февр. 19 2013

Бедняшкият гняв не мирише на гербери и рози!

Прочетено1890пъти

protestlovech17021331

Иво Райнов

Днес във Варна протестът бил най-многолюден. Казват близо 12 000 минали по улиците на морската столица. Впечатлен съм от броя, но още повече от неофициалното мото на протеста „Варна срещу всички“. Та край морето надигнали глас срещу всички, които са управлявали досега  и натоварили българина с задължения и бедност, срещу тимаджийския кмет, срещу енергийната мафия. Ей това е нова сюжетна  линия, очевидно не разписана  от спотаените  сценаристи. Много бъркате, батьонци! Всичките!

Тези, на които ви се привижда 8-ми септември! Не си измислям, прочетох го във фейсбук статус  на случаен участник в ловешкия протест. Само не разбрах дали слоганът е грешен интелектуален код или алюзия с нова национализация.

Бъркат и другите, които смятат, че с улични метежи само се помага на крадци и разбойници. И това е ФБ статус. Написан от един човек, който през 1997 година сигурно е бил ентусиазиран защитник на  протеста. Но, както е известно, важен е цветът, не моралният заряд на недоволството.  Пак „бъг“ в софтуера.

Най-вече бъркат  тези, които четири години „хранят“ българина с инфраструктурни успехи, вместо с хляб и енергиен уют. На улицата има много повече беднотия, отколкото политическа манипулация.

Не можах да разбера, защо толкова много хора приемат случващото се по възможно най-дебилния начин. Едните викат „На оружие, братя! Да пометем  управляващите изедници“. Другите отвръщат „ Кой е на площада е ченге и фес“. А на улиците са десетки хиляди бедни, гневни и отчаяни хора. Еднакво сърдити на цялата политическа  върхушка, която ограби 20 години от живота им.

Иначе и в Ловеч се случи протест. За пръв път от 1997-а година. Внушителен, с  поне 3000 участника. Ужасно приличаше на картината от другите български градове. Силно присъствие на БСП функционери (депутатът Горов, съветниците Недялков, Янкова, Гачев, членът на партийния съвет Елена Казанджиева). Дясно присъствие колкото за цвят – герберът  Тихолов и моя милост. Стотици тихи граждани, група шумни футболни фенове. Познатата порция непълнолетни екстремисти (един от които счупи стъкло в офиса на ЧЕЗ). Объркани организатори, които не бяха подготвили  вътрешна  охрана  на митинга и не знаеха какво да кажат на събралото се гражданство. Затова огромна част от протестиращите  просто постояха пред сградата на ЧЕЗ и се разотидоха без да чуят зад какви искания застават или  да ги подпишат в петиция.

Факт е,обаче,  че по ловешките улици имаше критична маса бедни, озлобени и и отчаяни хора. А бедняшкия гняв не поднася нито гербери, нито рози!

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%b1%d0%b5%d0%b4%d0%bd%d1%8f%d1%88%d0%ba%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d0%b3%d0%bd%d1%8f%d0%b2-%d0%bd%d0%b5-%d0%bc%d0%b8%d1%80%d0%b8%d1%88%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d0%b3%d0%b5%d1%80%d0%b1%d0%b5%d1%80%d0%b8-%d0%b8/

Коментари

 1. Taniq Tiholova каза:

  Ето това беше истинското лице на протеста – бедността с/у догмите!Независимо от присъствието на съветници и депутати/а аз мисля,че мястото ни беше там не в "цетовото" ни качество,а като свободно,подчертавам, СВОБОДНО мислещи граждани,колкото и на някой да не му харесва този начин на мислене/,които също имат високостойностни сметки.Поне аз за себе си приемам нещата така.Вече го казах веднъж и тук ще го повторя,хубавото беше,че никой не можа да оцвети протеста в своя си цвят.

  Т.Тихолов

 2. Taniq Tiholova каза:

  И отново по въпроса за свободомислието.
  В политиката е като в източните бойни изкуства-първо правило"освободи съзнанието"!Защото само със свободно съзнание можеш незабавно да блокираш атаката на противника и да спечелиш битката.
  Ако съзнанието ни в политиката е сковано от рамки и инструкции-"това може,а това не",то при развитието на една политическа ситуация в посока,каквато инструкторът не е могъл да предугади,за скованият мозък различното идва като изненада и той понася удара и губи битката.Защото не му е внушено решението за променената обстановка.
  Припомням един малък пример – първата сесия за конституиране на новоизбрания тогава и действащ сега Общински съвет – Ловеч.Който живо се е интересувал тогава от хода на това заседание ,би следвало да помни и проблема с датата на свикване на тази сесия и законното продължаване на заседанието и избора на председател на ОС,въпреки напускането на залата от част от съветниците.
  Е ,сега вече не е времето на свободомислещите.Настъпи времето на послушните.И всичко е добре забравено.
  Не случайно Радой Ралин има една епиграма"Първите паднаха…/в кърви/,
  послушните станаха първи!"/моля за извинение – май цитирах неточно,но пък е достатъчно ясно/.

  Т.Тихолов

 3. Данчо Заверджиев каза:

  „Варна – Инициативният комитет на протеста постави искания пред областния управител
  http://www.dnesplus.bg/News.aspx?n=600803
  Арх. Калина Павлова се обърна към областния управител за съдействие, като съобщи, че инициативният комитет е подготвил искане до кмета на Варна Кирил Йорданов да бъде предоставена зала „Пленарна“ на общината за затворени събрания на протестиращите граждани преди протеста. Там да бъдат уточнявани исканията и евентуално преговорите на гражданите с представител на правителството……
  Иван Петров съобщи, че до няколко дни по двама представители на инициативните комитети от цялата страна ще се съберат и ще обмислят обща стратегия на „една маса“. Той изрази възмущението си, че по една телевизия се събрали политически партии, които искат да яхнат протестите. От инициативния комитет бяха категорични, че няма позволят това. Те помолиха областния управител да предаде това послание и на политически партии. Такава депеша е била дадена и на областния управител от главни секретар на МС, поясни Коста Базитов….
  Иван Петров отговори на въпрос на медиите, че вицепремиерът Лиляна Павлова го потърсила тази сутрин в 7,20 ч и го поканила на разговори в МС. Софийският комитет на протестиращите обаче обявил, че няма да преговаря на правителството и по тази причина той отказал да се види с нея….
  Протестиращите обявиха намерение да присъстват утре на сесията на ОбС в качеството си на граждани….“

  Уважаеми г-н Райнов,
  Другия вторник /26.02.23г/ Общински съвет Ловеч ще приема Бюджет 2013 г. на Община Ловеч и Вие като общински съветник , бихте ли поканили Гражданите организатори на Протеста да присъстват на заседанието на съвета като граждани, за да видят и чуят какъв бюджет за 2013 са им ‘сготвили’ общинските съветници и каква ‘попара’ ще сърбат гражданите на Ловеч през 2013 г..

 4. Pavlina Gesheva каза:

  Адмирации, Тихолов!
  Любима тема още от ученическата ми младост.
  Свободолюбието е привилегия, но и голям товар и затова трябват кураж, здрава гърбина и подготвеност. Убедих се, че то е несъвместимо с ограниченията, които се налагат уж от Партията, а всъщност от отделни персони, ползващи не само финансите й, но и колективната отговорност за прикритие или оправдание.
  За съжаление понятието „партия“ отдавна промени основното се значение и сега по параметри прилича повече на еднолично акционерно дружество. 🙂

 5. fee-faw-fum каза:

  Павлина, как вървят сега частните уроци -в лева за академичен час? Мисля да организирам едно протестче срещу високите цени, с искане за национализацията им, както и публично обявяване на имената на онези, които работят в общински или държавни училища и практикуват „частно“, също така публикуване на данъчните им декларации. Че нещо взех да се дразня от всезнайковци, които всеки път обръщат палачинката, щом се обърне вятъра.

 6. fee-faw-fum каза:

  * щом се обърне вятърът.

 7. Данчо Заверджиев каза:

  fee-faw-fum, ако имаш пропуски в образованието вземи и се самообразовай. Г-жа Гешева да не би да ти е пратила телеграма да ходиш на уроци, та й намесваш името тук, та и дори протест да организираш.

  Точно ти много добре знаеш реда : когато смяташ, че нещо е нередно /като гледането на 6 крави в Гозница/ драсни един сигнал до органите които са оторизирани да вземат съответните мери по нарушението / ако има такова/ и това е достатъчно за да се разгледа сигнала ти.
  Ако адресанта на сигнала ти не отговори в законоустановения срок възползвай се от правото си да му потърсиш сметка по съдебен ред и ще си решиш проблема.

  fee-faw-fum, спри да спамиш по темата, г-жа Гешева си е писала по темата и ако това ти е вдигнало кръвното или нарушило ‘фъншуя”, моля те, не омазвай темата с глупости:” как вървят сега частните уроци -в лева за академичен час?”, ами пиши по темата.

  Що за тъпотия е това твое искане:” както и публично обявяване на имената на онези, които работят в общински или държавни училища и практикуват “частно”, също така публикуване на данъчните им декларации.”

  Съгласно кой нормтивен акт е забранено на тези които работят в общински или държавни училища и да практикуват “частно”.
  И кво е пък туй “частно”?

  Или само защото сега вятъра духа в посока ‘ протести’ , си решил и ти да ‘духнеш’ едно протестче , ей така за благото на народонаселенито …

  Бравос!

 8. fee-faw-fum каза:

  Мерси, г-н Заверджиев. 🙂 Не е интересно да се включа в протест на 8 септември 1944 година. Нито пък съм десен като Тихолов и Райнов, и затова искам забрана на „частното“. 🙂 Вече се обърках – десен, ляв , частно, държавно, национализация… Абе, трябват си частни уроци и туйто.

 9. PavlinaGesheva каза:

  Привет от мене, друже фи-фо-фам,

  Тарифите на „частното“ не знам.
  Изпитвам доста неудобство, срам,
  но инфото не мога да ти дам… 🙂

%d блогъра харесват това: