Георги Терзийски: За 180-годишнината от рождението на Левски – 180 км с велосипед по неговите стъпки

Прочетено925пъти

За 180-годишнината от рождението на Васил Левски – 180 км с велосипед по неговите стъпки. Това е инициативОа на бластна администрация и Български колоездачен съюз, със съдействието на общините Карлово, Троян и Ловеч, която ще се осъществи на 16 и 17 юли, обяви днес областният управител Георги Терзийски.

На 18 юли 2017 година България ще отбележи 180-годишнината от рождението на Апостола на българската свобода Васил Левски. В нашия град Ловеч, Дякон Левски се среща и работи с хора, готови да посветят живота си на идеята за освобождението на майка България от турско робство. Това е и причината, поради която в хода на изграждането на Вътрешната революционна организация Левски избира Ловеч за център – „революционна столица“. Във връзка с честването на тази бележита годишнина и отдаване на заслужена почит към неговото дело и саможертва, Областна администрация Ловеч и Българския колоездачен съюз предприехме действия за организиране на Колоездачна обиколка на национално ниво, която да се проведе през месец юли 2017 г. Обиколката обхваща маршрут, свързан със знакови места от дейността на Апостола: Карлово – Троян – Ловеч и е с обща дължина – 180 км. Тя е включена в спортния календар на Българския колоездачен съюз за 2017 г., каза още Терзийски при представяне на инициативата пред журналисти, като ги покани да се присъединят за популяризиране на възможността за участие в състезанието от страна предимно на любители-колоездачи.

Със съдействието на Тодор Колев, зам.-председател на Българския колоездачен съюз и председател на Колоездачен клуб „Хемус1896”- Троян вече е изготвена наредба за провеждане на спортното състезание.

Колоездачното състезание за Купа „Васил Левски” ще се проведе на територията на общините Карлово, Троян и Ловеч. Стартов сборен пункт за първия етап е пред  Община Карлово на 16 юли 2017 г. в 11:00 ч., като програмата е следната: 14:00 ч. старт за любители колоездачи с. Кърнаре, 14:30 ч. старт за професионалисти по маршрут Карлово – Баня – с.Васил Левски – Карлово – Сопот – с. Кърнаре – Беклемето – Троян, около 15:30 ч. финал за любители на Беклемето, а около 17:00 ч. финал за професионалисти в Троян. Обща дължина на трасето от първия етап е 90 км.

Вторият етап започва на 17 юли със старт за професионалисти в Троян от 14 ч. с маршрут Троян – с. Орешак – Цветански-Беров мост – с. Велчево-Драшкова поляна-2 обиколки – с. Дебнево – с. Стефаново – с. Малиново – с. Прелом – с. Къкрина – Ловеч-финал паметника на Васил Левски. За любители в 15.30 ч. е стартът в с. Къкрина, а финалът е около 17:00 ч. за всички в Ловеч.

Обща дължина на трасето от втория етап е също 90 км.

В състезанието могат да участват всички лицензирани състезатели от следните категории:  юноши старша възраст, мъже до 23 г. и мъже Elit

В състезанията за любители могат да стартират нелицензирани любители колоездачи, като те трябва да спазват Правилника на Български колоездачен съюз – да са подписали декларация за добро физическо здраве и умения за управление на велосипед, да са заплатили своята такса за участие в състезанието по сметката на Колоездачен клуб на „Хемус1896” – Троян, да имат валидна „Застраховка Живот“ за деня на състезанието със застрахователна сума не по-малко от 1000 лв. и ако са под 18-годишна възраст техен родител да подпише пред регистриращия Комисар декларация за съгласие, а състезателят да е с предпазна каска, през цялото време на състезанието и правилно поставен състезателен номер.

Наградният фонд за състезанието е осигурен от общините.

Награждаването ще се проведе пред паметника на Васил Левски до един час след финала на призьорите в отделните състезателни категории.

При предварително записване, любителите колоездачи заплащат регистрационна такса – направена до 30.06.2017 г. – 10 лева; от 01.07 – 15.07.2017 г. – 15 лева; а в деня на получаване на състезателния номер – 30 лева, по сметката на колоездачен клуб „Хемус” – Троян, обявена в наредбата за състезанието.

Не се допуска подкрепа на състезатели по време на състезанието от моторни превозни средства.

Медийни партньори на инициативата са БНР, поканили сме и БНТ и очакваме тяхната подкрепа, каним и всички вас да ни подкрепите. Разбира се, цялото събитие ще бъде реализирано с активното участие и роля на трите общини – Карлово, Троян и Ловеч, имаме и подкрепата на Общобългарски комитет Васил Левски, както и на областния управител на Пловдив Здравко Димитров, поясни още Терзийски.

Патрон на Колоездачна обиколка за Купа „Васил Левски” е председателят на НС Димитър Главчев.

Документите за колоездачната обиколка – наредбата, заявката за участие и декларация за физическо състояние са публикувани в страницата на Областна администрация Ловеч.

 

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%b3%d0%b5%d0%be%d1%80%d0%b3%d0%b8-%d1%82%d0%b5%d1%80%d0%b7%d0%b8%d0%b9%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d0%b7%d0%b0-180-%d0%b3%d0%be%d0%b4%d0%b8%d1%88%d0%bd%d0%b8%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%be%d1%82-%d1%80/