авг. 04 2014

В Ловешка област се предприемат мерки против разпространяването на болестта „син език“

Прочетено2712пъти

sinezik408141Днес в Областна администрация – Ловеч, се проведе заседание на Областната епизоотична комисия във връзка с необходимостта от предприемане на мерки за предотвратяване на проникването и разпространението на болестта „син език“ в областта. Повод за заседанието бе появата на заболяването и констатирания случай в с. Микре, община Угърчин, както и включването на област Ловеч в предпазната и наблюдавана зона със заповед на проф. Пламен Моллов – изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/.

Доктор Огнян Гечев, началник отдел в Областна дирекция по безопасност на храните, запозна присъстващите с първите симптоми и признаци на болестта. Отбелязано бе, че има констатирани случаи в няколко области, отскоро и в област Ловеч. Синият език е заразно заболяване, което се разпространява основно чрез кръвосмучещи насекоми и засяга преживните животни, най-често се наблюдават случаи при овцете, по-рядко при кози и говеда. За човека болестта не е опасна, но може да донесе високи икономически загуби за животновъдите.

Със заповедта на БАБХ е определена предпазна зона около констатираните огнища на болестта с радиус 100 км, която включва и нашата област. В хода на заседанието, водено от зам.-областния управител Цецка Димитрова – председател на епизоотичната комисия, бе отчетено, че е важно да бъдат предприети превантивни мерки, както и съвместни действия по контрол с органите на МВР, като следва да бъде издадена заповед за забрана за предвижване на преживните животни и на пашата им в часовете от 19 до 8 сутринта /времето на активен летеж на комарите/.

С писмо на областния управител Милко Недялков е възложено на кметовете да организират заседания на общинските епизоотични комисии, на които да бъдат запознати членовете с болестта син език и набелязани мерки за превенция на заболяването. В 10-дневен срок трябва да бъдат представени отчети за набелязаните мерки за ограничаване на заболяването.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%b2-%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%b5%d1%88%d0%ba%d0%b0-%d0%be%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d1%81%d1%82-%d1%81%d0%b5-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%b5%d0%bc%d0%b0%d1%82-%d0%bc%d0%b5%d1%80%d0%ba%d0%b8/

Коментари

  1. Blue Grizzly чрез Фейсбук каза:

    :-*

  2. Teodor Georgiev каза:

    С оглед изключително големия брой *овце* в град Ловеч, трябва да се вземат спешни и решителни мерки и да не се подценява проблема!

%d блогъра харесват това: