ВАС потвърди заповед на КЗП за нелоялна практика при продажбата на предплатени пакетни услуги на M-tel

Прочетено3346пъти

Върховният административен съд потвърди заповед на Комисията за защита на потребителите (КЗП) за забрана на нелоялна търговска практика на „Мобилтел” ЕАД при продажбата на предплатени карти за мобилни услуги.

Телекомът умишлено е премълчавал важно условие, според което при закупуване на предплатени пакети услуги клиентът губи на всеки 90 дни парите по сметката си, ако до края на този период не презареди със сума над определена стойност. Тази информация е фигурирала само на интернет страницата на мобилния оператор. Липсвала е обаче в офисите му и върху опаковката на картите Prima, където би била полезна на потребителя непосредствено преди вземането му на решение за покупка.  

В търговския обект е било налично единствено неактуално ръководство, според което картата се дели на два периода – активен, в който абонатът може да получава и генерира обаждания и кратки текстови съобщения (12 месеца от датата на активиране) и допълнителен – пасивен, в който е възможно само приемането на обаждания и съобщения (последният 13-и месец). Според тези стари условия, при презареждане с 10.00 лв. клиентът удължава с една година активния период на предплатената си карта и с един допълнителен месец пасивния.

 

В резултат от прилагането на цитираната практика потребителят остава с впечатлението, че ще може да ползва сумата по своята сметка през целия период на валидност на картата.

 

Влязлата в сила заповед на КЗП отнема възможността на мобилния оператор да подвежда по такъв начин потребителите занапред. Наложена е санкция в размер на 10 000 лв. с наказателно постановление, което търговецът обжалва.

 

 

 

 

 

Съвети към потребителите:

 • Настоявайте да получите пълна, вярна и разбираема информация за основните характеристики на услугата и условията за ползването й.
 • Не бързайте да сключите сделка преди да се запознаете с всички условия и да се уверите, че те са изгодни за Вас.
 • Търсете консултация винаги при съмнение, че информацията е непълна или неясна.

 

Препоръки към търговците:

 • Необходимо е на потребителя предварително да бъде предоставена информация за всички съществени характеристики на услугата и условията на сделката, както и да му се даде възможност да се запознае с тях.
 • Информацията трябва да е ясна и достъпна.
 • При необходимост консултантите могат да дадат разяснения, които обаче да не въвеждат в заблуда.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%b2%d0%b0%d1%81-%d0%bf%d0%be%d1%82%d0%b2%d1%8a%d1%80%d0%b4%d0%b8-%d0%b7%d0%b0%d0%bf%d0%be%d0%b2%d0%b5%d0%b4-%d0%bd%d0%b0-%d0%ba%d0%b7%d0%bf-%d0%b7%d0%b0-%d0%bd%d0%b5%d0%bb%d0%be%d1%8f%d0%bb%d0%bd/

5 коментара

Skip to comment form

 1. И на мен ми плчкосаха 17 лв. За това им теглих една на ум, казах си „майната му на номeра“ и ги смених.

 2. Крайно време беше да понесат наказание за нещо!

 3. Не бих защитавал Мтел, но на черното бяло не мога да кажа. Това, че потребителя не може да чете и че правилата са написани по неясен начин е друг въпрос. Картата от снимката е закупена през септември 2016.

 4. Трябва да бъдат наказани служители , които не дават на потребитела да си прочете договора а го принуждава да подписва.

 5. Какво наказание заслужава служитела в М- тел който ме е въвел в компютъра с непознат адрес. Убеждава ме че аз може би съм живяла на този адрис преди. Не можела да го промени…
  Тогава защо ми иска лична карта……а пише друг адрес. Дава ми домашен телефон без мое желание убеждаваме че е промоция, сключва застраховка с убеждение че е промоция и не се заплаща такса нито за телефона нито за застраховката. Когато се обадих на опиратор разбрах че трябва да заплатя такса за телефона и за застраховката. Припоръка към управитела на М – тел Ловеч назначавай сериозни и отговорни служители които да не злоупотрибяват с клиентите.

%d блогъра харесват това: