Георги Терзийски стана посланик на кампанията за безопасен интернет, обяви откриването на две пилотни школи на „Телерик Академия“ – в Ловеч и Луковит

Прочетено633пъти

Областният управител Георги Терзийски стана посланик на кампанията за онлайн уважение и безопасен интернет #SaferInternet4EU  и обяви откриването на две пилотни школи на „Телерик Академия“. Това стана днес в Луковит по време на първия граждански диалог на еврокомисаря по цифрова икономика и общество Мария Габриел. Той се проведе с участието на деца от Луковит, областта и цялата страна.

„Щастлив съм, защото моята покана към еврокомисаря ни да връчи наградите на победителите в Националното математическо състезание за ученици от профилирани гимназии и паралелки на средните училища с чуждоезиков профил прерасна чрез поканата на Езиковата гимназия в този първи в България граждански диалог на еврокомисаря по цифрова икономика и общество. Щастлив съм и да съобщя благата вест, която подготвихме за днешния ден – в област Ловеч за пръв път ще отворят врати две пилотни школи, които ще обучават и възпитават деца за професиите на бъдещето – хора, които ще продължат в действие посланията на Мария Габриел. Тези пилотни школи ще бъдат в Луковит и в Ловеч, а дали ще се мултиплицират в другите общини е въпрос на предприемчивост от тяхна страна. Това е моето виждане как можем да правим реална политика и на регионално ниво“, обяви Терзийски. По негова покана във форума участваха Гриша Караниколов и Петър Шарков от „Телерик Академия”, които представиха дейността си. Гост бе и представител на носителите на приза „Достойните българи“ от „Враца софтуер общество“ Илиян Димов. В гражданския диалог участваха министърът на образованието Красимир Вълчев, кметът на Луковит и символичен домакин Иван Грънчаров, народният представител Калин Василев, кметовете на Ловеч Корнелия Маринова и Тетевен Мадлена Бояджиева.

Актуалната тема  за цифровите умения оформи дискусията. Мария Габриел подчерта, че навлизането на цифровите технологии във всички сфери спестява ресурси и дава възможности за нови бизнес модели, но и най-добрата  идея не може да се реализира без хората, които да й вдъхнат живот и да я приложат на практика.  „Над 40% от европейците нямат основни цифрови умения. Още по-стряскащ е фактът, че всеки пети от тях е на възраст от 16 до 24 години. Ето защо създаването на политики, които да позволят на хора от различни възрасти да придобият широк набор от умения – от базови до високоспециализирани, е от ключово значение“, посочи българският еврокомисар. На въпроси от  младите хора какви мерки могат да се предприемат за промяна на негативната ситуация, Мария Габриел отбеляза на първо място необходимостта от по-голямо застъпване на обучението в цифрови умения в образователните програми на държавите-членки. Тя сподели някои от действията на Европейската комисия, като например Коалицията за цифрови умения и работни места, Европейската седмица на програмирането, схемата „Цифрова възможност“ за стаж за студенти, Плана за действие за образование в областта на цифровите технологии, приет през януари. Тя приветства областния управител на Ловеч Георги Терзийски за организацията и създаването на пилотни школи за обучение на деца от 4 до 7 клас в цифрови умения. „Приветствам горещо тази инициатива на областния управител, която е пример как организации и държавни институции могат да работят заедно, така че младите хора да придобият умения и знания, които ще им отворят пътя към новите възможности, предоставяни от цифровите технологии“, заяви Мария Габриел.

Към кампанията #SaferInternet4EU  се присъединиха като нейни посланици и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, кметът на Луковит  Иван Грънчаров,  Петър Шарков и Гриша Караниколов от „Телерик Академия“.

Преди гражданската дискусия Мария Габриел поздрави победителите в математическото състезание и ги приветства за смелостта да изучават математика – наука, чиито проявления са във всички сфери. „Вълнувам се да бъда в тази зала, в която младостта среща знанията и упоритостта. Уверявам ви, че Европа има нужда от вашия потенциал и умения. Във вас е вярата ни, че ще отговорим на мрачните статистики, според които в Европа днес 44% или 169 милиона души нямат основни цифрови умения, а от тях 77 милиона души изобщо нямат такива.  Това е сериозен проблем за Европа, тъй като нашите страни стават все по-дигитализирани и всички, независимо от възрастта си, се нуждаят от цифрови умения, за да участват в обществото и да работят. Ето защо подобряването на цифровите умения на европейците е един от моите приоритети като европейски комисар по въпросите на цифровата икономика и общество“, заяви комисар Мария Габриел.

 

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%b3%d0%b5%d0%be%d1%80%d0%b3%d0%b8-%d1%82%d0%b5%d1%80%d0%b7%d0%b8%d0%b9%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d1%81%d0%bb%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d0%ba-%d0%bd%d0%b0-%d0%ba%d0%b0/

%d блогъра харесват това: