Дек. 07 2012

Априлци посрещна президент, дипломат, зам.-министър, областен, дарители от Германия и Австрия

Прочетено3290пъти

Община Априлци посрещна днес президента Росен Плевнелиев, Негово превъзходителство д-р Герхард Райвегер – посланник на Република Австрия в България, зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков, областния управител Ваня Събчева, приятели от Немски Червен кръст в гр. Брауншвайг-Залцгитер. За събитието информират от Областна администрация.

На тържеството гости бяха още г-н Херман Дебриахер – комендант на окръжната противопожарно охрана във Филах и заместник-главен комендант на противопожарната охрана на Каринтия, Негово превъзходителство Юрий Бух и дългогодишната дарителка на общината г-жа Красимира Димова. Поводът – да се покаже как работи общината с евросредства и да приеме тържествено дарените линейка и модерно оборудван противопожарен автомобил. Водосвет отслужи Ловчански митрополит Гавриил.

Противопожарната кола е с 5000 литра резервоар за вода, оборудвана е с модерни кислородни апарати, помпи, маркучи, каски, ботуши и огнеопорно облекло, пожарогасители, стълба, азбестови одеала и вериги за сняг. Тя е дарена на община Априлци по инициатива на големия приятел на България Негово преосвещенство Юрий Бух. През това лято е стартирала акция за набавяне на специализираната кола. Със задачата лично се заема комендантът на противопожарната охрана на австрийската провинция Каринтия Йозеф Месик. Средствата за закупуването й са отпуснати от правителството на провинция Каринтия и с личното съдействие на губернатора Герхард Дьорфлер. Напълно новото й оборудване е поето от противопожарната охрана на Каринтия, която е поела и ангажимента по транспортирането до България и свързаните с това разходи.

Линейката пък, дарена от Немския Червен кръст в гр. Брауншвайг-Залцгитер, е в резултат на международното сътрудничество на ОС на БЧК – Ловеч и немската страна и ще служи на жителите и гостите на града, а ключовете за нея връчи д-р Николай Николов, председател на БЧК – Ловеч.

За мен е важно да бъда сред хората и близо до общините, приоритет в работата ми е регионалното развитие, защото България има нужда от силни региони и сътрудничеството между общините, държавата, Европейския съюз ще допринесат за това, обърна се към хората президентът, като благодари на кмета на общината. Плевнелиев бе категоричен, че Априлци трябва да се гордее с направеното и да продължи да се развива с усилията на правитеството и европейската солидарност, още повече градът предоставя отлични възможности за развитие на туризма с синхрон с историческото наследство.

Австрийският посленик -р Герхард Райвегер изрази задоволството си, че в Априлци вече има доброволческии формиравания, като се ангажира и в бъдеще да помага за развитието на планинския град и в областта на туризма, и в икономическите дейности.

В словото си кметът на общината Бенко Вълев подчерта, че «екипът от австрийска страна три дни е пътувал, за да докара лично специализираният противопожарен автомобил и да обучи нашите доброволци». Той изрази благодарността си и тази на жителите на Априлци за направеното досега. Вълев се спря на реализираните проекти в общината за близо 5,5 млн. лв, като изрично акцентира на модерното осветление. Другите проекти, реално започнати и завършени още през първата година от мандата му,  са градският парк и 12 км път.

Проектът “Рехабилитация на общински парк в кв. “Зла река”, град Априлци” е реализиран с финансовата подкрепа на Европейски земеделски фонд за развитие на селските райони и държавния бюджет по Мярка 322 “Обновяване и развитие на населените места”от ПРСР 2007-2013 г. Одобрена субсидия – 806 530.00 лв. В резултат от реализацията му е извършена рехабилитация на общински парк с площ 26 688 дка. Обектът представлява част от Зелената система на гр. Априлци и общината, която допринася за обогатяване възможностите за масов отдих и индивидуален отдих, така и за опазване и съхранение на характерните крайречни ландшафти в района. Извършени са следните дейности за рехабилитация на парка – почистване на терена от строителни и битови отпадъци и подготовката му за озеленяване, изграждане на зона за масов отдих и детска площадка – беседки, пейки, кошчета за смет, чешма, огнище, поставени са информационни табели, озеленяване с различни иглолистни и широколистни храстови и дървесни видове и затревяване, монтирани са две беседки и огнища за пикник, оформен е научно-познавателният маршрут с характерни месторастения – върби, тополи, елхи, блатно кокиче, ириси. Пак по проекта са изградени паркови алеи, изградена е и автоматизирана подземна поливна система, предназначена да изпълнява функциите си при оптимално поливане на тревните площи, на цветните фигури и храстова растителност, посредством модерни дефлекторни роторни подземни разпръсквачи.

За близо 1 720 000 лв Априлци вече е и с напълно модернизирано съществуващо улично осветление. Средствата отново са от Европейски земеделски фонд за развитие на селските райони и държавния бюджет по Мярка 322 “Обновяване и развитие на населените места”от ПРСР 2007-2013 г. След реализацията на проектите по квартали е постигнато най-важното за жителите на града – намаляване на разходите на консумираната енергия в уличното осветление в община Априлци и осигуряване на качествено осветление и обезопасяване на уличното движение.

Монтирани са нови натриеви лампи с високо налягане за улиците, а за местата с преимуществено пешеходно движение са монтирани осветители, оборудвани със светодиоден /LED/ модул.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%b0%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%bb%d1%86%d0%b8-%d0%bf%d0%be%d1%81%d1%80%d0%b5%d1%89%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b7%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d1%82-%d0%b4%d0%b8%d0%bf%d0%bb%d0%be%d0%bc%d0%b0%d1%82/

Коментари

 1. Колко е хубаво,че няма кмета на Ловеч -КАЗАНджиев

 2. Nikolay каза:

  Репортаж за културния туризъм и неизползваните възможности на ловешкия регион – Панорама 7 декември
  http://www.facebook.com/Panorama.bnt/posts/131605843661886?ref=notif&notif_t=like
  http://bnt.bg/bg/news/view/90534/zabravenite_sykrovishta_i_chudesata_na_nikolaj

 3. by the way каза:

  …а самият Иван дали стана по-добър човек…

 4. Хубава статия с доста полезна информация не знаех, че дори австрийският посланик Герхард Райвегер е изразил задоволството си, че в Априлци вече има доброволчески формирования, като се ангажира и в бъдеще да помага за развитието на планинския град и в областта на туризма, и в икономическите дейности.Трябва да има повече такива хора, които виждат че някои искат да постигнат нещо и действат.Хубаво е че са монтирали и нови лампи само да не ги откраднат.

%d блогъра харесват това: