Аркади Шарков: Оказва се, че има роднински връзки в тези кръгове – и политически, и административни кръгове, които малко или много потулват дадени проблеми, които с времето се задълбочават.

Прочетено2562пъти

Ситуацията в Ловешката болница става все по-сложна

Продължават протестите на медиците от болницата в Ловеч заради неизплатени заплати и неясно бъдеще на лечебното заведение. Те отново ще излязат на протест днес от 12.00 часа и ще блокират за 30 минути движението по една от основните улици в града. За неделя от 17.00 часа отново е насрочен протест на главния път София – Варна в района на пътен възел Абланица, когато в продължение на един час движението там ще бъде блокирано.

Вчера се състоя среща на прокуриста на болницата д-р Ченко Чалъков в Министерството на здравеопазването. Служителите на Ловешката болница от януари всеки месец получават месечните си възнаграждения, а забавените заплати са на база май, юни и юли 2017 година и от септември досега те получават възнагражденията си с тримесечени заработки назад, каза д-р Чалъков.

„За всяко нещо е необходимо и технологично време. Областните болници са търговски дружества, има изисквания към тях и би трябвало да се намерят законовите начини да бъдат изплатени тези заплати, което ще стане… Към края на месеца ще бъде изплатена заплата, която е заработена през месец февруари“.

Запитан откъде ще дойдат парите и ще бъдат ли вдигнати запорите, д-р Чалъков отговори:

„Това е основната дейност, по която се работи в момента от Министерство на здравеопазването с ръководството на болницата. Предложени са споразумения с основния кредитор „Кардиолайф“ и НАП, където да може да се разсрочат задълженията, да се подпишат… С останалите кредитори имаме подписани споразумителни протоколи за поетапно издължаване на стари задължения и покриване на текущи задължения“.

Ситуацията в Ловешката болница става все по-сложна и трудна, защото голяма част от лекарите и медицинските сестри напуснаха, с което се намалява обемът на дейността, а част от отделенията не функционират. Това води до усложнения във връзка със заработването на необходимите средства за покриването на стари задължения, каза още д-р Чалъков.

„Всички тези стари задължения са десетгодишни, сключени са неизгодни договори с „Кардиолайф“ и още една лаборатория в болницата“, подчерта той.

Според здравния икономист Аркади Шарков изходът от ситуацията ще бъде благоприятен и заплатите на медиците ще бъдат изплатени. Той очерта като сериозни проблеми липсата на контрол и липсата на публични данни:

„Това е много сериозен проблем, що се касае до финансовата дисциплина в здравеопазването, която е една от най-хлабавите, но реформата не се случва. Проблемът е в навързания кръг. От една страна Министерството на здравеопазването е принципал на тези болници, т.е. следва да ги контролира, както то, така и Медицински одит, така и РЗОК – всичките данни отиват там… Оказва се, че има роднински връзки в тези кръгове – и политически, и административни кръгове, които малко или много потулват дадени проблеми, които с времето се задълбочават. Това е сериозен проблем, що се отнася до контрола, и другият проблем е липсата на публични данни, защото, ако има публични данни какво се случва в системата, тогава ние, като икономисти и анализатори,  можем да кажем: „Ето тук светва червена лампа“.

България е първа в Европа по разходи за медикаменти като процент в здравния бюджет, коментира още Шарков и обясни, че липсата на реформи в лекарствената политика е друг проблем в здравеопазването.

„В лекарствата няма реформа и именно там онзи ден бе потвърдено отново, че ще има дупка в бюджета в края на годината. Всяка година между 15 и 20% растат разходите там. Едва миналата година се видя това, когато бюджетът за медикаменти стана 1 милиард“, заяви Шарков.

В звуковия файл можете да чуете интервюто на Пламен Христов с д-р Ченко Чалъков и интервюто на Диана Дончева с Аркади Шарков.

 

Забележка:

Заглавието е на „Ловеч днес“

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%b0%d1%80%d0%ba%d0%b0%d0%b4%d0%b8-%d1%88%d0%b0%d1%80%d0%ba%d0%be%d0%b2-%d0%be%d0%ba%d0%b0%d0%b7%d0%b2%d0%b0-%d1%81%d0%b5-%d1%87%d0%b5-%d0%b8%d0%bc%d0%b0-%d1%80%d0%be%d0%b4%d0%bd%d0%b8%d0%bd%d1%81/

2 коментара

  1. prestaneti da lajete do tazi minuta imame da polu4avame za fevruari mart april nihto ne sme vzeli

%d блогъра харесват това: