Дек. 04 2012

Гонят Акимов от ГЕРБ?

Прочетено3873пъти

Генадий Маринов Троян 21

* Ръководството на партията поиска оставката на председателя на Общинския съвет Минко Акимов – злоупотребявал с власт * Сашо Данков: „Втрещен бях от изнесените данни” * Д-р Станка Шайлекова: „Когато е нарушено доверието, не може да се мълчи”

НА СПЕШНА пресконференция в понеделник (3 декември) общинският лидер на ГЕРБ – Троян Сашо Данков и народната представителка д-р Станка Шайлекова поискаха оставката на излъчения от ГЕРБ председател на Общинския съвет и бивш кмет на Троян в предишния мандат Минко Акимов. Пояснено бе, че искането на ГЕРБ – Троян се подкрепя от областното ръководство на партията. Неочаквано на пресконференцията се появи и г-н Акимов, на когото също бе дадена думата.

„КАТЕГОРИЧНО заклеймяваме всеки опит за незаконни действия на членове на ГЕРБ и се разграничаваме от всеки, към който има отправени обвинения за подобни действия”, заяви г-н Данков. „Доказали сме, че сме безкомпромисни към всеки, който смесва личните си с обществените интереси. Тази безкомпромисност е основен принцип на ГЕРБ и компромиси не се допускат. Ще попитам риторично – има ли друга партия, която сама да вади на показ неудобните действия на свои членове, няма!”, категорична бе д-р Шайлекова. След този „заобиколен” увод лидерът на ГЕРБ – Троян и троянската народна представителка назоваха нещата директно –  местната партийна структура е изготвила докладна, в която г-н Акимов се призовава да подаде оставка от всички заемани постове; причината – нарушаване авторитета на партията. „Нищо лично, въпросът е принципен”, поясни г-н Данков. Обяснено бе, че по случая вече е сезирана Изпълнителната комисия на ГЕРБ и се очаква становището на този висш партиен орган.

„УЧУДЕН СЪМ от решението на общинското и областното ръководство на ГЕРБ – преди малко говорих с областния председател на партията (Николай Нанков – бел. Г.М.) и той не ми каза нищо такова”, отговори на атаката „обвиняемият” Минко Акимов, прибавяйки, че също може да каже много неща за някои хора, но моментът не е сега. Което определено прозвуча заплашително.

КОЕ ДОВЕДЕ до кризисната ситуация в ГЕРБ – Троян и до искането на оставката на една от възловите фигури в местните партийни редици? Говорим за конкретния повод, защото не е тайна, че подобно противопоставяне се забелязва отдавна, още преди Местни избори 2011, когато, въпреки демонстрираното единство, имаше фактори в ГЕРБ, които бяха срещу кандидатурата на Минко Акимов. Събитията пък тръгнаха да се разплитат от изявлението на общинския съветник от „Атака” инж. Илиян Пеевски на сесията на местния парламент в четвъртък (29 ноември), когато атакистът обвини председателя Минко Акимов в злоупотреба с власт и обществено положение и неправомерно лобиране в полза на частна фирма, в която съпругата му има дялово участие и оказване на натиск срещу управителя на общинското дружество „ВиК – Стенето” ЕООД инж. Тонимир Гечев.

СТАВА ДУМА за охранителната фирма „Дариос” ООД, която не успяла да спечели обществената поръчка за охрана на троянската Пречиствателна станция за отпадни води, стопанисвана от споменатото общинско дружество. От трибуната инж. Пеевски прочете писменото становище по случая на адв. Кремена Найденова-Добрева, член на комисията за провеждане на въпросната процедура за избор на охранител. В което юристката  обяснява защо „Дариос” ООД не е избрано за изпълнител на обществената поръчка (дружеството не отговаряло на едно техническо изискване, по-конкретно – не представило задължителната „Декларация-списък за наличието на средства за мобилна връзка”) и че г-н Акимов й оказал натиск да промени решението; още – разказва за среща в кабинета на кмета Донка  Михайлова, на която г-н Акимов обвинил управителя на „ВиК – Стенето” ЕООД инж. Тонимир Гечев, че е накарал комисията да отхвърли „Дариос” ООД, защото Гечев мразел Акимов и искал да му навреди.Според г-жа Найденова-Добрева на въпросната среща при кмета се случило нещо още по-тежко – председателят на ОбС – Троян Минко Акимов поискал да се развали сключеният вече договор за обществената поръчка и „да се „поправи” съответният протокол, така че „Дариос” ООД да бъде изпълнител”. След отказа пък председателят заплашил инж. Гечев и адв. Найденова-Добрева, че „ще се наложи прокуратурата да се занимава с въпроса”.

„ТОВА Е НЕЩО СТРАШНО, ако се окаже истина”, заяви пред Общинския съвет инж. Илиян Пеевски. Стигна се и до предложение да се създаде временна комисия към ОбС, която да проучи въпроса, самият Минко Акимов се присъедини към предложението и настоя за създаване на такава комисия.


СЛЕД СКАНДАЛА в местния парламент и публично отправените обвинения към Минко Акимов още на следващия ден (петък, 30 ноември) председателят на ГЕРБ – Троян Сашо Данков свиква общинското партийно ръководство и се взема решение да се потърси отговорност от г-н Акимов и да се поиска оставката му от всички постове. Позицията получава подкрепа и от троянската депутатка от ГЕРБ д-р Станка Шайлекова, а според казаното на пресконференцията в понеделник – и от областното ръководство на партията.


ОБВИНЕНИЯТА са несъстоятелни, когато реагирах срещу инж. Гечев, спечелилата фирма от Ловеч вече беше започнала работа, а поисканият одит бе установил редовност на процедурата и аз нямаше как да променя нещо, каза в своя защита г-н Акимов. Но не пропусна да подчертае, че „Дариос” ООД е отхвърлена тенденциозно, а ловешката фирмата е съставена от служители на бившата Държавна сигурност; и заяви, че може да изнесе данни за по-сериозен конфликт на интереси на управителя на „ВиК – Стенето” ЕООД инж. Гечев. Т21 попита г-н Акимов дали местната фирма „Дариос” ООД, в която работи и е акционер съпругата му, не е лансирана за охранител на общинските дружества в Троян. Председателят на ОбС – Троян отговори, че много преди той да влезе във властта, тази фирма е охранявала общинските дружества, сред тях, отпреди 8 години, и общинското дружество „ВиК – Стенето” ЕООД.

КЪМ ДВЕТЕ СТРАНИ зададохме въпрос какво би се случило, ако и Изпълнителната комисия в София се солидаризира със сигнала на ръководството на ГЕРБ в Троян и също поиска оставката на г-н Акимов. „Членовете на ГЕРБ са достойни хора и досега няма случай някой да не е изпълнил решение на Изпълнителната комисия”, заяви д-р Шайлекова. „Не мога да си представя как Изпълнителната комисия ще вземе решение, без да ме изслуша. Мисля, че ГЕРБ е демократична партия и това не може да се случи”, бе пък отговорът на Минко Акимов, който намекна, че зад искането на оставката му се крият нечисти лични амбиции към поста му на председател на ОбС – Троян. „Втрещен бях от изнесените данни и затова изпратихме сигнала в Изпълнителната комисия”, обясни Сашо Данков.

НА СЛЕДВАЩИЯ ни въпрос – дали този трус няма да повлияе негативно на ГЕРБ в Троян преди парламентарните избори догодина, отговорът на д-р Шайлекова бе: „Получих десетки обаждания от недоволни граждани, които ме питаха защо този човек още е в нашите редици. Много е трудно да говоря така за г-н Акимов, с когото сме работили заедно редица години, но трябваше да се реагира. Най-важното е хората да знаят, че при нас всичко е чисто. Вярно, идват избори и подобен скандал не е изгоден за ГЕРБ, но когато е нарушено доверието, не може да се мълчи”.


КАКВО се случва от тук нататък?  Не бе казано ясно, но се подразбра, че ако Изпълнителната комисия на ГЕРБ също се обяви срещу г-н Акимов, той ще трябва да подаде оставка като председател на Общинския съвет и от другите си постове (председател на Комисията по регионална политика в Националното сдружение на общините и др.). Ако все пак откаже, ще последва изключване от партията и принудително отстраняване (с поискан вот на недоверие) от поста на председател на Общинския съвет. А какво ще стане след това (след отстраняването му) – рано е да се каже.

*(Пълният текст на писмото, предизвикало събитията и прочетено пред Общински съвет Троян на 16-то заседание на ОбС – Троян – 29.11.2012 г. от г-н Илиян Пеевски, може да видите и чуете ТУК (12-та минута от записа) – бел. ред. Павлин Иванов)

 

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%b3%d0%be%d0%bd%d1%8f%d1%82-%d0%b0%d0%ba%d0%b8%d0%bc%d0%be%d0%b2-%d0%be%d1%82-%d0%b3%d0%b5%d1%80%d0%b1/

Коментари

  1. http://www.lovechtoday.eu/wp-content/uploads/wppa/64.jpg

    „троянски юнаци” в процедура по медиация за решаване на много „тежък” конфликт

  2. Това се очакваше в Троян,Гечев и Акимов

  3. Това не е истина каза:

    http://livenews.bg/Zashto-GERB-si-zasluji-vtoriya-mandat-41099

%d блогъра харесват това: