юли 10 2015

Възстановка на автентичен средновековен лагер в Ловешката крепост на 18 и 19 юли

Прочетено3078пъти

krepost712141На 18 и 19 юли, събота и неделя, в Ловешката крепост ловчалии и гости на града ще имат възможността да видят възстановка на автентичен средновековен лагер от периода на Второто българско царство. Туристическата атракция е организирана от Община Ловеч и ще бъде изпълнена от Сдружение за исторически възстановки „Чигот“ – Варна.

Лагерът се състои от няколко шатри, издържани в средновековен стил според наличната за периода информация, като в същата стилистика са и посудата, костюмите и екипировката на участниците.

В двата дни на атракциона ще бъдат провеждани демонстрации на автентични занаяти, стрелба с лък, различни средновековни игри, в които могат да се включат и зрителите – настолни или физически съревнования, стрелба с лък, мятане на копие и прашка и др.

Ще бъде експониран и своеобразен музей на открито, в който ще бъдат показани средновековни оръжия, доспехи и дрехи, копия на музейни експонати или издържани според източници от периода. Всички реплики са изработени от членове на Сдружение „Чигот“ и са напълно функционални, а авторите им може да дадат допълнителна информация за техните характеристики и употреба. В двата дни на атракционното събитие ще бъде показана търновска керамика, изработена по археологически находки, която посетителите ще може да си купят.

Голямата атракция ще бъде демонстрацията по историческа фехтовка, по време на която публиката ще може да види истински мечове в действие.

Работното време на средновековния лагер в събота, 18 юли, ще бъде от 9:00 до 18:00 ч., а в неделя – от 9:00 до 15:00 ч. Организаторите са подготвили по две мероприятия всеки ден от 10:30 и 15:00 ч. Те ще се състоят от лекция, обхващаща периода на възстановката, обиколка на лагера и различните изложения, както и кратка история на крепостта.
Веднага след лекцията ще бъдат представени няколко демонстрационни сражения.
След бойната демонстрация за новодошлите посетители ще бъде изнесена втора лекция.

Извън рамките на тези две събития посетителите може да посетят различните части на лагера:

  • изложение на кухненски пособия и кулинарията на Средновековието;
  • музей на открито с бойна екипировка от периода на Второто българско царство;
  • битово изложение на различни тъкачни методи и бродерия от периода;
  • изложение на керамика от периода;
  • изложение облеклото на Средновековието;
  • изложение на средновековната книжовност;
  • мишена за стрелба с лък (посетителите ще могат да стрелят).

Това е втората възстановка в средновековен стил, която Община Ловеч организира в Ловешката крепост, след реализирания през 2007 г. спектакъл „… И възкръсна от пламъци, възроди се държава“ – театрална реконструкция на историческите събития от 1187 г. по повод 820-годишнината от подписването на Ловешкия мир.

„Чигот” е сдружение с нестопанска цел, чието име произлиза от старобългарската дума за мечоносец, елитен воин. Групата е сформирана през 2004 г. и се занимава с възстановки на облекло, бит и въоръжение от периода на Второто българско царство (XII-XV в.) и периода на похода на Владислав Варненчик (1443-44 г.), с историческа фехтовка, възстановки на битки, лагери, изнасяне на лекции, беседи.

Основни цели на сдружението са изучаване, пресъздаване и запазване на българската средновековна история, бит, култура и изкуство и популяризирането им пред широка аудитория, както в страната, така и в чужбина. Другите цели включват подпомагането на всички интересуващи се от българската история, сътрудничество с музеи, осъществяване на изследователска и експериментална дейност.

 

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%b2%d1%8a%d0%b7%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%ba%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%b0%d0%b2%d1%82%d0%b5%d0%bd%d1%82%d0%b8%d1%87%d0%b5%d0%bd-%d1%81%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b5%d0%ba/

%d блогъра харесват това: