Баба Марта пристигна в село Йоглав

Прочетено1550пъти

Баба Марта пристигна в село Йоглав, община Ловеч, със засмяно слънце и празничното настроение.

На 1 март на площада пред кметството беше организиран битов кът, а още от рано сутринта хубава народна музика огласяше селото . Десетки йоглавчани се стекоха да видят Баба Марта и да получат от нея мартеничка за здраве. Дългоочакваната баба-предвестничка на пролетта обиколи покрай всички насядали на слънце старци, покрай дошлите с патерици инвалиди, покрай спрелите минувачи.

На всички тя раздаваше от своите амулети и пуканки от голямата кошница. Най-радостни от всички бяха дечицата. Добрата баба обходи магазини и заведения, с пожелание за голяма печалба през годината.

Разбира се, най-радостни от всички бяха дечицата. Накрая баба Марта поведе празничното хоро, на което се хванаха и самодейците от фолклорна група „Югла” , за да отбележат своя празник – Денят на самодееца. Техен гост и участник в хорото беше Венета Христова, секретар на читалището в село Дренов, поканена за обмен на традиции между читалищата.

Традиционното празнуване на Баба Марта беше организирано от Народно читалище „Пробуда 1926” и Клуб на инвалида село Йоглав. В навечерието на празника се проведе седянка-работилница за мартеници, на която малки и големи показаха своите умения и напълниха Бабамартенската кошница с около 100 мартеници. Хората свикнаха да се събират заедно, да споделят хубавите емоции от празниците и да се радват, че традициите са още живи.

Вашият коментар:

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%b1%d0%b0%d0%b1%d0%b0-%d0%bc%d0%b0%d1%80%d1%82%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%b8%d0%b3%d0%bd%d0%b0-%d0%b2-%d1%81%d0%b5%d0%bb%d0%be-%d0%b9%d0%be%d0%b3%d0%bb%d0%b0%d0%b2/

%d блогъра харесват това: