Ное. 21 2012

А, ако не спечели общинска фирма „ЕКО“?

Прочетено2989пъти

Павлин Иванов

В края на месец октомври Община Ловеч стартира още една обществена поръчка, която обхваща следните дейности за изпълнение през 2013 и 2014 г.:

–          Зимно поддържане на уличната мрежа и обществените площи

–          Почистване на уличната мрежа и обществените площи

–          Хоризонтална и вертикална маркировка

–          Поддържане на зелените площи

–          Пътно строителни ремонти

Общата сума на двугодишната поръчка е на стойност 2 780 000 лв. без ДДС.

Тъй като това е публично обявена обществена поръчка в нея може да участва всяка фирма отговаряща на съответните условия. Гарантирано една от състезаващите се фирми ще бъде общинска фирма „ЕКО“, която в момента изпълнява на добро ниво договорите си, спечелен по последната обществена поръчка за посочените дейности.

За близо 3-те милиона лева, битката ще бъде повече от  жестока в тази криза и това е повече от ясно. От тази гледна точка е трудно разбираемо хазартното поведение на възложителя – Община Ловеч и най-вече на кмета Казанджиев.

В момента тече и още една обява за обществена поръчка, която касае сметосъбирането и сметоизвозването за 34-те села от общината. При нея стойността е 830 000 лв. за 5 години.

Общинска фирма „ЕКО“ се издържа благодарение на спечелените обществени поръчки свързани с чистотата и на 24%-ия си дял във фирмата оператор на ловешкото депо за твърди битови отпадъци.

Какво ще стане ако „ЕКО“ не спечели договор? Има два варианта – или поръчката е направено точно така, че фирмата да я получи или губи всичко. И в двата случая идеята за обявяване на обществените поръчки, които „ЕКО“ може да изпълнява е хазартна.

Лично аз, не съм наясно защо все още не се повдига официално въпроса за създаване на общинско предприятие, което да поеме работата по сметосъбиране и сметоизвозване, чистотата и снегопочистването. Няма да има нужда от обществени поръчки, такова предприятие би било изключително полезно с гъвкавостта си, възможности за контрол на разходите от страна на Общински съвет и жителите на общината, по-ниските разходи и най-вече с намаляване на цените по посочените дейности.

В допълнение, обявяването на тези особено важни обществени поръчки, с оглед тяхната тежест в общинския бюджет и важността им за жителите на град Ловеч, не е минало през обсъждане в Общински съвет.

Обикновено, за да си обясним какви са мотивите за едно или друго решение, трябва да знаем кои са невидимите заинтересованите страни, да проследим пътя на парите и да намерим връзките и пресечените точки. Там, вероятно бихме попаднали в полето на чудесата.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%b0-%d0%b0%d0%ba%d0%be-%d0%bd%d0%b5-%d1%81%d0%bf%d0%b5%d1%87%d0%b5%d0%bb%d0%b8-%d0%be%d0%b1%d1%89%d0%b8%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d1%84%d0%b8%d1%80%d0%bc%d0%b0-%d0%b5%d0%ba%d0%be/

Коментари

 1. Павлин Иванов каза: “Какво ще стане ако „ЕКО“ не спечели договор? “

  Многоуважаеми г-н Иванов ,
  За да спечели „ЕКО” договор по реда на Закон за обществените поръчки /ЗОС/ първо трябва да участва в обобществените поръчки.
  В ЗОП законодателя е въвел термина „Свързано предприятие”. Какво е „Свързано предприятие” ? Според ЗОП „Свързано предприятие” е предприятие върху което възложителят може да упражнява пряко или непряко доминиращо влияние. Какво е пък това чудо ДОМИНИРАЩО ВЛИЯНИЕ ? Едно от определенията за „Доминиращо влияние" /пак в ЗОП/ е когато възложителя притежава над 50 на сто от капитала на предприятието.

  „ Те ти булка Спасов ден !” както казва народа в такива случаи
  .
  Община Ловеч / възложител на обществена поръчка/ притежава не 50 % а цели 100 % от капитала на „ЕКО“ АД гр.Ловеч.
  Ето защо многоуважаеми г-н Иванов, „ЕКО” неможе да участва в обществена поръчка с възложител Община Ловеч защото е Свързано предприятие.
  Ако пък съвсем случайно и разбира се без умишлено да е нарушила ЗОП комисията, която провежда процедурата по обществената поръчка си затвори едното или двете очи и без да иска допусне в нарушение на ЗОП ‘ЕКО” да участва и ако „ЕКО” хипотетично спечели , то тогава влиза в сила забраната в ЗОП да не се подписват договори със „Свързано предприятие”.

  Многоуважаеми г-н Иванов ,
  Двете обществени поръчки са направени за да НЕ участва „ЕКО” в тях !

  п.п. В подкрепа на горното ми твърдение ще спомена само , че уставния капитал на „ЕКО” не е внесен и този факт е сериозен проблем за участие в обществени поръчки- справка ЗОП
  Както се казва : Кой е луд да дава пари на дружество което дори не си е внесло уставния капитал да му върши работа.То е ясно каква ще я свърши като няма пари да си внесе уставния капитал.

 2. by the way каза:

  …през цялото време аз, глупакът, си мислех, че тази обществена поръчка е специално за „Еко“, а то сега какво излиза…за кого ли е…

 3. fee-faw-fum каза:

  „Община Ловеч / възложител на обществена поръчка/ притежава не 50 % а цели 100 % от капитала на „ЕКО“ АД гр.Ловеч.“

  Ами то затова и дружеството се казва ЕКО ЕАД.

 4. „ЕКО“ АД гр.Ловеч да се чете „ЕКО“ ЕАД гр.Ловеч , допуснал съм правописна грешка…..монголче , абсолютно си прав ! Благодаря за забележката !

 5. fee-faw-fum каза:

  За нищо, влахче.

 6. fee-faw-fum каза:

  Пари, те са престъпление.
  Сподели го честно, но не си взимай от моя дял.
  Пари, за тях казват,
  че са коренът на злото днес.

%d блогъра харесват това: