през м.ноември 2008-ма година, когато по предложение на общинския съветник Мичо Генковски се приема Решение 197/27.11.2008 на ОбС Троян, относно естетизиране на площадното пространство и издигане на паметник–символ на гр.Троян;”. Избрана е комисия с две задачи – да проведе широко обществено обсъждане за естетизиране на площадното пространство и да представи План за работата си.
 2. Месец по-късно ставаме свидетели на първата и основна измама. Общинските съветници Ангел Балев, Мичо Генковски, Мариела Шошкова и колегите им от комисията видоизменят Решение 197 и представят План за естетизиране на площадното пространство между двете музейни сгради. Общинският съвет е подведен и приема Решение № 213/18.12.2008 относно този план.

Никой не е поставял задача на тази комисия да работи конкретно в зоната между двете музейни сгради. Нещо повече – Плана на комисита не предвижда процедури по проучване и избиране паметник-символ на Троян, като основание и смисъл по естетизирането на площадното пространство.

 1. През м.Април по предложение на комисията ОбС приема Решение  № 274/02.04.2009 от три точки
 • Общинската администрация да проведе срещи с близките на убитите партизани и се съобрази с тяхното желание за преместването на костите им.
 • На мястото на демонтирания остатък от паметника на антифашистите да се обяви конкурс за изграждане на символ на град Троян, свързан с някоя от следните идеи:

– паметник на народния майстор-занаятчия;

– паметник на изтъкнатия писател, философ, народопсихолог и пръв български социолог Иван Хаджийски;

– паметник на 34-ти Троянски полк;

– други идеи за символ.

От представените идеи, след широко обществено обсъждане да бъде избрана онази творба, която най-убедително – като историческа традиция, и най-ярко – като художествено произведение, може да се определи за паметник-символ на Троян.

 • Общинската администрация да разработи статут на конкурса, който да бъде внесен за одобрение от Общинския съвет.

 

На практика комисията нищо не е свършила, няма решение за съдбата на костницата, няма решение за демонтаж на паметника, няма решение за паметник-символ на Троян и се прехвърля всичко на администрацията, която няма правата да реши първите две точки от Решение 274.

Решение № 274/02.04.2009 е с пожелателна форма и без никаква конкретика, но това не попречи то да бъде ползвано и цитирано месеци и години наред като основание и решение за демонтажа на антифашисткия паметник, с което стартира втората огромна измама за заблуда на жителите на Троян.

 

 1. Година по-късно, ОбС приема Решение № 458 от м.Април 2010 г, което се основава на точка 2-ра от Решение № 274/02.04.2009, относно обявяване на национален явен конкурс за проектиране и изграждане на паметник на Иван Хаджийски.

Тук стартира третата измама и заблуждаване на жителите на общината. Къде са идеите, къде е общественото обсъждане и кой и кога реши, че Иван Хаджийски е символ на града? Второ – решен ли е въпросът с костницата, което е точка 1-ва от Решение 274/02.04.209?  Не!

Нито един въпрос не е решен. Освен липсата на решение за демонтаж на антифашисткия паметник, не бяха извършени нито едно от съпътстващите като предпоставка други морални и законови изисквания, а именно:

 • Няма проучване и разрешения от близките на починалите, чийто тленни останки са в костницата под паметника.
 • Няма Решение на ОбС за преместване на костницата и препогребване на починалите;
 • Няма Решение на ОбС за бюджетно финансиране преместването на костницата;
 • Няма решение за съдбата на паметните плочи на загиналите троянци в Испания, които са част от европейската антифашистка съпротива.
 • Няма изготвено частично изменение на застроителния план на централна градска част Троян.
 • Няма съгласувателно писмо от дирекция Паметници на културата.
 • Няма съгласувателни документи свързани с авторски права.
 • Няма, не е провеждано широко обществено обсъждане и никога не е избирана идея или творба за паметник-символ на Троян.
 • Няма проучване на българското и европейското законодателство по решаването на подобен казус.
 • Няма решение на ОбС за префасониране на паметника без преместване на костницата и няма одобрен проект и бюджетно финансиране за такова префасониране.

 

Тези факти, безмилостно потвърждават тезата на Атака Троян, че днес се извършва едно криминално деяние и самоуправство от група самозабравили се и в голямата си част овластени лица и политически организации. По всяка вероятност, осъзнали мащабите на измамите и извършващото се от тях злодеяние, днес те са се скрили зад някакви „указания” от Министерството на културата, с което подлагат на поредната четвърта измама и заблуда жителите на Троян, така, както по същият начин са измамили и заблудили самото Министерство на културата, че има решение за демонтаж на паметника и че само разрешение от дирекция Паметници на културата е проблема.

 

Ето какви ще бъдат последиците и изводите от тези действия на днешните троянски властимащи, естетизатори и поклонници на талибански и неофашистки практики.

 1. В Троян цари беззаконие и пълно незачитане на българското и европейското законодателство
 2. След повече от 4 години членство на България в ЕС – Троян няма нищо общо с европейските норми на поведение, с Демокрацията и със зачитане на Човешките права.
 3. Пълна неспособност и отчайваща политическа немощ на днешните /поредни/ властимащи по един законен и цивилизован начин да решат този /и не само този/ обществен и политически казус.
 4. Драстично поругаване и опит за „изтриване от историята“ на достойни жители на Троян и с доказано европейско самосъзнание и поведение, които са загубили живота си в Испания срещу фашисткия режим на Франко като част от общата европейска антифашистка съпротива.
 5. Районът между двете музейни сгради  се превръща от място с антифашистки паметник с костница,  в място, където ще има едно неоспоримо партизанско гробище.
 6. На изработения и платен „паметник на колоездача“ Хаджийски е възможно да не се намери  място. За Васил Иванов Кунчев – Левски, не се намери място на троянския площад.

 

Уважаеми жители на община Троян,

Практика е, конкретни лица и политически организации да се крият зад общинските институции и да остават анонимни. ПП Атака ще наруши тази практика и ви посочваме имената на тези „естетизатори”, а именно: г-н Мичо Генковски и г-н Минко Акимов от партия Герб, г-н Милко Станчев и г-жа Мариела Шошкова от партия ДСБ, г-н Ангел Балев от партия ВМРО-НИЕ. Тези лица и организации бяха подпомагани и действаха в синхрон и в пълно съучатие с ръководството и общинските съветници на партия БСП. Тиражирането, манипулирането и заблуждаването на населението се извършваше от г-н Генадий Маринов и в-к „Троян 21”.

 

Уважаеми жители на община Троян,

От 2007-ма година България е пълноправен член на Европейския съюз. Това задължава местните власти и местните общности да се съобразяват с европейските закони, правила и норми на поведение.

ПП Атака Троян изразява своя протест и възмущение и ще предприеме всички възможни мерки срещу тази и други подобни прояви на незачитане на човешкото достойнство и човешките права, както и срещу бруталното погазване и незачитане на законите в европейска България. Като първа стъпка, ПП Атака Троян вече сезира троянската районна прокуратура.

 

Бог да пази България!

 

30.03.2012

Гр.Троян                                                                                           …….…………………………..

/инж.И.Пеевски – общински и

областен лидер на ПП Атака/

Декларацията е адресирана до:

До Жителите

На Община Троян

 

Копие: административни и политически

организации в Р.България

Копие: местни, регионални и

национални медии

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%b4%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d1%80%d0%b0%d1%86%d0%b8%d1%8f-%d0%be%d1%82-%d0%bf%d0%bf-%d0%b0%d1%82%d0%b0%d0%ba%d0%b0-%d1%82%d1%80%d0%be%d1%8f%d0%bd/