В памет на един истински човек!

Прочетено3815пъти

elmira1307161Иво Райнов

Беше последната фестивална вечер преди няколко години. На сцената бе нейния клас със своето прощално представяне. Извикаха на сцената и нея, класната. Качи се скромно сякаш не чуваше оглушителните аплодисменти на залата и почти френетичните писъци на своите деца. Класът поде една от вечните български песни, посветени на учителката. Бързо я наобиколиха и сякаш по сигнал всички паднаха на колене около своята класна. Очите и се навлажниха, а  сълзите рукнаха на воля до края на прощалната серенада от поредния клас. После деликатно ги скри зад скромния букет и потъна в характерната си скромност. Запомних завинаги тази сцена, символ на обичта и добротата, която споделяше с околните Елмира Дацова.

Работих с нея повече от двадесет години, в които срещах неизменно отзивчивост, доброта, съпричастност, подкрепа. Тя носеше голямо сърце, от което раздаваше щедро. На десетки випуски, на стотици колеги. Зареждаше с оптимизъм и винаги имаше думички за надежда. Отгледа поколения деца на хълма и беше истинска майка. Мнозина взеха от нея искриците любов към историята.

Отиде си един голям и добър човек. Всеотдаен и обичащ до последния си ден. Нищо не успя да пречупи добротата. Нито времето, нито превратната съдба, нито коварната болест. Държеше да бъде горе на хълма до последно. Да преподава история и човечност, да възпитава скромност и добротолюбие. До последно усмихната и позитивна.

Ако на хълма има харизма, тя се прави от истински хора и учители. Един от тях е Елмира Дацова. След нея ще останат спомените и легендите. Сега е време да коленичим. Както биха направили всички нейни ученици.

Поклон, Елмира!

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%b2-%d0%bf%d0%b0%d0%bc%d0%b5%d1%82-%d0%bd%d0%b0-%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d0%bd-%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%b8%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d1%87%d0%be%d0%b2%d0%b5%d0%ba/

7 коментара

Skip to comment form

  1. Поклон

  2. Поклон! Да почива в мир!

  3. Светъл да е пътят и!

  4. Поклон приятелко..не мога да повярвам….и защо добрите хора си отиват толкова рано……Почивай в мир!

  5. Поклон и почивай в мир

%d блогъра харесват това: