В Деня на Съединението в село Къкрина откриха паметна плоча на загиналите през войните

Прочетено1351пъти

Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова и кметът на село Къкрина Иваничка Станчева откриха на 6 септември, в Деня на Съединението, паметна плоча на загиналите през войните. Събитието събра много жители и гости на площада в ловешкото село.
Заупокойна лития за упокой на душите на загиналите отслужиха Ловчанският митрополит Гавриил и свещеноиконом Любомир Казашки. На събитието присъстваха още Бойко Пъдарски – заместник областен управител на Област Ловеч, старши комисар Милен Маринов, директор на ОДМВР – Ловеч, подполковник Теодоси Томанов – началник на Военно формирование – Ловеч, представители на партии и обществени организации. Венец – гирлянда поднесоха кметът на Ловеч Корнелия Маринова и общинският съветник Росица Маринова, следвани от представители на институции, граждани, деца. Тържеството завърши с програма на местната певческа група.
Изпълнението на мемориала е по проект „Паметна плоча на загиналите във войните от с. Къкрина“ на сдружение за „Заедно за Къкрина“ с председател на УС на Сдружение Марияна Тотева. Финансирането е осъществено по реда на Раздел Първи „Финансиране на инициативи на НПО от Правилника за функциониране на Общински проектен фонд.
Жертвите са дадени през Сръбско-българската война 1885 г., Балканските войни през 1912 – 1913 г. и Първата световна война 1915 – 1918 г. На плочата са изписани общо 37 имена на офицери, подофицери и редници, загинали в трите войни.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%b2-%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d1%8f-%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d1%8a%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d0%bd%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%b2-%d1%81%d0%b5%d0%bb%d0%be-%d0%ba%d1%8a%d0%ba%d1%80%d0%b8%d0%bd%d0%b0-%d0%be/

1 коментар

  1. Колко много приказки за дебелите и глупави енергийни вампири-безделници. И някъде в края едно изречение за работните пчелички, осъществили проекта. И нито дума за семейство Ушеви… Ето какво написа дъщерята на Уляна във ФБ: „Официалното откриване на паметната плоча в село Къкрина! Мама и Васко издириха във Военния архив всички, отдали живота си за Родината, не допуснаха да бъдат тихомълком изключени хората от малцинствата. Община Ловеч помага безрезервно. Благодаря на мама и Васко за тези преживявания, от които децата и ние сме част!“

%d блогъра харесват това: