Възстановиха празника Трифон Зарезан в село Слатина, община Ловеч Възстановиха празника Трифон Зарезан в село Слатина, община Ловеч

Прочетено1873пъти

Възстановиха празнуването на Трифон Зарезан в село Слатина, община Ловеч, след като над десет години не се отбелязваше. Инициативата е на кмета на селото Ваня Стоянова и на местното  читалище „Просвета – 1901 Г.” Гост на празника на 14 февруари бе кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова, която поздрави жителите с инициативата.

След като празнуващите се събраха на площада на селото, те се отправиха към дома на Веско Цанов, един от най-тачените хора в Слатина. Ритуалът по зарязването и поливането с вино бе извършен в тяхното лозе, а стопанинът Веско бе обявен за Цар на виното. Стопаните почерпиха със сладкиши, мезета и с вино, собствено производство. Кметът Корнелия Маринова ги дари с бутилка местна вино и им пожела здраве, щастие и голям берекет.

Празникът продължи в читалищния клуб, където имаше конкурс за най-добро домашно вино и художествена програма.

„Обичам село Слатина и винаги идвам с удоволствие, но за първи път присъствам на Трифон Зарезан. Радвам се, че идването ми съвпада с възстановяването на исконната българска традиция. Ние като дами нямаме работа в ритуала по зарязването, но поздравяваме мъжете, които разбират от това и им желаем спорна и плодородна година“, каза на присъстващите кметът на Ловеч.

Празникът, посветен на труда и на любовта на българите към лозата, гроздето и виното, бе отбелязан и в други ловешки села, като Радювене, Абланица, Горно Павликене,  Къкрина и Умаревци. А в ловешкия квартал „Продимчец“ тържество бе посветено на любовта.

14 февруари е сред  най-любимите народни празници. За първи път започва да се чества официално през 1962 г. в деня на св. мъченик Трифон.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%b2%d1%8a%d0%b7%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b8%d1%85%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%bd%d0%b8%d0%ba%d0%b0-%d1%82%d1%80%d0%b8%d1%84%d0%be%d0%bd-%d0%b7%d0%b0%d1%80%d0%b5%d0%b7%d0%b0/

9 коментара

Skip to comment form

 1. Добра сделка: Вино за вино. Ето как звучи – Стопаните почерпиха със сладкиши, мезета и с вино, собствено производство. Кметът Корнелия Маринова ги дари с бутилка местна вино и им пожела здраве, щастие и голям берекет… Иначе картината е ясна. Бъклица, хоро и работещ двигател на Ауди 0001.

 2. Няма ли млади хора ами тази Ваня нс 70год.

  1. ами няма

 3. Всичката Мара втасала…

  1. Мара? Защо Мара…

  2. Тодоракис,пиЕЕне на муфта.

 4. Да си спомняте софра без нейно участие?!

 5. Възрастни хора не останаха,а Svetlomir Bojkov пита за млади

%d блогъра харесват това: