В Йоглав отпразнуваха Еньовден с ритуално бране на билки

Прочетено1037пъти

Еленка Щерева

И тази година жителите на село Йоглав, организирани от Народно читалище „Пробуда 1926 г.“, отпразнуваха Еньовден с ритуалното бране на билки сред природата. Рано сутринта на 24 юни, преди изгрев слънце, деца и възрастни, облечени в традиционни бели ризи , поеха с песни към хълмистите поляни с вярата , че тогава билките, окъпани в росата, имат нечувана лечебна сила. Бабите показаха на децата как да направят венчета за главите си, а после ги учиха как се прави голям венец от набраните цветя и треви, като същевременно ги запознаваха с всяка билка. Кошниците и тъканите торби пък напълниха с букетчета от целебните билки.
Там, на босо, в росната трева групата посрещна изгрева на слънцето и всички минаха под билковия венец за здраве. Традиция стана и гостуването на лозето на самодееца  Стоян Александров, където в голям котел на саджак вреше на огън ароматен билков чай. Всички опитаха от благодатната напитка, подсладена с йоглавски мед, като похапнаха и домашни курабии и плодове.

Не мина и без веселите народни песни на фолклорна група „Югла“ при местното читалище. Заредени с билковата енергия берачите слязоха на реката, за да  се измият заедно  къпещото се слънце. Според преданието тогава водата става вълшебна и лековита. Всички се обливаха с лечебната вода с надеждата за добро здраве през цялата година.
Групата билкари с песни се завърна в селото на площада,  където кметът  Ирена Георгиева поведе голямо  Еньовско хоро. Билковият венец беше закачен пред кметството за здраве на всички жители. Организаторите отново черпиха до насита с топъл билков чай участници, зрители и минувачи за здраве, като им подаряваха и по китка от лечебните растения.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%b2-%d0%b9%d0%be%d0%b3%d0%bb%d0%b0%d0%b2-%d0%be%d1%82%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%bd%d1%83%d0%b2%d0%b0%d1%85%d0%b0-%d0%b5%d0%bd%d1%8c%d0%be%d0%b2%d0%b4%d0%b5%d0%bd-%d1%81-%d1%80%d0%b8%d1%82%d1%83/