окт. 13 2015

Да бъдеш асертивен

Прочетено2354пъти

На 8 октомври Младежки информационно-консултантски център Ловеч към сдружение „Екомисия 21 век” проведе обучение на тема “Асертивност”. В него се включиха младежи от Община Ловеч и Община Тетевен.

Младите хора   се обучиха на начини на общуване и форми на поведение, при които се демонстрира както уважение към себе си, така и уважение към другите хора. Асертивността се основава на философията за личната отговорност и съзнанието за правата на другите хора. Асертивното поведение отразява разбирането за личната ценност на всеки един от нас.

Обучител бе Галя Тодорова от Регионална здравна инспекция- Ловеч, която разясни на младите хора, че да си асертивен означава, че имаш редица права, които може да използваш и защитатаваш; да си наясно с чувствата си; да се изразяваш точно, ясно и конкретно, като в същото време не доминираш над другите и не си агресивен.

Младежите се запознаха с основните правила на асертивност – човек се държи като асертивен, когато отстоява себе си, изразява истинските си чувства и не позволява на другите хора да се възползват от него, в същото време зачита чувствата на другите. Философията на асертивността позволява да кажеш “да” и “не” по най- добрия начин.

Участниците разиграваха примерни ситуации учиха се и забавляваха.

Обучението се реализира в рамките на проект Младежки информационно-консултантски център Ловеч, реализиран от сдружение „Екомисия 21 век”, по Национална програма за младежта (2011-2015), финансиран от Министерство на младежта и спорта.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%b4%d0%b0-%d0%b1%d1%8a%d0%b4%d0%b5%d1%88-%d0%b0%d1%81%d0%b5%d1%80%d1%82%d0%b8%d0%b2%d0%b5%d0%bd/

Коментари

  1. Това, че няма български термин (дума) за „асертивност“ означава ли, че нямаме лична отговорност и съзнание за правата на другите хора ?

  2. ЕЙ, МНОГО ЧУЖДИЦИ, МНОГО НЕЩО В ТОЗИ НАШ БЪЛГАРСКИ-НЕБЪЛГАРСКИ ЕЗИК… „ЕЗИК СВЕЩЕН НА МОИТЕ ДЕДИ…“

  3. Какво означава думата….

  4. abe hora,mene me e sram da pisha s latinski bukvi,vie edna duma ne moje da prevedete!!stiga be!!

%d блогъра харесват това: