Агенцията по храните затваря от утре за месец млекосъбирателните пунктове в Лисец, Дойренци и Смочан

Прочетено2048пъти

В никакъв случай да не се купува мляко от нерегламентирани места, е призивът към гражданите, започват и проверки за безконтролна търговия

Българската агенция по безопасност на храните затваря от утре млекосъбирателните пунктове в селата Лисец, Дойренци и Смочан. Това съобщи вчера на среща с кметове и кметски наместници от община Ловеч и със собственици на млекосъбирателни пунктове директорът на областната дирекция на Агенцията д-р Ивайло Йотов. Мярката е решена на заседание на националния кризисен щаб и е в сила един месец. Изключително важно е да се преустанови събирането на мляко от тези села в съседни пунктове, както и продаването му на граждани, обяви д-р Йотов. Той предупреди, че Агенцията заедно с МВР предприема засилени мерки по пътищата в общината заради безконтролната търговия на мляко.

От днес кметовете на селата носят отговорността, ако млякото се пренасочи към други пунктове, каза още д-р Йотов. Той заяви, че ще бъде следен всеки пункт и ако се установи, че до един момент е събирал средно по 100 литра на ден, а сега количеството изведнъж се вдигне примерно на 200, ще се изиска информация откъде е млякото. И ако се установи нерегламентирана търговия в пункт с отрицателни проби, той също ще бъде затворен. След като изтече месецът, на базата на пробовзимане ще се реши дали да бъдат отворени пунктовете отново.

При нас в Дойренци никой не е изследвал царевицата, аз не съм видяла и резултати от пробите на млякото, които били положителни, коментира кметът на селото Марияна Хитова. Проби от царевицата според нея не са взимани и от Лисец и Смочан. Хората в София съвсем чиновнически решават нещо, с което обричат хората да си затрият поминъка, заяви Хитова. В Дойренци има животновъди, които на ден доят по повече от 70 литра, какво да правят това мляко, цял месец вече го хвърляха, сега предстои същото още един, пита тя. Отговор искат и хората, за които това е единственото препитание, а аз не мога да им дам никакво логично обяснение, каза още Хитова.

Днес събраното от пунктовете мляко ще бъде вдигнато от екарисажа за унищожаване. Само в пункта в Дойренци тази сутрин имаше 700 литра.

В млекосъбирателните пунктове в общината, чиито проби са отрицателни, събирането на млякото продължава по досегашния начин, според изготвените списъци. Единственото условие към тях е да не взимат допълнителни количества.

Да се спазват стриктно разпорежданията на Агенцията по храните, призова на срещата вчера зам.-кметът на Ловеч Пламен Петков. Той препоръча на гражданите от общината в никакъв случай да не купуват мляко от нерегламентирани места и търговци.

Кметовете на селата поискаха среща с кризисния щаб.

 

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/%d0%b0%d0%b3%d0%b5%d0%bd%d1%86%d0%b8%d1%8f%d1%82%d0%b0-%d0%bf%d0%be-%d1%85%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b7%d0%b0%d1%82%d0%b2%d0%b0%d1%80%d1%8f-%d0%be%d1%82-%d1%83%d1%82%d1%80%d0%b5-%d0%b7/

1 коментар

1 споменаване

  1. Кметовете да поискат среща и с министър Найденов. Но предварително да се подготвят, за да знаят какво да питат и да преценяват дали не ги баламосват. Хората от селата да бъдат по-взискателни към кметовете си.

  2. С нетърпение очаквам да ме осведомят какъв е резултатът от проверката на регламентиран пункт за продажба на хранителни стоки в центъра на град Ловеч, където се продават стоки със срок на годност до месец юли 2011 година. Дали в този регламентиран пункт негодните стоки се появяват само в събота и неделя, когато д-р Йотов и неговите подчинени почиват, или са налични и през седмицата.

%d блогъра харесват това: