сеп. 09 2012

БМЧК отбеляза световния ден на Първата помощ с обучение на деца от „Център за настаняване от семеен тип”

Прочетено728пъти

На 07.09.2012 г. във връзка с честване на «Световния ден на първата помощ», акцентиран за 2012г. към хората в неравностойно положение, Радина Лишева, Мария Дакова, Александър Георгиев, Цветина Димитрова и Исус Гаврилов доброволци на Български Младежкия червен кръст в Ловеч, изнесоха лекция «Първа долекарска помощ»пред децата от «Център за настаняване от семеен тип 1». Червенокръстците  обясниха как се оказва първа помощ при нараняване, счупване, изгаряне, охапване от пчела, оса, змия, прегряване или настинка и как да помогнат при такива инциденти на другарче или пострадал човек, на кого трябва да се обадят и как да предпазят самите себе си от наранявания. Децата с интерес изслушаха какво първо трябва да направят за пострадал човек, как се да разберат дали диша, методи превързване при рани, изгаряния, изкълчване, навяхване и счупвания на стави. Под указанията на доброволците учениците имаха възможността сами да опитат да направят и различни видове превръзки, както и да се упражняват как се оказва първа долекарска помощ до пристигане на екип на спешна помощ.

Преди сто и петдесет години битка в северната част на Италия предизвика една идея, която промени света. На 24 юни 1859, Анри Дюнан, млад бизнесмен от Женева, става свидетел на ужасяващи страдания и агонии след битката при Солферино. Необходимостта от хуманитарни действия е все още толкова жизнена и днес, както беше през 1859.

Ние всички сме повече или по-малко уязвими, но всички ние имаме капацитета да учим и да предоставяме първа помощ, за да бъде спасен живот. Това е ключовото послание на Световния ден на Международната федерация, когато Националните дружества на Червения кръст и Червения полумесец организират различни дейности, с цел се повиши обществената осведоменост за първата помощ и предотвратяването на наранявания.

Съгласно стратегия 2020, Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец се ангажира да се подобрят програмите за обучение по Първа помощ и да се повиши тяхното качество. Знанията и уменията по Първа помощ трябва да станат достъпни за ВСИЧКИ. Все повече и повече хора и доброволци трябва да има капацитет за предоставяне на качествена първа помощ, както и на услуги, базирани в общността.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%b1%d0%bc%d1%87%d0%ba-%d0%be%d1%82%d0%b1%d0%b5%d0%bb%d1%8f%d0%b7%d0%b0-%d1%81%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%be%d0%b2%d0%bd%d0%b8%d1%8f-%d0%b4%d0%b5%d0%bd-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d1%8a%d1%80%d0%b2%d0%b0%d1%82/

%d блогъра харесват това: