Декларация на Ултрас Ловеч

Прочетено1999пъти

ultras1003131Пишем тази декларация, защото искаме да бъдем чути. Чути за проблемите ни на футболни фенове и граждани на България.
На 02.03.2013г, ден преди националния празник на България, се изигра срещата между отборите на ЦСКА и Литекс в София. За мача отпътувахме от Ловеч в 11:30ч, един автобус и един микробус.

Преди всеки един човек да бъде допуснат до превозното средство, с което щеше, да се придвижи до мача, старателно беше обискиран от полиция, която трябваше да ни  ескортира до София. В автобуса не бяха допуснати фенове, носещи алкохол и в нетрезво
състояние. До тук всичко добре…
След потеглянето и предварителното запитване, между организаторите на пътуването, в лицето на групата Ултрас Ловеч, и полицията, къде може да спрем за отдих и почивка, стана ясно, че на полицаите, ескортиращи ни до София, им е наредено, да не се спира на места, където ние феновете, може да си закупим нормални човешки неща, като вода и храна.

Полицаите пътуващи от Ловеч, извадиха заповед, в която пишеше, че не се допуска спирането на места, където може да закупим вода и храна, само на отбивки. В автобуса имаше 2 момичета, които не успяха да идат до тоалетна по време на пътуването, защото се спираше само по места, заобиколени с поле и пустош. На стадиона също нямаше от къде да закупим храна.
В предварителните разговори между полиция и организатори, които не бяха един или два,седмица преди пътуването, нито веднъж не се спомена, че ще има подобно нещо, с което феновете може да се подготвим и закупим храна и вода предварително.
Уважаемите господа полицаи, изискват към нас феновете да доносничим, за бройката на пътуващите фенове, при организирани госутвания. Да доносничим за маршрут, номер на автобуса и т.н.
След мача, завършил с победа за Литекс, никой от нас, нямаше настроение, защото то беше развалено от полицията, преди него. На връщане към Ловеч, ситуацията се повтори.
На 09.03.2013г, се опитахме да проведем среща и нормален човешки разговор, да изискваме обяснение, защо не ни е било позволено да си закупим вода и храна, но срещнахме трудности в разговора си с началниците на полицаите и не можахме да стигнем до консенсус.
Та дори на робите в Рим, им е било позволено да пият вода.

Уважаеми господа полицаи, та нима футболните фенове са на по – долно ниво от робите в Рим? Нима ние не сме хора? С какво ние футболните фенове, сме най – големите престъпници, за да се държите по този начин?
Ние от Ултрас Ловеч, ще се постараем да има наказание за човека, който е поставил тази заповед и обявяваме, че няма да доносничим, за каквото и да било на полицията, щом ние футболните фенове, нямаме права на нормални граждани на Република България.

От Ултрас Ловеч

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%b4%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d1%80%d0%b0%d1%86%d0%b8%d1%8f-%d0%bd%d0%b0-%d1%83%d0%bb%d1%82%d1%80%d0%b0%d1%81-%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%b5%d1%87/

5 коментара

Skip to comment form

 1. ЗАКОН ЗА ОПАЗВАНЕ НА ОБЩЕСТВЕНИЯ РЕД ПРИ ПРОВЕЖДАНЕТО НА СПОРТНИ МЕРОПРИЯТИЯ

  В сила от 30.11.2004 г.
  Обн. ДВ. бр.96 от 29 Октомври 2004г., изм. ДВ. бр.103 от 23 Декември 2005г., изм. ДВ. бр.105 от 29 Декември 2005г., изм. ДВ. бр.30 от 11 Април 2006г., изм. ДВ. бр.34 от 25 Април 2006г., изм. ДВ. бр.82 от 10 Октомври 2006г., изм. ДВ. бр.69 от 5 Август 2008г., изм. ДВ. бр.12 от 13 Февруари 2009г., изм. ДВ. бр.19 от 13 Март 2009г., изм. ДВ. бр.32 от 28 Април 2009г., изм. ДВ. бр.50 от 2 Юли 2010г., изм. ДВ. бр.88 от 9 Ноември 2010г.

  Чл. 17. (1) Организаторите на спортни мероприятия и представители на привържениците на спортния отбор определят за придружители на привържениците и техен отговорник лица, които се ползват с авторитет сред тях.
  (2) Придружителите предприемат мерки за:
  1. възпиране на привържениците от действия, които застрашават реда и сигурността в съответния сектор;
  2. своевременно разпознаване и сигнализиране за лица, които подготвят или извършват насилствени действия или подбуждат към такива действия.
  (3) При изпълнение на задълженията си по ал. 2 придружителите:
  1. запознават привържениците с правилата относно реда в спортния обект и в спортната зона;
  2. се грижат за реда в съответния сектор и при необходимост сигнализират полицейските органи;
  3. придружават привържениците по време на спортни мероприятия в страната и в чужбина;
  4. популяризират сред привържениците спортните идеали и идеята за честна игра.
  (4) (Доп. – ДВ, бр. 19 от 2009 г.) Отговорникът на привържениците контролира и координира действията на придружителите. В случаите на организирани пътувания на привърженици до мястото на спортното мероприятие отговорникът на привържениците уведомява органите на съответната областна дирекция на Министерството на вътрешните работи за мястото, датата и точния час на отпътуване, начина на придвижване и броя на привържениците, които ще пътуват организирано.
  (5) Преди провеждането на спортното мероприятие организаторите на спортни мероприятия провеждат среща с представители на привържениците на спортните отбори.

  Чл. 17а. (Нов – ДВ, бр. 19 от 2009 г.) Ръководителите на клубовете на привържениците определят лице за контакт, което:
  1. осъществява взаимодействие между организаторите на спортни мероприятия, ръководителя на спортното мероприятие, отговорника по сигурността на спортния обект, координатора по сигурността на клуба и органите на съответната областна дирекция на Министерството на вътрешните работи;
  2. събира и предоставя на органите на съответната областна дирекция на Министерството на вътрешните работи:
  а) информация за предстоящи пътувания на привърженици до местата на провеждане на спортни мероприятия;
  б) информация за лица, склонни към действия, които застрашават реда и сигурността на спортното мероприятие;
  в) информация за лица, които са извършили, подготвят или извършват насилствени действия или подбуждат към такива действия;
  г) друга информация, имаща значение за опазване на обществения ред и сигурността при провеждане на спортно мероприятие;
  3. насърчава привържениците към спазване на установените стандарти за добро поведение при провеждане на спортно мероприятие.

 2. Г-н Заверджиев, а някъде пише ли, че не може да се спира на места, където може да си закупим вода и храна?

 3. Уважаеми УЛ, по темата за нарушаване на правата на гражданите от които и да е административен орган е изключително важна и затова аз винаги се отнасям към нея сериозно и отговорно.Нещо повече аз винаги съм се старал да защитавам нарушените ни права. В тази връзка съм цитирал по-горе два члена от закона които се отнасят точно до задълженията на феновете с идеята Вие да се запознаете с тях и ако органите на реда са си превишили правата дадени им от закона и с това са нарушили Вашите права ще имате основанието/законово/ да си ги потърсите по установения ред.

  Не съм коментирал заповедта с която Ви е забранено да се спира на места, където може да си закупите вода и храна, защото Вие не сте предоставили точния текст на тази заповед, органа който я е издал и заноновото основание за издаването на тази заповед. няма как да коментирам каквото и да е без да съм се запознал с по-горе описаните факти.
  На пръв прочит , подобна забрана звучи доста незаконосъобразно, но пак повтарям без да се запознае който и да е със самата заповед всеки коментар би бил е меко казано несериозен.

 4. А какво да кажем за случилото се след мача Литекс – Локо Пд в събота. След приключване на футболната среща, десетки фенове на Литекс бяха принудени от полицията да изчакат под дъжда феновете на гостуващия отбор да отпътуват с осигурения им транспорт. Едва ли е логично, ловчалии да бъдат ограничавани и да не им се позволява да се придвижат до паркираните съвсем на близо автомобили, за да се осигури комфортът и безопасността на пловдивчани. Да не говорим, че сред тези десетки ловчалии имаше и малки деца, които също трябваше да чакат под дъжда, полицията да разреши да се приберат по домовете си.
  Извинявам се, ако коментарът ми не е съвсем по темата.

 5. Напротив, това със задържането на ловчанлии след по-големите дербита, за да могат гостуващите лумпени спокойно да се отправят към дома си, сигурно само в Ловеч го има.

%d блогъра харесват това: