Георги Терзийски: Съединението прави силата – девизът на българското председателство

Прочетено526пъти

Съединението прави силата – това ще е девизът на българското председателство на Съвета на ЕС. Тези и други акценти на комуникационната стратегия на страната ни за ЕС 2017 представи областният управител Георги Терзийски пред представители на различни културни институции от област Ловеч. Събитието, което е второ поред след представянето на Луковитското съкровище на 29 септември, се проведе в Националното изложение на художествените занаяти в Орешак. Темата бе „Инициативи на ЕС в областта на културата“ и бе организирано съвместно с Областния информационен център.

В основната презентация Георги Терзийски представи предизвикателствата за страната с приемането на това ротационно председателство, свързано с основните му функции и набелязаните приоритети. Предстоящото българско председателство възприема важната роля на културата като ресурс за гарантиране на по-добро общо бъдеще, основано на споделеното наследство, общите ценности и развитието на междукултурния диалог на гражданите от Европейския съюз, подчерта областният управител и представи и партньорите, поканени от ОИЦ – Ловеч, координаторите в Министерство на културата Весела Кондакова от Бюро „Творческа Европа“- България и Добрина Милушева от Национален център за контакт по програма „Европа за гражданите“.

Те представиха актуалните възможности по двете европейски програми. В събитието участваха представители от различни културни, творчески и неправителствени организации, центрове и обществени институции  на Ловешка област. За тях е важна както информацията за обявените и предстоящи покани за кандидатстване с проекти, така и създаването на активно сътрудничество с цел финансирането и успешното осъществяване на необходими дейности в региона.

Представянето на основните акценти на българското председателство ще продължи и в други населени места на областта.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%b3%d0%b5%d0%be%d1%80%d0%b3%d0%b8-%d1%82%d0%b5%d1%80%d0%b7%d0%b8%d0%b9%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d1%81%d1%8a%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d0%bd%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%b8/