сеп. 28 2012

Възмутително! Началника на РИО Ловеч Райко Райков бори агресията и училищния тормоз със заповед!

Прочетено6002пъти

Павлин Иванов

Преди да си позволя да коментирам, а предполагам и вие, ще ви цитирам заповед номер 224/27.09.2012 на Началника на РИО Ловеч Райко Райков.

На основание чл.8 т.1 ал.22 от Правилника за устройство и дейността на регионалните инспекторати по образованието и във връзка с възникнал инцидент в училище на територията на Област Ловеч

НАРЕЖДАМ:

 1. Да се засили контролът върху пропусквателния режим в училищата на територията на област Ловеч при стриктно спазване разпоредбата на чл.147 ал.1 т.3 от ППЗНП
 2. Да се утвърдят графици за дежурство на учителите и спазване задълженията на учителите определени в т.128 ал.1 т.6 от ПППЗНП
 3. В срок до 1.10.2012 да се проведе разговор с учениците в час на класа, свързан с агресията и училищния тормоз
 4. Класните ръководители да запознаят учениците със задълженията им по чл.135 от ППЗНП
 5. Да се проведат родителски срещи по преценка на директорите, на които да бъдат обсъдени темите свързани с агресията и училищния тормоз
 6. В срок до 5.10.2012 да се изпрати информация в РИО Ловеч за предприетите действия и мерки по изпълнение на заповедта“

 

Няма как да не припомня една заповед на РИО от преди 2 години, след катастрофа с автомобил, управляван от ученици. Тогава РИО Ловеч забрани учениците да ходят с автомобили на училище!!!

Предполагам разбирате, че зад всяка точка от горната заповед стои един много прост въпрос: Защо?

Защо досега не направено? Защо чак сега? Защо РИО смята, че това е решението?

Много ми е трудно да коментирам подобен къс хартия, който може да послужи единствено за избърсване на ръцете и да се прехвърли мръсотията на учители и директори.

Ще си позволя да припомня на читателите на „Ловеч днес“, че само преди седмици, както РИО Ловеч, така и общинската администрация, начело с кмета Казанджиев декларира, че всички училища в общината са ГОТОВИ за новата учебна година. Това естествено не отговаря на истината, дори само заради факта, че в Ловеч в много от училищата няма не нормални, а никакви условия за провеждане на часове по физическо. В училище „Д. Димов“ няма салон, дори и полуразрушен.

Не споменавам случайно физическото и условията. Спорта е един от ефективните начини за изразходване на енергията на младите и заредени с енергия деца. Но, аз съм лайк и не ги разбирам тези работи. Това е друга тема, за която подготвям специален материал.

Но разбира се не е само това.

Любопитен съм, РИО Ловеч само с прехвърляне на отговорността за приказки в час на класа и родителски срещи ли смята, че ще реши проблема с агресията и училищния тормоз?

Искам да знам, тази заповед защо се издава след инцидент, а не преди него?

Искрено се надявам да разбера дали тази заповед е върховия синтез на управленската мисъл на РИО Ловеч в управлението на образованието в града и региона?

 

В крайна сметка, сериозно ли си мисли ли г-н Райко Райков и неговите експерти, че с този лист хартия нещо ще се промени и не е ли време да поемат отговорност за мълчанието си, постоянното укриване на истината за състоянието на учебния процес и липсата на адекватна политика по отношение на образованието?

 

Г-н Райков, толкова е лесно да прехвърлите проблема върху учители, директори, родители, още повече пък и заповядвате да ви се отчетат какво са направили. Не е ли срамно и арогантно? Ами за какво точно е тогава РИО? Какво точно правите вие като експерти, като родители, като хора за превенция? Не ми отговаряйте, знам.

Бъдете сигурен, че директорите и учителите и без Вас, а понякога въпреки Вас се борят и отстояват интересите на своите ученици.

 

Да се върнем към конкретиката в заповедта

Какво значи да се засили контролът върху пропусквателния режим в училищата:

а/ да се назначат нинджи за пазачи

б/ да се изградят КПП-та с барети на входа

в/ да се инсталират скенери за оръжие на входа на всяко училище

Началника на РИО Ловеч, както и кмета на община Ловеч, както и съветниците, както и всички ние знаем, че охраната на училищата е меко казано символична. Пенсионери, безработни, трудоустроени хора. Разбира се, че училищата не са затвори и не трябва да има надзиратели, но охраната (каквото и да разбираме под това) трябва да бъде на различно ниво. Къде е решението на този въпрос на експертите и отговорните за това? В този лист хартия, едва ли!

Какво очаква РИО Ловеч, че ще се промени кардинално, след поредния час на класа, в който с учениците ще бъде обсъдена агресията? Това не може да бъде сериозно. Пределно ясно е, че ученици, учители, родители, всички ние, не искаме да има трагични инциденти в училище, но фактите са други. Защо няма действащи ефективни програми за това. Излъгах, има. Но те пак са само на хартия.

Има безброй служби и службички в различните институции, които само отчита дейност. Е, резултати са ясни.

А какво става, след като учителите изпълнят заповедта в указания срок и до 1.10.2012 г. разговарят с учениците? Проблема е решен веднъж и завинаги? Потресаващ начин на мислене, още повече опакован в заповед.

Темата за образованието и сигурността на децата ни е толкова многопластова и голяма, че няма как да бъде засегнат в един коментар дори минимална част от нея.

Тук упреквам само РИО и градската власт, но знам, че това не е справедливо. Всеки от нас носи отговорност за случилото се. Малкият проблем е, че както за почти всичко в нашия град,  ние реагираме след дъжд качулка, но дори и тогава според интересите си – едни искат потулване на случаите, други искат публичност и отговорност.

Лошото е, че не виждам кой ще поеме ролята  и отговорността на водещ в процеса за оздравяване и приближаване към нормалност, защото ако след такива инциденти като случките от последните две седмици в Ловеч, нищо не се промени, въпрос на време е всичко да се повтори и почернените семейства да бъдат повече.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%b2%d1%8a%d0%b7%d0%bc%d1%83%d1%82%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%bd%d0%be-%d0%bd%d0%b0%d1%87%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%b8%d0%ba%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d1%80%d0%b8%d0%be-%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%b5%d1%87-%d1%80/

Коментари

 1. fee-faw-fum каза:

  Райков като дърт номенклатурчик си връзва гащите. Преди две години тихомълком отмени една тъпа своя заповед. А сега действа на принципа „ние им заповядахме, ама те…“. Как ще съдейства той, например, на директора на ПМГ, за да осигури пропускателен режим, съответстващ на разпоредбата на закона, след като ученици масово отказват /и напълно основателно/ да плащат 12 лева за „охрана“?
  Всичко останало- приказки, приказки… И бумащина….
  Точка 5. Кой е този Райков, който ще ме привиква на родителски срещи? Абе, аланкоолу, ти имаш задължението, а и властта, да разпореждаш на СВОИТЕ подчинени, а не на родители. Използвай ги по предназначение. Контролирай, инспектирай, наказвай /колко наказани учители и директори има заради слаба дисциплина?/, свърши си своята работа. А родителите четат вестници, гледат тв, и онези от тях, които милеят за децата си, сами отдавна са се сетили да вземат мерки.

 2. ева каза:

  Защо след като в ПМГ се плаща за охрана миналата година влезе ученик от друго училище и преби дете, къде беше охраната в този момент, защо се плащат тези пари тогава.

 3. galia каза:

  По повод изказването на fee-faw-fun питам: колко наказани родители има, че са възпитали агресивни и нагли деца, които унижават останалите, вземат им вещите и дори нанасят побои? Иначе съм съгласна с автора на статията и с твърдението на fee-faw-fun, че това е „връзване на гащи“, както между другото ще направят и директорите сега.

 4. fee-faw-fum каза:

  galia, тези родители вече са наказани. Ще получат такова отношение от децата си, на каквото са възпитали.

 5. galia каза:

  Прав си, но това не променя нещата за тормозените деца. Да не се превръщам в хленчеща мама, но веднъж, когато попитах не може ли нещо да се направи, за да се спре едно дете да издевателства над останалите, ми беше отговорено, че не може. Викали родителите, но те не се появявали въобще. Класният бил безсилен, даже го заплашили с нещо си там.
  Хартийките няма да решат нищо, няма значение кой ги е подписал.
  И какво да се прави?

 6. галина каза:

  Kak da se reshi vsichko s 1 roditelska sreshta,kato problemite sa trupani s godini…

%d блогъра харесват това: