ян. 15 2013

Германия показва на света ползите от отказа от ядрена енергия – 1 част

Прочетено1404пъти

nuclear1501131http://greentech-bg.net

 

След инцидента във Фукушима през март 2011 германското правителство взе решение за незабавно спиране на осемте най-стари ядрени реактора и уреди законодателно спирането на всички останали ядрени реактори в страната до 2022 г. Това решение се радва на широка политическа подкрепа в Германия. Навън то бе окачествено като „паническа реакция“ и даже Forbes.com отиде толкова далеч да излезе със следното заглавие по темата – „Шантаво – или просто напълно глупаво“.
Но от специалното издание „The German Nuclear Exit“ на Бюлетина на ядрените физици, публикуван от SAGE, става ясно, че спирането на старите ядрени реактори и прехода към възобновима енергия вече дават измерими икономически и екологични предимства и топ-експерти окачествяват немския отказ от ядрената енергетика като повратен момент за сектора в световен мащаб.

В обзорната статия „От Брокдорф до Фукушима: дългото пътуване до отказа от ядрена енергия“ („From Brokdorf to Fukushima: The long journey to nuclear phase-out“) изследователят от Принстън Alexander Glaser поставя немския отказ от ядрена енергия в исторически контекст, който включва масови, достигащи мащабите на гражданска война конфронтации между антиядрените активисти и демонстранти и полицията.

Поради дългогодишната съпротива на обществеността, никой от сериозните политици в Германия от 1990 година насам не е приемал положително идеята за изграждане на нови ядрени мощности. В резултат на това, както Glaser отбелязва, завоят на страната съвсем не може да бъде наречен рязък, сериозното планиране за затваряне на ядрените централи и преход към алтернативни енергийни източници е започнало още преди едно десетилетие.

„Отказът от ядрена енергия на Германия може да послужи като практическо потвърждение на концепцията, че това е възможно, да демонстрира политическата и техническата състоятелност на подобен ход на отхвърляне на една противоречива и високорискова технология. Германският отказ от ядрена енергия, успешен или не, ще промени правилата на играта за целия свят.“ – заключава Glaser.

В същото специално издание на бюлетина Miranda Schreurs – професор по политология от Берлинския Freie Universitat пише, че отказът от ядрената енергия на Берлин и преминаването към енергия от ВЕИ вече е донесло ползи за фермерите, инвеститорите и малките фирми; Според Felix Matthes от Берлинския Institute for Applied Ecology отказът от ядрената енергия има само незначително и кратковременно влияние върху цената на електроенергията и икономиката на Германия; правистите от University of Kassel Alexander Rossnagel и Anja Hentschel обясняват защо електрическите компании няма изгледи да спечелят в съда срещу решението на правителството за затваряне на ядрените мощности.

Най-изненадващо обаче е заключението на Lutz Mez, съосновател на Environmental Policy Research Center към Freie Universitаt. Според него затварянето на ядрените централи паралелно с преминаване към възобновима енергия е историческо постижение по посока овладяване на климатичните промени. „То отделя енергията от икономическия растеж, защото от 1990 до 2011 година използваната енергия и въглеродните емисии спадат, въпреки че Брутния вътрешен продукт на страната е нарастнал с 36%.“

По материали от: nuclearpowerdaily

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%b3%d0%b5%d1%80%d0%bc%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%8f-%d0%bf%d0%be%d0%ba%d0%b0%d0%b7%d0%b2%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%b7%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%be%d1%82-%d0%be/

%d блогъра харесват това: