окт. 25 2012

ГОТОВИ НОВИ 14 ПРОБИ ЗА НАЛИЧИЕ НА АФЛАТОКСИН В ОБЛАСТ ЛОВЕЧ, 9 ОТ ТЯХ СА ОТРИЦАТЕЛНИ

Прочетено2531пъти

Днес, 25 октомври, станаха ясни резултатите от 14 нови проби за наличие на афлатоксин в област Ловеч, пуснати по настояване на областния управител Ваня Събчева пред шефа на Агенция по безопасност на храните д-р Йордан Войнов. Те бяха оповестени на заседание на кризисния щаб, проведено в Областна администрация.
9 от пробите са с отрицателен резултат, но 5 са положителни – в селата на община Ловеч Дойренци, Гостиня, Смочан и Лисец, както и в „Екофер” – гр. Априлци.
Чисти от опасният токсин са Летница, Слатина, Хлевене, Дренов, Владиня, както и двама стопани от Радювене. Това е доказателство, че взетите мерки от страна на всички институции, които вече дни наред работят по проблема, дават положителни резултати, коментира д-р Ивайло Йотов, директор на ОДБХ в Ловеч.
Продължават обаче мерките за контрол на движението на млякото и млечните продукти в с. Радювене и мандрата в с. Горан, подчерта той и информира, че в БАБХ е създаден Кризисен щаб за ръководство на мероприятията по справянето с афлатоксина в община Ловеч.
След направената оценка на обстановката бе решено към по-рано набелязаните мерки да бъдат добавени още създаване на организация за събиране на млякото от частни производители и в с. Гостиня, Смочан, Лисец и Дойренци по начина, по който те са организирани в с. Радювене, както и незабавно да се уведоми ръководството на община Априлци за състоянието на епизоотичната обстановка и за необходимите действия на населението за недопускане на поразяване от токсина.
ОДБХ ще продължи да осъществява контрол по цялата система за получаване на млякото, производството продукти от него и разпространението в търговската мрежа.
Освен това се въвеждат и следните мерки – забранява се пашата в стърнища с неизгорена царевица, както и изхранването на селскостопански животни с царевица, събрана след механизираното прибиране на реколтата. Разпорежда се да се извърши дълбока оран в арендуваните земи, млякото, добито по гореописаните населени места да се събира и съхранява в млекосъбирателните пунктове до унищожаването му в екарисаж, да се водят списъци на всички стопани, които предават мляко в пунктовете по дати, да не се консумират суровини и продукти от животински произход, произведени в домашни условия, в това чисто и клане на животни, ако те са консумирали фураж със съмнителен произход. Забранява се консумирането на черен дроб и бъбреци от отстреляни диви животни, както и да се оповести на председателите на ловните дружинки в областта за възможните опасности и предприетите мерки.
На заседанието присъстваха членовете на комисията, както и кметът на община Ловеч.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%b3%d0%be%d1%82%d0%be%d0%b2%d0%b8-%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b8-14-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b1%d0%b8-%d0%b7%d0%b0-%d0%bd%d0%b0%d0%bb%d0%b8%d1%87%d0%b8%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d0%b0%d1%84%d0%bb%d0%b0%d1%82/

Коментари

  1. fee-faw-fum каза:

    В Ръглево теленцата и сиренцето са на гозничани. Затова и Жикев е тук.

  2. Bobi1225 каза:

    Добре де, сега какво трябва да се направи? Да се огласяват ли резултатите от такива проверки или да си трайкат? Винаги ли ще търсим конспирации или ще се съгласим, че фактите са си факти и не трябва да се пренебрегват. Не трябва ли да се изисква повече контрол от тези агенции и комисии върху храните и да се вземат мерки?

  3. Kina Stoycheva каза:

    Боби, има един много съществен момент в Обществения договор и той се нарича ДОВЕРИЕ. Ти си умен човек и затова няма да се обяснявам повече.

%d блогъра харесват това: