„Вечните песни на България“ събраха гражданите на Ловеч в Деня на Съединението

Прочетено3566пъти

koncert609161С народно веселие и кръшни хора завършиха празненствата в Ловеч, посветени на Деня на Съединението на България – 6 септември, съобщиха от общината.

Финалният концерт „Вечните песни на България“ изпълни площад „Екзарх Йосиф Първи“ с възторжена публика. На сцената се изявиха едни от най-любимите имена в българската поп и народна музика – Росица Кирилова, Мими Иванова и Развигор Попов, Панайот Панайотов, Маргарита Хранова, Владислав Славов и квартет „Славей“.

„Честит ден на Съединението, честит празник!“  – поздрави от сцената кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова, след като получи диск с песни от певеца Владислав Славов. После кметът се включи в народните хора, които се извиха на площада.

Впечатляващо мнозинство от млади и стари ловчалии изпълни площада в продължение на над два часа. Изпълнителят Владислав Славов дори се похвали във Фейсбук, че концертът „Вечните песни на България“ в Ловеч е протекъл пред над 5000 човека.

koncert609163По-рано чрез медиите кметът Корнелия Маринова и Петър Цолов, председател  на Общинския съвет, се обърнаха към жителите със специално поздравление. В него се казва:

„На Шести септември свеждаме чела в поклон пред делото на нашите предци, които мъжествено  защитиха целокупността на Родината! Трябва да пазим жива паметта за това дело! Днес не по-малко е нужно да работим за доброто на нашия народ! С мисъл, отговорност и визия за следващите поколения. Да работим заедно, за всички нас! Така, както работеха и милееха за България борците от Съединението!“
Урок по родолюбие през деня демонстрираше на гражданите факти от този паметен ден през 1885 г. Пред сградата на Община Ловеч в няколко шатри посетилите можеха да се докоснат оръжие, униформи и предмети от епохата. Чрез занимателни игри децата научиха интересни факти за известни български революционери и участници в Съединението.

Организатори бяха Община Ловеч, Регионален исторически музей и Регионален клуб „Васил Левски“ – Ловеч при Национално дружество „Традиция“.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%b2%d0%b5%d1%87%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bf%d0%b5%d1%81%d0%bd%d0%b8-%d0%bd%d0%b0-%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%8f-%d1%81%d1%8a%d0%b1%d1%80%d0%b0%d1%85%d0%b0-%d0%b3%d1%80/

3 коментара

  1. На бедни хора , само зрелища не могат да ги нахранят 🙁

  2. Стари хора останали в града… стари хора им пеят…

  3. Само пенсионери на площада

%d блогъра харесват това: