Две награди, покани за пет международни конкурса и участие в гала концерт на ловешкия талант Мария Василева

Прочетено2025пъти

От 28 март до 31 март 2018 година в Италия се проведоха два международни фестивала – „Italian break” / многожанров форум за изкуство и култура/ и „ Super voices” / само за вокалисти/.  Те бяха организирани от руско – италианската асоциация за култура и изкуство „Festival & Contest” с председател Кристиан Карточети.

Единствения български представител беше ловешката ученичка Мария Василева. 

Участието си в престижния форум Мария заслужи, след като през месец януари беше оценена с максимален брой точки в своята категория в друг международен форум в руската столица. В Италия нашето момиче се състезава с участници от Беларус, Украйна, Италия, Азербайджан, Казахстан, Сан Марино, Русия, Канада.Талантите се състезаваха в категориите „вокал”/ академичен, съвременен, поп, джаз, фолклор, индивидуални изъплнители, малки и големи групи/, „инструменталисти”/ класически и фолклор, индивидуални изпълнители, малки групи и оркестър/, „хореография” и „рисуване”. 

Мария се състезава в категория „Вокал” / съвременен вокал, индивидуални изпълнители/ с песен на Адел от филма”Агент 007”. Младите таланти бяха оценявани от изявени професионалисти в инструменталното, певческото и танцувалното изкуство. И в двата международни форума Мария се класира трета в изключително тежка конкуренция на певци от Русия/ академичен вокал/ и Молдова / професионална лига/.

За разлика от всички фестивали и конкурси, в които е участвала до сега Мария, в тези форуми нямаше възрастови групи – всички участници от съответната категория бяха оценявани по единни критерии, т.е. най – малките вокалисти бяха оценявани на равно основание с участниците от професионална лига, което прави конкуренцията още по – сериозна. Освен в двата фестивала с конкурсен характер, Мария беше номинирана и за Гала – концерта. В него бяха подбрани петте най – ярки и запомнящи се изпълнения в рамките на двата фестивала, където участниците бяха номинирани от организаторите независимо от оценките на журито.

След успешното си представяне, Мария получи пет покани за участие в международни конкурси до края на настоящата година, а така също и първата си покана за участие за 2019. Благодарствено писмо от организаторите получават кмета на града г-жа Корнелия Маринова и Илиян Димитров- оператор в звукозаписно срудио “Музикален свят” за подкрепа и съхранение на културно-историческите ценности, за принос в сферата на международните отношения между страните в областта на културта, за двйност по приобщаването на младото поколение към изкуството, посредством участие в международни кулруени мероприятия.

Запомнящо се беше и изпълнението на Училищен оркестър от Канада под руско диригентство, който в паузата, докато заседава многоуважаемото жури, изпълни няколко произведения на сцената на театъра в Сан Марино и едно от тях беше марш, написан от ловешкия диригент и композитор Камен Луков.

А ето и кратко представяне на членовете на многоуважаемото жури.

Маестро Мирка Рошани – пианистка, диригент, получила образованието си в консерваторията в Санта Чечилия, завършва курс за повишаване на квалификацията в Париж и Ница, работи в руската опера, От 2010 година работи като педагог по италиански лирически репетоар в Акадамията към Мариинския театър в Санкт Петербург. Преподавател в Академията във Фато и Флоренция. През 2018 година е член на журито на фестивала в Сан Ремо.

Маестро Клаудио Касадеи – знаменит виолончелист, носител на не един платинен диск, удивителен педагог, диригент. Завършил консерватория в гр. Пезаро в класа по виолнчело. Завеждащ катедра „Виолончело” в консерватория „Росини” в гр. Пизаро и един от най – търсените членове на жури на световно ниво.

Маестро Джан Лука Пазолини – тенор, концертиращ на най – престижните сцени в света.

Джермано ди Росси – хореограф. В заключение – изключително тежки фестивали, много добре подготвени участници, перфектна организация, топло посрещане от страна на организаторите.

До сега Мария има зад гърба си над 50 награди от международи и национални фестивали и конкурси за музика.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%b4%d0%b2%d0%b5-%d0%bd%d0%b0%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b8-%d0%bf%d0%be%d0%ba%d0%b0%d0%bd%d0%b8-%d0%b7%d0%b0-%d0%bf%d0%b5%d1%82-%d0%bc%d0%b5%d0%b6%d0%b4%d1%83%d0%bd%d0%b0%d1%80%d0%be%d0%b4%d0%bd/

4 коментара

Skip to comment form

  1. Честито, Мария!Искрено и от сърце ти пожелавам да сбъдваш мечтите си!Само напред и нагоре!

  2. Браво ,Миме!¡!!

  3. Браво на вас!

%d блогъра харесват това: