сеп. 24 2012

В паметта ни е подвигът на дедите

Прочетено1304пъти

Росица Сейзинска

         В богатата ни на драматизъм   история има събития, греещи ярко. Събития, които са определящи за нашето самосъзнание и  ни карат да изпитваме национална гордост. Едно от тях е Балканската война. Това е войната, за която българските синове тръгват с радостни сълзи и песни, като  на сватба. Това е войната, наситена със знаменити битки, с победи, недостижими за другите народи, невъзможни, но съществуващи. Войната, в която българският войник е подложен на изпитания, героични подвизи и слава, но храбростта си отдава на обречени национални каузи, на тотална покруса от неосъществени въжделения и надежди.

         В това  за пореден път ни убеди и тържественото отбелязване  на 100 години от Балканската война, организирано от читалище ”Съгласие–1928год” и обществения съвет на с.Стефаново. На 22 септември вечерта, в читалищния салон се събраха жители и гости на селото, за да участват в честването. Поканена да присъства на събитието беше госпожа Корнелия Маринова- председател на Общински съвет – Ловеч.  С нескриван интерес бе посрещнат и изслушан землякът ни доц. Иван Павлевски, който задълбочено, с  научната компетентност, проследи в своя мултимедиен обзор причините за войната, последователно нейния ход и фатален завършек.  В изложението му впечатляващо бе акцентирано върху доброволческия подем сред българите – при набиране на армията се явяват два пъти повече доброволци,отколкото редовно призованата войска, което потвърждава, че жертвоготовността да се защити националното достойнство е несравнима. Силен момент в представянето беше участието на врачени /предишното име на селото е Вратца/ във войната и техните съдби.

        След компетентното професионално тълкуването на войната от полк. Павлевски, госпожа Корнелия Маринова сподели задоволството си, че е поканена и с радост участва в тази инициатива.

        С вълнение и признателност всички се отправиха към паметника на загиналите във войните.Там бе отслужена панахида от местния свещеник. Присъстващите поднесоха цветя пред паметника, като почетоха паметта на загиналите и изразиха своето преклонение и благодарност.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%b2-%d0%bf%d0%b0%d0%bc%d0%b5%d1%82%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b8-%d0%b5-%d0%bf%d0%be%d0%b4%d0%b2%d0%b8%d0%b3%d1%8a%d1%82-%d0%bd%d0%b0-%d0%b4%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d1%82%d0%b5/

%d блогъра харесват това: