окт. 14 2012

Да го духат гражданите!

Прочетено3257пъти

Иво Райнов

В култова сцена от филма „История на света“ (режисьор Мел Брукс) римски сенатор пита колегите си, дали да не се откажат от строителство на дворци за богатите и да бъдат изградени домове за бедните. Сенаторите отговарят в хор “Fuck the poors” (в евфеместичния български превод „Да го духат бедните“).  Лафът ми е любим и го ползвам винаги, когато трябва да намеря точен етикет за пренебрежението на властта към обикновения човек.

Седмицата ми даде нов повод за тази филмова асоциация. В моите статии нееднократно съм посочвал, че грижата за хората е последна мисъл на кмета Казанджиев. Давал съм много примери, но животът, и най-вече градоначалникът, продължава да ме захранва с материал. Допускам, че много от ловешките граждани  вече са усетили неудобството да се движат или шофират по тъмните ловешки улици. Температурите може и да са летни, но есента бавно настъпва и ежедневно изяжда по някоя минутка от светлата час на денонощието. Всяка година, все по  това време, мракът пада към 19 часа. Това не е нов природен феномен, а закономерно следствие от обикалянето на Земята около  Слънцето (всеки що годе грамотен човек го е изучавал в средното училище). В този смисъл тъмнината около 7 вечерта не е тазгодишна изненада.  Логично е този факт да е предвиден от местната управа в графика за включване на уличното осветление.

Само, че не винаги логично е вероятно.  Към днешна дата (14.10.2012 г.) няма адекватна корекция в часа на „запалване“ на уличните лампи. Дори след като въпросът е поставен ог господин Павлин Иванов („Ловеч днес“) на традиционния понеделничен брифинг . Отговорът на кмета Казанджиев е потресаващ – не са предвидени средства, които да компенсират увеличението в цената на промишления ток и евентуалното по-ранно включване на осветлението! А, че господин Казанджиев счита отговора за уместен и адекватен е доказателство управленското му поведение в отминалата вече седмица.  В минутките, в които пиша статията (19.28 часа) по булевард „България“ е тъмно. Нямам съмнения, че ситуацията е идентична в целия град.  Иначе казано диалогът между господин Павлин Иванов  и господин Казанджиев може да бъде интерпретиран по следния трагикомичен начин. Павлин Иванов: Господин Казанджиев не е ли редно заради сигурността на децата от втора училищна смяна, шофьорите и гражданите уличното осветление да се пуска по-рано? Господин Казанджиев: Fuck the citizens! Разбира се това е хипербола, но упоритото едноседмично безразличие на кмета може да бъде опаковано в подобен  анекдот.

Тъй като вече повече от 40 минути в Ловеч е тъмно си задавам следните въпроси:

 1. Колко ученици, прибирайки се  към къщи по тъмните улици могат да попаднат под колелата на автомобил или агресията на злосторник?
 2. Колко шофьори могат да претърпят пътно-транспортно произшествие в тъмните, но задръстени от автомобили улици или да попаднат в някоя от многобройните улични дупки?
 3. Колко граждани рискуват здравето си, като се движат по тъмните улици на квартал „Младост“?  Както е известно там нямат тротоари, та са принудени да се ходят по платното, срещу колите. Да не говорим, че заради бликащата кметска грижа връзката на квартала с централната част е през жп линията. Сигурно е истински сървайвър да преминеш  релсите в тъмнината!
 4. Колко хора, за тези 40 минути, ще преминат рисковано през многобройните пешеподни пътеки, всички до една неосветени?

В 19.41 уличното осветление блесна! 40 минути след началото на тъмната вечер. Да, за тези минути могат да се случат доста инциденти. Хората не могат да бъдат държани на тъмно. В ХХI век, в община претендираща за европейски манталитет. Грижата за хората е първостепенна задача на всеки кмет и администрация. Затова удобството на гражданите трябва да бъде главна  мисъл,  когато се съставя или актуализира бюджета. Чиновническото клише „пари няма“ е безотговорно оправдание, когато става дума за живота и здравето на хората!  Пари трябва да има, защото добрият управленец:

1.Знае колко средства годишно са му нужни, за да освети тъмната част от денонощието.

2.Оставя финансов буфер за да може да посрещне вероятното увеличение в цената на електроенергията.

3.При актуализацията на бюджета приоритетно променя средствата за покриване на първостепенни нужди на гражданите.

4.Във време на криза спестява средства от нощното осветление  на туристически и административни обекти.

В нашия случай добрият управленец трябва и да помни какво е обещал и с какво е натоварил ловешките граждани. Например да им осигури интелигентно осветление, което се саморегулира, пести от нощните часове за сметка на удобството в активната част на вечерта. Това бяха част от обещанията на господин Казанджиев, когато поиска от общинския съвет разрешение да вземе заем за реновиране на уличното осветление в общината. Този заем гражданите го плащат и досега. Но търпят тъмнината и упоритото неуважение на кмета. Как беше в онзи филм – Да го духат гражданите!

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%b4%d0%b0-%d0%b3%d0%be-%d0%b4%d1%83%d1%85%d0%b0%d1%82-%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b6%d0%b4%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b5/

Коментари

 1. galia каза:

  По повод статията и съобщението: „Група учени от люляковият град установиха, че откакто уличните лампи се палят по-късно и града тъне в мрак, проблемът с уличните кучета за ловчалии изчезва между 19.00 и 19.30 часа. Просто хората не виждат нищо.“

  А могат ли групата учените или администраторите на Ловеч да установят в колко дупки могат да пропаднат по тротоарите гражданите на Ловеч, например като тази, която се намира до фото „Алекс“ и е насред тротоара? Между другото е там повече от месец, а няма кой да я поправи – в тъмното е супер капан за всеки.

 2. fee-faw-fum каза:

  Г-н Иванов, попитайте днес какво се случва в класната стая на 3 Б клас в училище В. Левски. Защо повръщат деца по време на час и в какви условия се провеждат учебните занятия.

 3. нашия случай добрият управленец трябва и да помни какво е обещал и с какво е натоварил ловешките граждани. Например да им осигури интелигентно осветление, което се саморегулира, пести от нощните часове за сметка на удобството в активната част на вечерта. Това бяха част от обещанията на господин Казанджиев, когато поиска от общинския съвет разрешение да вземе заем за реновиране на уличното осветление в общината. Този заем гражданите го плащат и досега. Но търпят тъмнината и упоритото неуважение на кмета. Как беше в онзи филм – Да го духат гражданите!

 4. georgieva каза:

  До написалия статията г-н Иво Райнов: Г-н Райнов, не Ви прилича да използвате подобни обръщения/да го духат гражданите/ към когото и да било. Кое да духат?Супата ли?Намеците за фелацио тук са неуместни.Не Ви прилича като гражданин, общественик, общински съветник, писател и човек имащ претеции за култура.Опростачи се цялата нация и оскотя от безпаричие и безработица на която Вие припявате. Не Ви прилича, засрамете се.

 5. fee-faw-fum каза:

  Иво, селяните май извадихме днес късмет. Хем женките ни имат празник, хем нема да го духаме, каквото и да това нещо.

 6. Боко Тиквата каза:

  Проблема не е в увеличената цена на електричеството от Юли 2012, защото тази практика е поне от 8 години …..

 7. fee-faw-fum каза:

  „Българин стъпил пръв в Южна Америка. Тази сензационна хипотеза разкрива сп. „Осем”. Тази „сензационна хипотеза” е брадясала като Кольо Босия, ако сте го виждали наскоро. „Труд” писа за нея през далечната 1982 г. Става дума за „откритието” на некой си Иван Димитров, който твърди, че Алонсо де Охеда, откривателят на Ю. Америка, всъщност е бил Драган от Охрид. Едно от основните му доказателства е, че Алонсо (Драган), псувал на непознат език. Досущ като Стоичков. Абе, четохте ли, че тоя забил един токат на един журналист от тамошна българска медия. Щото имал нахалството да му поиска интервю. И споменавал българските журналисти в откровено сексуален контекст…
  Както и да е. Та Драган от Охрид ги псувал на български, което било документирано и от истинските историци, и по това Димитров съдел, че е наше момче. Има резон. Оня ден цитирахме статията на Найден Шейтанов за сексуалната философия на българина. Та в нея се определя географията на псувнята: „Западно от приблизителната линия Фиуме – Петроград се намира Европа без сексоклетва, а източно – с такова злословие. Опитайте се да обясните на западноевропееца що е псувня и ще се убедите, че той е безсилен да схване нейния смисъл.”
  Шейтанов казва и нещо още по-интересно: „Мен ми е известно, че в някои влахо-български грамоти от XVII век се употребяват официално псувни като вид наказание.” Вероятно става дума за нещо като: „На Иван еди кой си да се ударят 20 тояги и да бъде напсуван 50 пъти на майка…” Така го разбирам.
  Та значи, ако Алонсо де Охеда наистина е псувал, то той със сигурност е откъде нашата страна на линията Фиуме-Петроград. Но, ако верно е Драган от Охрид, македонците няма да ни го отстъпят без бой.

  http://www.reduta.bg/?p=3907

 8. Maya Marinova каза:

  Много ми хареса статията, напълно съм съгласна! А освен това живея в "Младост", където немотията и грозотията нарастват с всеки изминал ден!

 9. Maya Marinova каза:

  Много ми хареса статията, напълно съм съгласна! А освен това живея в "Младост", където немотията и грозотията нарастват с всеки изминал ден!

%d блогъра харесват това: