Горелият дом за деца няма да се възстановява в сегашния му вид, преструктурира се в нова социална услуга

Прочетено1755пъти

Горелият вчера Дом за деца, лишени от родителски грижи (ДДЛРГ) „Параскева Нейкова” – Ловеч, няма да се възстановява в сегашния му вид, а ще се преструктурира в нова социална услуга. Това съобщи днес зам.-кметът на община Ловеч Пламен Петков. Според изискванията на Закона за социално подпомогане ще се предприемат мерки за преструктуриране на сега съществуващия Дом чрез закриване и разкриване на нова социална услуга – Център за настаняване от семеен тип за деца, лишени от родителска грижа. В Стратегията за развитие на социалните услуги на община Ловеч е залегнало изграждане на нови центрове за настаняване от семеен тип и деинституционализация на деца и младежи в риск като единствената възможна алтернатива и предпоставка те да израстват в среда, близка до семейната, коментира Петков.

За новата социална услуга ще се ползват двете къщи в двора на Дома, които сега са Защитено пространство. Персоналът, който в момента е на работа, ще остане до преструктурирането. Ще има хора, които ще останат в услугата и след това, за останалите ще се търси възможност за заетост в другите услуги. Основната сграда на Дома е собственост на държавата и тепърва предстоят разговори за бъдещето й.

Вчера следобед пожар пламна в Дома, изгоряла е една от стаите в основната сграда, пострадали няма. Все още не е ясна причината за пожара, но, както обяви Петков, не е авария в елзахранването или газоподаването.

Още вчера започна безопасното настаняване на 26-те обитатели. Днес съвместно с отдела за закрила на детето и на дирекция „Социално подпомагане” общината предприе действия по трайно настаняване на всички деца. 5 от тях отиват в ДДЛРГ в Роман, 5 в Център за настаняване от семеен тип в Стражица и 5 в ДДЛРГ в Габрово. 8 деца са настанени в Защитеното пространство към Дома в Ловеч, три – в Центъра за настаняване от семеен тип – 2.

Пламен Петков благодари на всички граждани и институции, заявили готовност да помогнат с дрехи и обувки за децата. Общината също ще закупи необходимото облекло и обувки.

Вашият коментар:

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%b3%d0%be%d1%80%d0%b5%d0%bb%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d0%b4%d0%be%d0%bc-%d0%b7%d0%b0-%d0%b4%d0%b5%d1%86%d0%b0-%d0%bd%d1%8f%d0%bc%d0%b0-%d0%b4%d0%b0-%d1%81%d0%b5-%d0%b2%d1%8a%d0%b7%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%bd/

%d блогъра харесват това: