мар. 06 2013

Варна се осмели да хвърли камък по мафията!

Прочетено1634пъти

varna603131Иво Райнов

Една тъжна сентенция твърди, че всяка държава си има мафия, но само нашата мафия си има държава! Откъдето и да подхванем протестите от последните седмици накрая ще стигнем до мафията.  Едни протестират срещу енергийната мафия, други срещу икономическата мафия, наричана за благозвучност олигархия, трети срещу политическата мафия, която лобира за престъпни интереси повече от двадесет и три години. В края на 80-те комунистическата държава си създаде мафия, за да може да може да контролира опиянилия се от свободата народ. После прехвърли държавната собственост на своите мафиотски отрочета. После мафията пропълзя навсякъде, оплете икономика, политика, съд и започна да смуче. Така мафията си създаде държава, напълно контролирана. Мафията се замогна и започна да купува всички – парцели за строежи,  концесии, търгове за собственост, банки и застрахователни агенции, предприятия и обслужващи дейности, съветници и кметове, министри и депутати, правителства.

За две десетилетия властта се впи така здраво в държавата, че ще ни е нужно поне толкова време, за  може обществото да отвоюва нещичко от олигархията. Вижте Варна, епична битка на десетки хиляди хора  срещу наместника на морския икономически ъндърграунд Кирил Йорданов. Морската столица е умален модел на всичко лошо, сполетяло България през последните десетилетия. Пред очите на над 300 хиляди българи една групировка (ТИМ) бавно, настоятелно и безвъзвратно завзе Варна. Направи мръсни сделки с политическите партии (БСП и ГЕРБ) и четири мандата си избира кмет и удобно мнозинство. В замяна получи всичко – имоти за милиони, печалби може би за милиарди. Наместника на мутрите не желае да си тръгне. Млад мъж се самозапали и загина в знак на протест. Отказвам да участвам в дискусията за адекватността на решението, смисъл или психическата устойчивост на младежа. Факт е, че от снощи на кабинета на тази маймуна е окачен некролог. Интересите и удобството на мафията вече струват един човешки живот!  Един ковчег не е достатъчен и наглецът Йорданов отказва да си тръгне преди прокуратурата да докаже, че младежът се е самозапалил заради оставката му. Въобще не брои десетките хора, които всяка неделя са по улиците на Варна. Залогът съвсем не е инатът на Йорданов, а хватката на мафията. Кирил Йорданов не може да си тръгне преди престъпните кръгове да намерят нов поръчител за своите икономически и политически интереси.

Варна е умалено копие на България. Повечето български общини са като близнаци с нея. С кметове избрани за наместници на сиви икономически кръгове или бизнесмени с престъпно минало, щедро застлали с пачки кметския път към изборна победа. Хайде помислете, в колко общински съвети има купени съветнически места. Няма безплатен обяд, всичко се заплаща. После идва удобно наведената власт, която пълни администрацията с удобни за за благодетелите  хора, провежда под масата търгове и конкурси, спечелени от посочените от спонсора хора, осигурява съветническа подкрепа за  незаконни, но изгодни за олигархията сделки и решения.

Не знам, дали на варненци им е писнало или са по-смели  граждани. Не мога да не ги аплодирам за упоритостта, с която се борят срещу ТИМ и Кирил Йорданов. Естествено някой ще каже, че  техния протест е манипулиран и яхан от политически и задкулисни субекти. Сигурно е така, но Бога ми, има ли протест, който може да бъде опазен  от политически и икономически мошеници. Водил съм протеста на учителството и помня как предизборни ни яхаха знайни незнайни политически партии. Но това не попречи да бъдем достойни в отстояване на собствените искания. Сигурен съм, че и варненци ще бъдат достойни и ще бъдат първия град, чиито улици ще изритат един поставен от престъпници и олигарси кмет. Ще бъде от полза за цяла България. Въпреки, че Въпреки, че малко градове ще намерят човешката доблест на гражданската общественост. Въпреки, че мафията трудно ще си тръгне от властта. Дори и във Варна! Но там поне не се страхуват да викат срещу нея извън домашната софра и гроздовата ракия.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%b2%d0%b0%d1%80%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d0%b5-%d0%be%d1%81%d0%bc%d0%b5%d0%bb%d0%b8-%d0%b4%d0%b0-%d1%85%d0%b2%d1%8a%d1%80%d0%bb%d0%b8-%d0%ba%d0%b0%d0%bc%d1%8a%d0%ba-%d0%bf%d0%be-%d0%bc%d0%b0%d1%84%d0%b8/

Коментари

 1. pufi каза:

  И в Ловеч е налице едно добро окопаване… С тази разлика, че тук сме заспало племе, и никой нищо никога няма да направи, за да промени статуквото.

 2. skor_pion каза:

  Даже ние сме по-зле и от Варна…, там мафията поне им осигурява достатъчно работа на хората, а тук….? Останаха в града само над 65 и под 18-годишните, средната възраст изчезна, няма препитание, няма интерес от младото население, не ги привлича с нищо града, заплатите са десетки години на едно ниво, а цените на всичко е скочило неколкократно за същото време… Тези, които ние само сме си избрали, разбира се, не ги интересува това явно. Не правят нищо по-въпроса, ама то си опира и до компетенция и умения, за което всеки може да си направи изводите…. Та мисълта ми е, че ние тук отдавна трябваше да сме се разбунтували, но уви, овчици сме си….

 3. Airis каза:

  Ловеч няма съзнанието и душата на Варна. Съсредоточени в оцеляването забравяме да живеем, забравяме че сме свободни и сами се окопаваме в измисленото си съществувание /измислено за нас, но не от нас/.
  Ловеч няма сърце, воля и кураж да каже СТИГА. Мрън-мрън и бягство, без да застанеш и да отстояваш позиция, да се бориш или да задаваш въпроси. Какво щеше да се случи, ако Левски бе емигрирал, вместо да обикаля страната в създаване на комитети, да буни народа и да си навлича неприятностите на властта.
  Днес Киро подаде оставка, вчера Бойко, утре някой друг – това не е победа, а само крачка напред. Тия-ония и само се плюят, а все в една посока гледат и от едно кранче точат.
  Днес в центъра на с.Баховица знамето НЕ БЕШЕ свалено.
  Утре вечер смятам да оставя цвете и да запаля една свещ за Пламен и всички нас пред общината – колко от вас ще го направят.

%d блогъра харесват това: