Веселин Славков извади кръста на Йордановден в Тетевен

Прочетено1671пъти

На 6 януари отбелязваме един от най-големите християнски празници – Йордановден /Богоявление/. По случай празника, в град Тетевен се проведе служба в църквата „Св. Всех Святих“ и литийно шествие до моста, в близост до НПГГСД „Сава Младенов“. Там, пред погледите на множеството присъстващи, се състоя ритуалът по хвърляне на богоявленския кръст в река Вит. В ледените води, за да извадят кръста, се хвърлиха шестима смелчаци, като най-бърз се оказа Веселин Славков. Зам.-кметът на Община Тетевен Свилен Русинов поздрави победителя, след което му връчи заслужената парична награда, която Славков поиска да бъде разделена между всички участници.

Празникът бе уважен още от зам.-областния управител на Ловеч Илиян Тодоров и председателя на ОбС – Тетевен Мария Стойчева.

Йордановден или Богоявление е един от най-големите християнски празници, в който Йоан Кръстител кръщава в река Йордан Исус Христос. След тайнството на Богоявление хората видели с очите си християнското триединство на Отец (гласа), Дух (гълъба, кацнал на рамото на Христос) и Син (земния човек) и започнали да вярват, затова деня се нарича още Богоявление. До този ден се смята, че дните са опасни и по земята бродят караконджули и демони – наричат се „Мръсни дни“, Поганци, Караконждуви дни. С кръщаването на водата светът става безопасно място за живеене.

 

 

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%b2%d0%b5%d1%81%d0%b5%d0%bb%d0%b8%d0%bd-%d1%81%d0%bb%d0%b0%d0%b2%d0%ba%d0%be%d0%b2-%d0%b8%d0%b7%d0%b2%d0%b0%d0%b4%d0%b8-%d0%ba%d1%80%d1%8a%d1%81%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%b9%d0%be%d1%80%d0%b4/

%d блогъра харесват това: