Георги Терзийски посрещна Леа Коен, тя представи в Ловеч романът си „Рафаел“

Прочетено439пъти

Областният управител Георги Терзийски посрещна в Ловеч писателят Леа Коен, която прие поканата му за среща и представи в Ловеч последния си роман „Рафаел“, заедно с издателство „Ентусиаст“.

Авторката  впечатли читателите, събрали се в залата на Регионалната библиотека „Проф. Беню Цонев“, партньор на инициативата,  с непринудения и откровен разговор за пътя на книгата, любопитни факти за главния герой в произведението – фамилията Арие, създател на парфюмерийната индустрия в България, тяхната съдба в онези години. Това е роман-документ, истинска история за трагичен сблъсък в елита на Царство България, роман за стила на живот от 30-те и 40-те години на миналия век.

Преди представянето на книгата си, Леа Коен разговаря с областния управител. По-късно написа в личния си профил във Фейсбук кратко: „Не е често срещано областен управител да присъства и активно да участва в обсъждане на книга“.

Георги Терзийски също коментира впечатленията от срещата си: „Има хора, които само с първите си думи и жестове правят така, сякаш се познавате от дълго време и приятелството стои здраво между вас. Точно такъв човек е Леа Коен, с която се срещнахме по моя покана в края на работната ми седмица. Говорихме за работата на писател, който чрез произведенията си преобразява историята от черно-бялата й повърхност в многопластова, многообразна, цветна. Това тя прави чрез пресъздаване на съдбите на конкретни хора и фамилии с чара, обаянието и суровата действителност на епохите, в които са живели. Такава е и новата книга на писателката, за която водещите европейски вестници я наричат „най-забележителната българска авторка“ и сравняват с нобелистката Херта Мюлер – романът „Рафаел“.

За мен бе чест представянето на тази книга в Ловеч да бъде част от Комуникационната стратегия на правителството за отбелязване на 75 години от спасяването на българските евреи. И нещо повече… Спечелих още един приятел на Ловеч. Вече планираните бъдещи срещи и събития са залог за добри новини. А със съпруга на г-жа Коен ще поговорим и за Ловеч като място за правене на високотехнологичен бизнес. Леа Коен ме накара да продължавам да вярвам в думите на Айнщайн: „Успешният човек – винаги невероятен художник на своето въображение. Въображението е по-важно от знанието, защото знанието е ограничено, а въображението – безкрайно.“

 

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%b3%d0%b5%d0%be%d1%80%d0%b3%d0%b8-%d1%82%d0%b5%d1%80%d0%b7%d0%b8%d0%b9%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d0%bf%d0%be%d1%81%d1%80%d0%b5%d1%89%d0%bd%d0%b0-%d0%bb%d0%b5%d0%b0-%d0%bb%d0%be%d0%b5%d0%bd-%d1%82%d1%8f/

%d блогъра харесват това: