В Ловеч връчиха Националната литературна награда „Проф. Димитър Димов“ на Павлина Павлова

Прочетено2193пъти

На тържествена церемония на 18 юни вечерта бе връчена Националната литературна награда „Проф. Димитър Димов“ на автора Павлина Павлова. Наградената получи наградата от ръцете на кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова и писателя Банко П. Банков, първият носител на отличието. Събитието се състоя в салона на Драматичен театър Ловеч, като публиката изгледа и 30-минутен филм за поетесата и писателката Павлина Павлова.

Връчвайки наградата, кметът Корнелия Маринова цитира стих на поетесата Павлина Павлова и каза: „Тя е написала „Аз съм гордата българка с кръв непокорна, която от предците ни взела е плам“. На тази горда българска връчваме наградата!“

„Нека талантливата писателка да запази в сърцето си спомена за тази вечер и като член на ръководството на СБП да направи така, че видни български писатели да гостуват в Ловеч“, пожела Банко П. Банков.

В своето благодарствено слово отличената авторка подчерта, че една от първите книги, от които се е черпила уроци, е романът „Тютюн“ на Димитър Димов. „Тогава не съм си и мислела, че ще застана тук в Ловеч с подобна награда“, каза Павлина Павлова.

След церемонията беше представена постановката „Църква за вълци“ на Драматичен театър – Ловеч.

Наградата „Димитър Димов“ е учредена през 2014 г. по повод 105-годишнина от рождението в Ловеч на писателя. Основните цели на наградата са стимулиране на националния литературен процес в духа и идеите на писателя и драматург Димитър Димов, както и утвърждаване авторитета на града като активен културен център. Тя се присъжда веднъж на три години за цялостно творчество на български белетрист и драматург с трайно присъствие в съвременната българска литература.

Първият носител на Националната литературна награда за цялостно творчество „Проф. Димитър Димов“ през 2015 година е нашият съгражданин проф. д-р инж. Банко П. Банков.

Павлина Павлова е родена в Павликени, завършила гимназия в  Горна Оряховица и висше образование в Университета за национално и световно стопанство София. Работила е като журналист в БНР, в БНТ и като директор „Маркетинг“ на издателство „Български писател“. Издала е 61 книги с поезия и проза. Нейни стихове и разкази са превеждани на много езици.

Павлова е член  на Съюза на българските писатели, на Съюза на българските журналисти, на Отворено писателско общество „Балкански Декамерон“, на Академията на европейска култура  „Орфеева лира“  и на Световната асоциация на писателите криминалисти „AIEP“.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%b2-%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%b5%d1%87-%d0%b2%d1%80%d1%8a%d1%87%d0%b8%d1%85%d0%b0-%d0%bd%d0%b0%d1%86%d0%b8%d0%be%d0%bd%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bb%d0%b8%d1%82%d0%b5%d1%80%d0%b0%d1%82/

5 коментара

Skip to comment form

  1. Това в една нормална държава трябва да е статия в Не!Новините. За жалост, не само община Ловеч раздава награди на когото ѝ падне, и то с името на наистина голям творец. Не ме учудва, че се туря в кюпа, но все пак ми е някак нагарчащо. Странно ми е само защо Банко Банков, който действително е творец, се занимава с подобни халтури.

  2. „Сладурана“,отново е във фикуса на блестящите обективи. Кога ли ще застане във фокуса на наболели проблеми за града и кога ли ще започне да изпълнява задълженията си? Кога? Сигурно в следващата предизборна кампания за кмет!

  3. кой ти каза, че сме нормална държава?

  4. Ами…браво на Павлина!!!Заслужила Павлина!!!

%d блогъра харесват това: