ян. 31 2013

В Областна администрация заседава Областният съвет за сътрудничество по етнически и интеграционни въпроси

Прочетено1044пъти

ousavet3101134Вчера в Областна администрация се проведе работно заседание на Областния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционни въпроси. То бе председателствано от областния управител Ваня Събчева.

В изпълнение на целите на Националната стратегия на Република България за интегриране на ромите 2012-2020 г., приета от НС с Решение от 1 март 2012 г. (ДВ бр.21 от 13 март 2012 г.) в края на миналата година в област Ловеч стартира процесът на областно планиране, което включва изготвяне на Стратегия на област Ловеч за интегриране на ромите и общински планове за действие на всички общини на територията на областта. В тази връзка на 29 ноември 2012 г. се проведе заседание и координационно-информационна среща на Областния оперативен екип, сформиран със заповед на областния управител с цел разработване на общинските планове за действие към Областната стратегия. Общинските екипи бяха запознати с насоките за областно планиране.

Днес те представиха направеното досега по общини. Навсякъде в областта се провеждат обществени обсъждания по темата, като общините се стремят да привлекат за участие в тях представители на ромската общост. Активно се работи във всички общини, материалите от общинската администрация в Ловеч са на разположение в интернет страницата на общината. Всички общини се отнасят изключително сериозно като полагат всички усилия да приобщят в обсъждането на тези въпроси и неправителствени организации, и представители на ромския етнос, стана ясно още на работното заседание.

ousavet3101132Бе прието най-късно до 8 февруари да бъдат изпратени в Областна администрация в електронен вид готовите общински планове за действие.

На вчерашното заседание бе коментирана и разработената и предоставена в общините аналитична част на проекта на Стратегията на област Ловеч за интегриране на ромите.  Направихме го, за да ви улесним при изготвянето на анализите към общинските планове, като ползвате предоставените от нас данни. В момента се разработва стратегическата част, а проектът на стратегията ще ви бъде изпратен в електронен формат в началото на февруари, поясни Ваня Събчева, като подчерта, че екипът в областна администрация очаква и ще се съобрази с писмените коментари и становища по темата. Те ще бъдат отразени в областния документ преди той да се финализира.

Райко Райков, началник на РИО на МОМН, изнесе информация, че през миналата година са обучени 186 възрастни роми, което е добро начало. Той изрази мнението, че повишаването на образованието на родителите спомага за по-добрата мотивация на ромските деца да се образоват, като подчерта, че област Ловеч е с много по-висок дял на обхващане на 5-6 годишните деца в сравнение със средното за страната.

ousavet3101133Райков направи и две предложения – кметовете на кметствата да се ангажират по-активно с установяване на децата, които не са обхванати в системата на образованието и да се установят трайни практики за ограмотяване и продължаващо образование на възрастни лица под формата на вечерно обучение, а не да се подхожда кампанийно само в рамките на няколко месечни курсове, които не дават желаните резултати.

Областният управител предложи в тази връзка да се създаде работна група към ОССЕИВ, която да включва представители на АЗ, РЗИ, ДСП, кметове на общини и кметства, РИО на МОМН и експерти на ОА, което беше прието.

Д-р Чапарова изнесе информация за това, че РЗИ от 5-6 години имат регионална здравна програма, насочена към лица в неравностойно положение, като досега са работили само на територията на община Ловеч, а от тази година ще обхванат цялата област. Вече правят посещения по училищата в населените места, в които има повече представители на малцинствени групи.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%b2-%d0%be%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d1%81%d1%82%d0%bd%d0%b0-%d0%b0%d0%b4%d0%bc%d0%b8%d0%bd%d0%b8%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b0%d1%86%d0%b8%d1%8f-%d0%b7%d0%b0%d1%81%d0%b5%d0%b4%d0%b0%d0%b2%d0%b0-%d0%be%d0%b1/

Коментари

 1. fee-faw-fum каза:

  Чета интервюто на президента Плевнелиев пред френското списание „Nouvel observateur“ и се питам дали това е същият този човек, чийто перчем премиерът Борисов тъй старателно и гальовно зализваше с наплюнчен пръст след паметната победа на едни скалъпени и направо бутафорни избори? Дали това е същият онзи човек, предпочел да пътува из чужбина и да подарява гигантски декоративни яйца на папата вместо да се прибере тутакси в току-що пострадалата си от земетресение страна? Дали е същият човек, в чиято новогодишна реч се промъкнаха кадри от щата Колорадо? И ще ми позволите да ви задам също така този реторичен въпрос : ако премиерът е Джепето, то кой тогава е Плевнелиев?!

  Плевнелиев не се е променил нито грам. От думите му лъха същата тази непохватна и неподплатена с никакви реални качества напереност, каквато се забелязва и в целия държавен апарат. Но Плевнелиев не е професионален политик с политическо образование от западен тип и политическа кариера зад гърба си, така че не би трябвало да го приемаме чак толкова на сериозно. Обаче…
  Обаче колкото и да си затваряме очите пред обичайните надувки, пози и импровизирани изявления, в един момент трябва да си кажем простите истини в очите, за да не си помисли някой, че сме цял народ балами и идиоти.

  Плевнелиев : „Не бива да се преувеличава ромският проблем… 80% от ромите пребивават легално във Франция… Проблемът ще се разреши чрез интеграцияна ромите…“
  Той, президентът на държава, която вече векове не съумява да интегрира ромското малцинство, се осмелява да обяснява, че нямало ромски проблем?! За каква интеграция въобще бълнува?
  Плевнелиев : “ Става въпрос за общоевропейска интеграция на ромите чрез структурни фондове… Европейскитени партньори са силно впечатлени от нашата стратегия… Предлагаме на ромите професионално обучение, за да създадем пред тях нова икономическа перспектива…“
  Ха така! Той, президентът на най-корумпираната страна, превърнала се в черна дупка за еврофондовете, се осмелява да обяснява как разчита на нови фондове по програми за трудова интеграция на ромите! Ама докога ще лъжете Европа, за да й крадете парите бе, Плевнелиев?! Докога ще й хвърляте прах под формата на роми в очите? Та нали и на пеленачетата им е ясна схемата с фалшивото професионално обучение и също толкова фалшивото назначаване на фиктивна работа!

  И последната точка, накарала ме да се преклоня пред безочието на българската политика.
  Плевнелиев относно френската намеса в Мали : „Франция може и да не разполага с перфектна организация, но все пак реагира смело…“
  Той, избраният с пренасяне на чували бюлетини и при 100% сбъркани протоколи в столицата, той, президентът на държавата, построила в период от десет месеца една-единствена къщичка за пострадалите от земетресението в Перник граждани, има наглостта да отправя критики към организационните способности на Франция – пета икономическа сила и бивша колониална империя с постоянно военно присъствие в Африка от близо два века.

  http://sandolino.blogspot.com/2013/02/blog-post.html

%d блогъра харесват това: