Години наред, без разрешение на Общински съвет, кмета е използвал пари от Такса битови отпадъци за снегопочистване

Прочетено1455пъти

kmet110121Павлин Иванов

На последното заседание на Общински съвет Ловеч, кмета Казанджиев призна в прав текст пред съветниците една порочна практика, че парите за снегопочистване досега са били взимани от Такса битови отпадъци. Това стана в отговор на въпрос поставен от Иво Райнов.

Казусът, който възниква след това признание е, кой е разрешил харченето на средствата, след като нито са заложени в план-сметката нито като дейност, нито като сума. Изниква и въпроса какъв контрол е оказвал през последните години Общински съвет по изпълнение на собствените си решения, щом този разход досега не е разрешен с нито едно решение на местния парламент, а реално е извършен.

Оправданието на кмета Казанджиев пред съветниците беше, че използването на средства от ТБО за снегопочистване е практика в много други общини – столична община, Варна, Стара Загора и др. Според градоначалника, това било и според закона?!?

Видяла жабата, че подковават коня, и тя вдигнала крак, гласи една поговорка. Явно администрацията е приела поговорката като правна норма, а това е доста порочно като практика.

Може би не всички разбират защо отделям толкова внимание на ТБО и план-сметката, а обяснението е много просто. Администрацията събира и харчи наши пари. Говорим за суми между 2 и 3 милиона лева годишно като разходи за чистота!

Всички жители на общината и фирмите плащаме таксата. Когато ни „таксуват“ за нещо, трябва да знаем защо ни събират пари, за какво точно се харчат, какво получаваме срещу тях, дали цялата процедура отговаря на нормите на закона.

Докато на последното отговор могат да дадат компетентни органи, жителите на общината плащащи Такса битови отпадъци трябва да имат отговори на другите въпроси. Такива за съжаление няма!

Вашият коментар:

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%b3%d0%be%d0%b4%d0%b8%d0%bd%d0%b8-%d0%bd%d0%b0%d1%80%d0%b5%d0%b4-%d0%b1%d0%b5%d0%b7-%d1%80%d0%b0%d0%b7%d1%80%d0%b5%d1%88%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d0%be%d0%b1%d1%89%d0%b8%d0%bd%d1%81/

%d блогъра харесват това: