ян. 07 2013

Години наред, без разрешение на Общински съвет, кмета е използвал пари от Такса битови отпадъци за снегопочистване

Прочетено1222пъти

kmet110121Павлин Иванов

На последното заседание на Общински съвет Ловеч, кмета Казанджиев призна в прав текст пред съветниците една порочна практика, че парите за снегопочистване досега са били взимани от Такса битови отпадъци. Това стана в отговор на въпрос поставен от Иво Райнов.

Казусът, който възниква след това признание е, кой е разрешил харченето на средствата, след като нито са заложени в план-сметката нито като дейност, нито като сума. Изниква и въпроса какъв контрол е оказвал през последните години Общински съвет по изпълнение на собствените си решения, щом този разход досега не е разрешен с нито едно решение на местния парламент, а реално е извършен.

Оправданието на кмета Казанджиев пред съветниците беше, че използването на средства от ТБО за снегопочистване е практика в много други общини – столична община, Варна, Стара Загора и др. Според градоначалника, това било и според закона?!?

Видяла жабата, че подковават коня, и тя вдигнала крак, гласи една поговорка. Явно администрацията е приела поговорката като правна норма, а това е доста порочно като практика.

Може би не всички разбират защо отделям толкова внимание на ТБО и план-сметката, а обяснението е много просто. Администрацията събира и харчи наши пари. Говорим за суми между 2 и 3 милиона лева годишно като разходи за чистота!

Всички жители на общината и фирмите плащаме таксата. Когато ни „таксуват“ за нещо, трябва да знаем защо ни събират пари, за какво точно се харчат, какво получаваме срещу тях, дали цялата процедура отговаря на нормите на закона.

Докато на последното отговор могат да дадат компетентни органи, жителите на общината плащащи Такса битови отпадъци трябва да имат отговори на другите въпроси. Такива за съжаление няма!

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%b3%d0%be%d0%b4%d0%b8%d0%bd%d0%b8-%d0%bd%d0%b0%d1%80%d0%b5%d0%b4-%d0%b1%d0%b5%d0%b7-%d1%80%d0%b0%d0%b7%d1%80%d0%b5%d1%88%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d0%be%d0%b1%d1%89%d0%b8%d0%bd%d1%81/

Коментари

 1. “парите за снегопочистване досега са били взимани от Такса битови отпадъци”

  За 2012 г. снегопочистването ни е струвало малко повече от 300 000 лв. За 2013 г. съветниците гласуваха още 200 000 лв. допълнително, което на практика означава, че за 2013 г. за снегопочистване ще са 500 000 лв.

  Половин милион лева за снегопочистване на Ловеч – честито !

 2. Питали радио „Ереван”:
  – 500 000 лв. достатъчни ли са да се почистят от сняг улиците на град Ловеч?
  Радио „Ереван” отговорило без да се замисля :
  – Половин милион лева са достатъчно да се почистят от сняг не само улиците, но и покривите на сградите в град Ловеч.

 3. Събраните, но неразходвани средства от таксата за битови отпадъци за текущата година, както и от предходни години следва да формират преходен остатък. Той трябва да бъде отразен в приходната част на план-сметката по чл. 66, ал.1 от ЗМДТ. Наличието на преходен остатък е основание за намаляване на дължимата такса за битови отпадъци през следващата година.

  И за 2013 г. година общинските съветници одобриха план-сметката без да бъде отразен предходния остатък. Така се създават условия за нецелево разходване на целеви средства събрани по ТБО .

  Съгласно Наказателния кодекс длъжностни лица се подвеждат под състава на чл. 254а за нецелево разходване на средства с целеви характер .

  Интересно какво ли е мнението на Прокуратурата по план-сметката за 2013 г. ?

%d блогъра харесват това: